Svenska

Nya sedlar!

Nu är de nya sedlarna äntligen presenterade! Och jag är rätt nöjd.

Jag har tidigare sagt att jag vill se Astrid Lindgren på 200-lappen och det fick jag inte. Men jag fick henne däremot på tjugan och det räcker gott det också.

Nya sedlar!

De nya sedlarna är som följer;
20 kr - Astrid Lindgren
50 kr - Evert Taube
100 kr - Greta Garbo
200 kr - Ingmar Bergman
500 kr - Birgit Nilsson
1000 kr - Dag Hammarsköld

Vi får alltså se lite fler kvinnor än förut vilket jag tycker är bra. Däremot värderas de även här kontinuerligt lägre än männen och om man ska se i totalt värde så är kvinnorna värda 620 kr och männen värda 1250 kr. Jag begär inte att de ska vara 50/50 men att varva varannan såhär tycker jag inte var optimalt. Astrid Lindgren får för mig gärna vara över Evert Taube t.ex.

Vissa kritiserar de nya sedlarna och tycker att man tagit för nya ansikten. Och det är en kritik jag kan förstå, även om jag inte håller med.

Det finns två anledningarna till att jag inte håller med och den första handlar om historieskrivning.

Vår historia, gången och framtida, är ingenting konstant utan den formas hela tiden av hur vi väljer att porträttera den. Vår historieporträttering formar även hur vi ser på framtiden och vårt förgångna. Genom att nu välja fräscha ansikten så väljer vi också en modern historia där vi ser bortom gamla värden. Det innebär inte att vi glömmer dem, men det innebär att vi inte låser oss fast vid dem. Genom att ha fler kvinnor på sedlarna väljer vi också att skriva en mer jämställd historia i framtiden.

Den andra anledningen handlar om ambassadörskap. Våra sedlar blir på ett sätt ambassadörer för vårt land när någon är här på besök. Moderna sedlar med nya ansikten innebär att vi har ambassadörer som även turister har en chans att ha en relation till och därför tror jag att de kan ha bättre genomslag.

I slutändan tycker jag kanske inte att förslaget var perfekt, till exempel så hade jag gärna sett Nobel på en sedel, men jag tycker ändå att det var bra. Och jag hoppas att jag under min livstid hinner avverka ytterligare ett par svenska personligheter istället för att vi ska låsa oss vid dessa nya sedlar.

Vad tycker du?

HQ