Svenska

Jag drömmer om en hemlig värld

Skrivet av Jesper den 10 mars 2009 kl 20:13

För styvt två år sedan gick våra Norska lusekoftebärande vänner på Funcom ut och sade att de jobbade på ett onlinerollspel vid namn The Secret World. Så mycket mer än så sade de inte om sitt nya spel. Arbetet på onlinerollspelet kring mannen med djurhuden runt höften hade fullt fokus och sedan dess har egentligen bara smådetaljer läckt ut. Vi vet att det handlar om ett onlinerollspel som utspelar sig i en relativ nutid. Det handlar om en värld där mörka krafter, konspirationer, övernaturligheter och annat mysigt får rum. Precis vid utannonseringen fick vi se en bild av en varelse som var misstänkt likt en gammal toppenkille vid namn Cthulhu.

Även om vi vet att The Secret World inte har någon direkt knytning till H.P. Lovecrafts perversa och udda fantasiuniversum, är det svårt att inte kunna dra paraleller till sådana företeelser. Vi vet att det kommer att förekomma monster, slemmiga saker och udda spelmekanik, sekter, skumma typer, hemliga sällskap och liknande saker som färglägger tillvaron i intressanta nyanser. Frågan är väl vad vi egentligen kan förvänta sig. Som gammal inkörd Wow-fanatiker som dock lagt upp dvärgbuken och dranei-svansen på hyllan vill jag inte se ett spel stöpt i samma form som resten av genren.

Age of Conan och Warhammer har inte lyckats locka mig alls och ska man se till antalet människor som spelar, har det väl inte lockat några enorma mängder människor över huvud taget om nyheterna ska tas på allvar. Personligen skulle jag älska att se ett onlinerollspel där vi slipper att levla runt med enahanda spring och hämta-uppdrag eller mala ner hela arter av varelser från en hel kontinent för att få tag på någon form av hjärta som tydligen bara den grå sorten med gula betar och vänsterbena bär inom sig.

Istället hoppas jag på ett mer involverande spel där vi får nysta i ledtrådar, avslöja konspirationer och finna lösningar på riktiga problem. Det må låta som en ren utopi och kanske rent lallande drömskt och det står jag liksom för. Det faktum att Ragnar "The Longest Journey" Törnquist står för producerar-rollen. Med ett par kungliga äventyrsspel i bagaget hoppas jag att delar av dessa spel har letat sig in i The Secret World.

Jag vet inte om jag någonsin kommer att orka lägga ner tid på ett onlinerollspel igen. Efter nästan tre år med World of Warcraft tröttnade jag och jag har inte kännt mig lockad att pröva på något annat. Men om The Secret World erbjuder något genuint unikt och intressant. Onlinerollspelsäventyr med tunga Lovecraft-vibbar låter sjukt lockande och vem vet, kanske jag får rätt, kanske är jag ute och cyklar i moset. Under Game Developers Conference får vi veta lite mer. Vad tror du om The Secret World, hur ser ditt drömupplägg ut?

Jag drömmer om en hemlig värld

En kille från The Secret World, texten i pratbubblan är recepter på den ultimata sockerkakan, men ingen kan läsa språket i fråga - Humanity vs Skum gubbe - 0-1

HQ