Svenska

Jag har sett John Carter

John Carter är Disneys dunderepos som skulle sätta Avatar på plats eller som åtminstone var tänkt att dra in enorma mängder pengar och kicka igång en ny franchise i samma skala som Pirates of the Caribbean. Riiiktigt så har det ju inte gått utan istället talas det om förluster i storleken 200 miljoner dollar, och det är väl lite synd ändå.

Jag passade på att se filmen under förra veckan och i en nästan helt tom filmsal i Lund möttes mina rätt höga förväntningar (kom igen, regissören hade gjort Hitta Nemo och Wall-E) av ett helt okej actionkalas. Förvisso knappast någon ny Avatar, men helt klart ett habilt hantverk. Så varför går ingen och ser filmen? Transformers senare delar är enligt uppgift skräp men de drar ändå in hundratals miljoner dollar samtidigt som John Carter under sin andra vecka i USA drog in knappa 10 miljoner.

Om man ska vara kritisk tycker jag filmens största problem är att den känns platt. Backgrundshistorien bygger på en lång serie med böcker och utan att ha läst dem känns det som att det borde finnas mycket att göra en film på, men ändå känns loren som ligger bakom innehållslös. Avatar som är helt fristående (om än uppenbart inspirerad) är helt i motsats och intresserar med sitt sprudlande liv och kultur.

Kanske hade vi i en eventuell uppföljare fått veta mer om Thrakerna, ett av folken på planeten mars, istället för att endast betrakta dem som verktyg mot ett mål. Kanske hade vi fått veta mer om de mystiska härskarna och kopplingen mellan Mars och Jorden. Men nu lär det aldrig ske, för John Carter är en flopp av historiska proportioner som tyvärr kanske gör att Disney i framtiden drar sig från att satsa på stora Sci-Fi epos.

Jag har sett John Carter

Tryck på bilden för att komma till en trailer för filmen

HQ