Svenska

Barcelona-loppet avklarat

Skrivet av Jesper den 10 maj 2009 kl 21:17

Sömnpillret i Barcelona är avklarat för denna gång och föga överraskande blev det som vanligt ett riktigt tråkigt lopp. I starten var Barrichello blixtsnabb och tog snabbt ledningen, men det var längre bak i ledet som det verkligen hände saker. Hamilton i sin svaga McLaren hamnade efter på grund av en tur på gräset och var nära att hamna i det fullkomliga kaoset som inträffade när Trullis bil vart utknuffad i vildmarken av Rosberg, på väg tvärs över banan inträffade det oundvikliga och Trulli, Sutil, Buemi och hade kört klart för helgen. Dubbelsurt att Toro Rosso förlorade BÅDA bilarna efter 500 meter.

Alonso försökte sig på en snubb manöver på Webber som kontrade och mer eller mindre slängde in hela maskinen i kurvan med plattan i matten, som skjuten ur en kanon lyckades han dock ta tillbaka sin plats. Sedan handlade det mest om depåstoppen, återigen. Webber lyckades spela ut alla sina sneaky russian-kort och kom faktiskt framför Massa och Vettel när alla väsentliga stopp var till ända. Massa visade återigen att Ferrari står i en absolut klass för sig. Då menar jag inte att Massas uppryckning på startgridden är något att tolka som att Ferrari gör saker och ting rätt, för det SISTA Ferrari gör nu för tiden, är rätt.

Att deras hittils bästa uppvisning är två sjätteplatser är rent ut sagt sorgligt och att de dels inte lyckades få den late och ointresserade Räikkönen att ens FÖRSÖKA kvala, dels inte lyckades få bilen att ens fungera. Att Ferrari sedan inte heller ser till att Massa har soppa i tanken för att avsluta loppet på ett ordentligt sätt är ren skandal. Att ett fåtal varv från slutet tvingas släppa två konkurrenter på grund av att det inte finns bränsle i bilen ska inget team någonsin behöva råka ut för. Men idag förstörde det Massas chanser att ta ett par extrapoäng. Man börjar undra vad Ferraris chefer i teamet håller på med. Sådant här förekom ALDRIG när Brawn, Todt, Schumacher styrde teamet med järnhand.

McLarens bil har under säsongen blivit bättre och bättre, men med de nya uppdateringarna verkar snarare ha försämrat hela grejen och att inte komma förbi Q2 i kvalet är inte alls bra. Däckproblem verkade sabba det faktum att McLaren ville att Hamilton skulle köra på en en-stoppare och Kovalainen tappade växlar. Det känns som att en icke-uppdaterad McLaren var bättre än dagens. Att hamna utanför poängen igen känns svagt och det finns en hel del att jobba på i framtiden. Att Ferrari eller McLaren skulle ha något med någon form av titel att göra, känns idag omöjligt. Men allt kan hända.

Button, Barrichello och Brawn känns perverst starka. Dock känns det extremt trist att Ross Brawn än en gång verkar ge Barrichello det korta strået, tre stopp då han var bättre än Button? Hm, känns som att Brawn myglade bort Barrichellos vinst och gav den till Button. Trist att Barrichello än en gång hamnade i en sådan sits än en gång.

Barcelona bjöd som vanligt på händelselöst lopp och lite omkörningar. Inget reglemente i världen kan ändra på det faktum att Barcelona har en fullkomligt värdelös och direkt bedrövlig bana, skandal att den ens får vara kvar. Ser man sedan dessutom att ännu ett GP i Spanien går på Valencias bana, så undrar man inte om det är så att spanjorerna brinner för att göra skitbanor för racing. Om två veckor är det dags för Monaco, ännu ett lågvattenmärke på säsongen och jag har inga jätteförhoppningar. Hoppas dock på att det blir bättre än normalt.

Barcelona-loppet avklarat

Tjong i medaljongen, masskrock i kurva två på första varvet, här går en medelstor kommuns budget upp i flisor. Bild från AP

HQ