Svenska

Oljan tar slut

Det är sällan man hör svenska politiker tala om Peak Oil, punkten där vi når maximal oljeproduktion, och det är konstigt egentligen. För när den punkten är passerad kommer vi se kraftigt stigande oljepriser som dessutom kommer att stiga exponentiellt allt eftersom främst den asiatiska marknaden blir mer krävande.

Jag läste nyss på Supermiljöbloggen att det är internationella energiorganet IEA, som tidigare varit väldigt optimistisk och menat att oljepeaken är långt bort i tiden, nu ändrat sina prognoser. Man skriver i World Energy Outlook 2010 visar prognoserna att vi nådde oljepeaken redan år 2006 och IEA:s chefsekonom fastslår att det nu är slut på billig olja.

IEA är bara den senaste av många organisationer som kommit fram till detta scenario. Det amerikanska försvaret förutspådde i sin rapport Joint Operating Environment 2010 att vi skulle nå peaken nästa år, fysikprofessorn Kjell Aleklett från Uppsala menar att vi nådde den år 2008 och en tysk försvarsrapport menar att vi nådde den under 2010.

Vi måste våga börja diskutera Peak Oil i Sverige och framför allt måste politiker våga ta frågan. En framtida oljekris skulle innebära enorma säkerhetsrisker, en förskjutning av makten i världen, matbrist och att stora samhälleliga institutioner skulle få det svårt att utföra det som de är ämnade för.

Det är hög tid att vi slutar blunda för problemen och öppnar våra ögon

HQ