Svenska

Dinosaurie-död i Formel 1

Skrivet av Jesper den 28 mars 2009 kl 08:54

Såg precis de sista sekunderna av kvalet till Formel 1-premiären i Australien i morgon och hakan har officiellt slagit i bordet och munhålet gapar öppet likt en köttig fågelholk där sparv kan flyga in. Kvalet är över och allt mörkande och allt smygspel och alla överraskningar har gått från att vara tur och spekulation till bister verklighet. De gamla dinosaurierna Ferrari, McLaren och Renault har blivit duktigt smiskade på fingrarna av team som kanske inte varit så framgångsrika tidigare år.

I pole position finner vi i morgon ingen annan än Formel 1s mest bortslösade talang genom tiderna (as far as I'm concerned i alla fall) Jenson Button! I vad som för en månad sedan var en Honda-bil! I ett team som inte ens skulle vara med i F1-säsongen! Vid sidan av honom, den tidigare så trötte och märkbart frustrerade och utråkade Rubens Barrichello! Från samma team! Trea? Sebastian Vettel i en Red Bull! Även om jag anser att Vettels framskjutna position inte är jätteöverraskande, anser jag väl dock även att det ÄR överraskande att en Red Bull-bil startar trea i morgon.

Vad som även är överraskande är den totala "favorit-massaker" som tog plats för en timma sedan. Låt oss ta en titt på vart de som egentligen borde ligga bland de första platserna (om man räknar gamla meriter och nuvarande förväntningar). Ferrari är bleka med Massa på sjunde och Raikkönen på nionde, Ferrari SKA ligga bättre till, men samtidigt kan man ha en dålig dag där allt inte stämmer i kvalet, då kan man lätt ursäkta de platser Ferrari har inför i morgon, de har dessutom slagläge.

Några som dock inte har speciellt mycket slagläge är Renault och McLaren. Renault kan man lite förlåta att Alonso ligger på 12e plats och Nelshiño Piquet harvar runt på 17e, då Renault precis som förra år känns lite andefattiga och trötta, ledda av en gnällig teamchef som mest verkar vilja prata en massa. Renault har varit dåliga i två år nu och förutom vissa briljanta insatser av Alonso förra året har de känts tråkiga och bleka. Men McLaren...vad i helvarma hälsingland händer där?

Att ett team innehållandes en världsmästare som maximalt lyckades roffa åt sig en 14e-plats och världsmästaren himself på 15e! Det är snudd på skandal och jag blir arg och uppretad. Vad har McLaren hållt på med egentligen? Det rapporteras att bilen saknar grepp på banan, oavsett vart de kör och detta är ytterst oroväckande. McLarens första kval för i år är, provocerande uselt, för att sno ett uttryck. Om andra team har lyckats bra, med mindre medel, ska det väl till själva fan om inte McLaren ska lyckas bättre. Med testförbud under säsongen är möjligheterna till förbättringar inte jättestor som det ser ut. Jag är orolig.

Självklart är det kul att se att Brawn GP står längst fram och att Sebastian Vettel startar som trea, även om jag självklart vill se "mina" förare stå längst fram. Frågan är vad för säsong vi kommer att se, jag tror att vi inte alls vet, men att det sannerligen kommer att bli stor skillnad jämfört med de två senare åren. Jag hoppas på mer drama, mer omkörningar, mer förarmisstag, sämre grepp och framförallt mer variation än tidigare. Hur kul det än må vara att Button och Barrichello äntligen får köra en RIKTIG bil och inte det sorgliga superskräpet de haft tidigare år, vill jag självklart inte att det ska gå ut över McLaren. Den sortens fanboy är jag liksom. Nu ska jag grubbla lite inför morgondagens race.

Dinosaurie-död i Formel 1

Brawn GP - Från Hondas avgrundsdjupa digerdödsmisär till etta på gridden i säsongsinledningen

HQ