Svenska

Äntligen Duke

Skrivet av Jesper den 24 september 2008 kl 22:00

Så är jag äntligen tillbaka i the game. Efter ett par veckors stillavarande och generell frånvaro tack vare streptokocker som avlöstes av lite mustig körtelfeber som fick halsen att slamma igen som en mellanleuropeisk kanal fylld med industriavfall. Så är jag tillbaka och ämnet denna gång är en gammal bekant, en gammal kompis, en oldie but goldie. En snubbe som varit med i branschen ett tag.

För idag är det premiär på Duke Nukem 3D på Xbox Live Arcade, detta är väl en såpass viktig händelse som ingen har missat. Skulle någon mot all förmodan ha missat denna högtidsdag, är man nu informerad och det är alltså dags att punga ut med 800 Mikromjuka poäng för att få ta del av en genuin ärkeklassiker till mästerskjutare.

De säger att det är de små sakerna som gör skillnaden. Att kunna frammana en gigantisk känga fastsatt på ett ben iklätt stentvättade jeans var stort. Otroligt stort. Att kunna spränga en vägg, att få se Duke ladda om ett vapen, att kunna sparka/skjuta en temporär buckla i en soptunna, att kunna förstöra glas, skärmar, ljus, toaletter, att kunna se Dukes spegelbild. Pyttedetaljer, som man egentligen aldrig hade sett förut. 3DRealms tog hela skjutarkonceptet till nya höjder och trots att det tekniskt överlägsna och hysteriskt röjintensiva Quaketest släpptes inte speciellt långt efter Duke Nukem 3D, var Duke ändå kungen.

Såhär 932 år senare känns Duke fortfarande sådär hjälplöst ostigt supercoolfåntrattigskoj som han gjorde då. Världens mest uttjänta manliga stereotyp driven till sin spets och kryddad med enorma mänder humor för människor som roas lätt, fick Duke mig att omfamna hela konceptet som 3DRealms gav oss. Nu kan alla vi hjärtevarma nostaligiker med de rosenfärgade glasögonen uppleva detta på nytt, och de som inte var med i matchen då, har fått en ny chans.

Spetsad med en supersmart funktion som spelar in hela spelandet och som dessutom tillåter att man spolar tillbaka och hoppar in i spelet innan man sprängde sig själv med en rörbomb, känns Duke Nukem 3D fortfarande som ett spel att räkna med. Jag är inte en överdriven nostalgiivrare men när Duke kliver in i matchen igen, känns han lika bra nu som då. Den mästerliga konverteringen som 3DRealms har lagt upp på Xbox Live Arcade är snudd på ett måste på hårddisken, ett stycke actionkultur som behöver upplevas. Duke är tillbaka och han är lika vass som då, hail to the king baby, always bet on Duke.

Äntligen Duke

Balls of Steel? What is that?

HQ