Svenska

GMO-potatisen Amflora

EU-kommissionen föreslår nu att varje EU-land själva ska få besluta kring vilka GMO-grödor (genmodifierade grödor) som ska få odlas i det enskilda landet. Det innebär en väldig massa. Vissa länder kommer antagligen börja använda sig av GMO-gröder mer flitigt och andra kommer att förbjuda dem helt.

I dagsläget finns endast två grödor som godkänts av EU. Den ena är en ny typ av majs och den andra en ny typ av potatis ämnad för massaindustrin. Just potatisen, som för övrigt heter Amflora, är lite extra intressant. Dels för att det är någonting så ovanligt som en svensk GMO-gröda och dels för att den svenska regeringen själva drivit på processen om att tillåta den.

Amflora innehåller dessutom en antiobitikaresistant gen som kan komma att spridas i naturen. Det är en av anledningarna till att många länder nu förbjuder grödan, bland annat Danmark, Grekland, Luxemburg, Italien, Frankrike, Ungern och Österrike gör det. Sverige gör det dock inte, vilket kanske är föga förvånande då den svenska regeringen själva varit pådrivande.

Man menar dock att risken för att den antibiotikaresistenta genen skulle sprida sig är minimal eftersom grödan ska användas inom industrin. Man får dock blanda ut frön med upp till 0.7 % GMO-frön utan att märka det hela, och man får ha upp till 0.7% i maten utan att märka ut det. Och på så viss kan vi alla av få i oss av Amflora-potatisen utan att själva vara medvetna om det. Potatispulpan är dessutom godkänd som foder.

Utredningen av Amfloras potentiella risker som genomfördes av Jordbruksverket var dessutom fylld av oegentligheter. När grödan ursprungligen godkändes 1997 så hade man inte ens kartlagt hur potatisens gener hade förändrats. Det gjorde man först år 2005, tretton år efter att man ursprungligen hade genmodifierat den, och fann då att den nya genen var över 40 % större än man tidigare trott, att den innehöll DNA-bitar man inte kände till och att den hade en helt annan sammansättning än man tidigare trott.

Det svenska jordbruksverket godkände dessutom grödan utan att beställa studier på vad potatisen skulle få för effekter om den användes i foder, studier på vad antibiotikaresistensen skulle innebära, fältstudier på insekter eller toxikologiska tester. Dessa tester har sedan beställts av andra länder och sedan också genomförts. Men det visar på det svenska jordbruksverkets tveksamma hantering av frågan.

Antibiotikaresistensen är dock i slutändan det största problemet med Amflora. Den innehåller den antiobikaresistenta genen nptII som ger resistens mot antibiotikan kanamycin och neomycin. Och det är känt att resistenta gener från grödor kan sprida sig till jorden. Kanamycin används idag inom human- och veterinärvård i Norge och Litauen och är dessutom back-up preparat vid fall av multiresistant tuberkulos. Någonting som ökar snabbt runt om i världen. Men i framtiden kan dessa former av antibiotika bli oanvändbara tack vare bland annat Amflora.

Det saknas dessutom långsiktiga studier på vilka effekter utfodring med potatispulpan har. Den enda som gjorts var på åtta veckor och då endast med 37 kvigor i studien. Rapporten som i slutändan producerades var på i sammanhanget futtiga sju sidor.

Ett förbud mot Amflora vore rimligt att införa i Sverige nu då EU-kommissionen ger oss chansen. Risken vi tar när vi tillför ytterligare antibiotikaresistans i naturen motsvarar inte den vinst man får ut av Amflora. Ett sådant förbud är dock inte att vänta sig då den svenska Alliansregeringen själva varit pådrivande för att Amflora skulle tillåtas, trots varningstecknen. Detta är intressant då vår Miljöminister Andreas Carlgren (C) själv vill förbjuda Bisfenol A som kan vara hormonstörande. Forskningen kring det hela är inte helt entydig men Carlgren tycker att det viktigt att man följer försiktighetsprincipen. Och jag kan hålla med honom. Det är viktigt att vi följer försiktighetsprincipen, men varför gäller inte den i fallet Amflora?

Men det kanske återigen är så att Andreas Carlgen och Alliansregeringen bara kan förmå sig att agera då det inte gäller jordbruket. För när det gäller jordbruket är det som om Alliansen går LRF:s ärenden.

För den som vill läsa mer om Amfloras historia och riskerna rekommenderar jag denna artikel. - http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2005/905gmopot
atis.pdf

För den som gillar att läsa blogginlägg med fungerande länkar rekommenderar jag denna.. länk - http://jakoblundgren.wordpress.com/2010/07/17/gmo-potatisen-a
mflora-risker-och-en-regering-som-inte-agerar/

HQ