Svenska

Trassel - Klassisk disneymagi på bio

Det är någonting speciellt med Disney. Någonting som får mig att bli barnsligt drömsk och fnissig. Jag vet inte om det är för att jag, precis som alla andra, växt upp på och säkerligen blivit indoktrinerad av Djungelboken, Skönheten & Odjuret och Lejonkungen men så är det i alla fall.

Så när jag läste recensionerna från USA och fick höra att Trassel, eller Tangled som den egentligen heter, är Disney av den gamla skolan blev jag head over heels-excited. Jag drömde om storslagna Elton John-låtar och tillrättalagda puttinuttiga ögonblick som för en tår till ögat. Jag drömde om allt Disney var under min barndom.

Tyvärr är Trassel inte riktigt allt det, men den är tillräckligt mycket för att man ska bli lite småkär i Disney igen.

Det är en Disneyfilm av gamla skolan som blivit förlagd till dagens filmklimat. Det innebär att låtarna inte riktigt får de utrymme jag tycker att de förtjänar, men det utrymme dom får räcker för att jag ska få Disney-vibbarna. Dessutom är filmen inte alls den pojkaction som trailern hintar om. Det är en klassisk boy meets girl, girl beats up boy, girl extorts boy, boy gets girl film och det är riktigt bra.

Animationerna är kanske det som är mest imponerande i den här filmen. Stilen är lekfull och detaljerna är imponerande. Hela biosalongen dog av skratt av hästen Maximus lekfullhet och framför allt är det hans animationer som imponerar stort.

I slutändan var jag riktigt nöjd med filmen. För visst, det är ingen Lejonkungen, men filmen har ändå den där Disney-kvalitén som jag saknat.

Trassel - Klassisk disneymagi på bio

Gå och se filmen nu omedelbums! Om nog många ser den kanske det blir mer sånger i framtidens Disney-filmer.

HQ