Svenska

Gamla goda spel

Skrivet av Jesper den 3 september 2008 kl 21:33

It's aliiiiiiiiiiive, nooooooooooooooh. Jodå, det finns allt lite liv kvar i den gamla tantkroppen. Efter nästan en hel vecka med feber och generell oförmåga att bete sig som vanligt kapabelt folk, något som visade sig vara virus som satt sig på en hjärnhinna...kanske... är jag faktiskt tillbaka bland de levande igen. Detta tänkte jag fira genom att upplysa lite om något som är gammalt och gott. Näe, det är inte en samling inbakade sviskon som fått smaska till sig i en burk med sockerlag (ursäkta mig, jag önskar vomera). Istället är det gamla goda spel. Det finns ju många som skyr tiden som är nu med grafikhets och tenikporr och tomma fickor som krävs för att hänga med i hi-fi-svängarna.

Då kan alla som hellre ser bakåt än framåt, eller de som gärna gör både och, blicka framåt. (oO). För på måndag nästa vecka då kommer polska CD Projekt (moderbolaget till CD Projekt RED som gjorde ett matigt spel vid namn The Witcher förra året) att lansera sin tjänst Good Old Games, eller GOG. GOG går ut på att CD Projekt ska sälja gamla klassiska spel för nerladdning, till en billig peng. Priserna kommer att ligga på mellan 6 och 10 dollar och för de priserna finns det liksom inget gnäll, ingen ångest. För priset av en värdelös måltid på närmaste svinhak där det mikras eller pressas självdött grävlingkött kostar en "måltid" mer än ett matigt, klassiskt spel gör på GOG. Då finns det bara plånboksvift och stora leenden.

Till en början lovar GOG att det kommer att finnas runt 30 kvalitativa spel från Codemasters och Interplay. Spel som det pratas om är Fallout 1, 2, Tactics, MDK, Kingpin: Life of Crime, Giants: Citizen Kabuto, Operation Flashpoint, Freespace, lite Colin-rally och massor av annat smarrigt. CD Projekt jobbar dessutom på att sälla till sig fler och fler utgivare och rättigheter till spel som i stort sett inte går att få tag på idag. Just i dagsläget finns det inte en enda punkt som verkar svag. Lägg till det faktum att samtliga spel kommer att vara <B>DRM-fria</b>. Inga begränsade installationer, inget hinder från att backa upp installationsfilen till en skiva, ingen som hindrar dig från att sprida filen vidare. CD Projekt litar helt enkelt på dig och mig.

Bara en sån tillit andas hysteriskt fräsch luft över hela branschen, då hela industrin borrar ner sig djupare och djupare i DRM-träsken och snart blir vi väl förhindrade från att ens spela spelen vi köpt. Dessutom pratas det om att man ska kunna komma att ladda ner kompletta manualer och konvulut till CD-askar, plus guider och annat smarrigt. Lägg här till fullt stöd för Vista och XP och CD Projekt har en riktig vinnare på gång. Personligen hoppas jag att det blir en supersprut till succé. Bara det faktum att CD Projekt inte skriver sina kunder på näsan och tvingar på dem begränsningar är ett faktum att hylla dessa polska karamellkungar.

Nu kan alla som vill uppleva sisådär 50 timmar Fallout för priset av en unken hamburgare få göra detta. Fantastiskt. Kolla in GOGs hemsida och lär er mer, en offentlig beta kommer att köra igång nästa vecka. Ge mig nu tack.

Gamla goda spel

Man kan hitta mycket lustigt om man googlar på "gamla godingar

HQ