Svenska

Mojang vann mot ZeniMax

ZeniMax som äger Bethesda som utvecklar Elder Scrolls-serien blev för en tid sedan upprörda på den lilla indieutvecklaren Mojang (Minecraft) som planerade att ge ut ett fantasyspel med namnet Scrolls. Eftersom Mojang vägrade byta namn valde ZeniMax i äkta amerikansk anda att driva en rättsprocess mot företaget.

Jag kan inte säga att jag följt processen särskilt nära även om jag varit av den bestämda åsikten att hela stämningen är löjlig. Varumärkesskydd gäller bara om varumärkena riskerar att förväxlas med varandra, till exempel av en idiot som har bråttom när denne handlar, men i det här fallet känns förväxlingen osannolik. Därför blir jag förstås också glad när jag läser domskälen i Stockholms tingsrätt.

De delar min åsikt och menar att även om det handlar om produkter inom samma produktkategori och även om namnen är liknande så är förväxlingsrisken relativt låg och rätten ogillar därmed ZeniMax yrkande. ZeniMax kan förstås överklaga beslutet, men det känns osannolikt att saken skulle få en annan utgång i en annan instans.

HQ