Svenska

Lewis i pole position

Skrivet av Jesper den 19 juli 2008 kl 20:35

I morgon eftermiddag är det dags för årets tyska F1-lopp på Hockenheim, först att starta på den kniviga banan: Lewis Hamilton, McLaren. I min mening lite av en överraskning, utan tvekan. Inte för att inte tror att den gode Hamilton kan rå hem en sådan prestation, utan för att McLaren faktiskt verkar ha fått ordning på sin bil inför helgens lopp. Jag har tidigare påpekat/gnällt att McLaren-bilen inte verkar ha tillräckligt mycket kraft som pressar ner bilen i marken, något vi har sett hela säsongen. På de lite snabbare banorna har McLaren-bilarna haft svårt att hänga med på grund av dålig downforce, dålig aerodynamik och bristande bromsverkan. Detta verkar som till denna helgen vara som bortblåst.

Istället såg Ferrari inte helt imponerande ut. Superkvalaren Massa gjorde precis som alltid ett ruggigt bra jobb och hamnade på startruta nummer två, medan Raikkönnen får finna sig nere på sjätte plats. Ovanför honom finns Alonso, Trulli (!!) och Kovalainen. Två McLaren-bilar bland top tre är ett stykebesked från Woking-gänget och Ron Dennis man/kvinnskap verkar ha fått ordning på torpet och fixat lite av de problem som bilen har haft tidigare. Även om det inte så perfekt ut under kvalet, så talar resultaten ett ganska tydligt språk, McLaren kan vara på uppgång.

Längre ner i listan finner vi Heidfeld och Rosberg på var sin 12e och 13e plats, helt klart oacceptabla platser för två förare/bilar som är långt bättre än så. Än längre ner finner vi Sebastien Bourdais som bara slarvade och slutade på 15e startruta och Nelson Piquet som inte ens kom vidare till kvalomgång två. Att en Renaultförare ska finna sig på 17e plats nere bland sista klassens skräpfyllda grid-utfyllnader som Honda och Force India känns helt sjukt vansinnigt, vad pysslar det gamla världsmästargänget med egentligen?

Ju längre säsongen lider, desto mer anser jag att dessa två förare inte hör hemma i sporten. Bourdais skulle aldrig någonsin satt sig i en F1-sittbrunn då han inte kan behärska materialet, han passar mycket bättre borta i USA, där han visserligen har skaffat sig ett rykte som vårdslös och farlig förare. Piquet kan man väl peta ner i någon karting-serie igen, i en Renault ska han absolut inte sitta. Men men, imogon får vi se om McLarens nyfunna styrka har varit tillfällig eller om de verkligen har börjat spänna musklerna inför motståndet. Spänningen är olidlig, i morgon klockan 14:00 sitter jag som på nålar framför TVn, go McLaren!

Lewis i pole position

Hockenheim, här går det fort utan bara helvete

HQ