Svenska

Formel 1 borta till nästa år?

Skrivet av Jesper den 19 juni 2009 kl 13:55

Så kom det som många har fruktat den sista tiden, åtta team drar sig ur Formel 1 till nästa säsong och kvar blir endast Force India, Williams, Bernie och Max. De andra åtta teamen var de som anmälde sig till nästa års säsong, men med motkrav på att budgettaket skulle ses över eller slopas. Trots att Max Mosley har indikerat att han kan tänka sig töja på kraven, har parterna alltså inte kunnat acceptera varandras krav och således finner vi åtta team och 16 bilar mindre nästa år.

Teamalliansen FOTA säger att de nu ska knåpa ihop en ny serie till nästa år där de åtta teamen och flera aktuella nykomlingar ska ingå. Billigare biljettpriser och mer smart samarbete med olika partners ska göra det hela till en bättre serie. Samtidigt som Formel 1 som vi känner till det idag kommer att verka otroligt annorlunda till nästa år, om det ens finns något Formel 1 nästa år.

Situationen är såklart bisarr och att Max och Bernie har hållit sin lilla serie i ett sådant järngrepp att de helt och hållet har gjort som de velat, har nu mynnat ut i att de har tappat nästan allt till nästa säsong, snacka om schabbel av episka mått. Nu kommer Max idiotiska uttalanden som han har spritt kring sig att se ganska dumma ut. Bra jobbat gubbar.

Sedan kan jag även känna att de åtta teamen kanske har tagit sig lite vatten över huvudet. Att de nu ska ta sig tid att bygga en helt ny racingserie med fler bilar per team och fler team än i dagsläget och sedan knyta ihop allt med banor och regler lär inte ske i en handvändning. Speciellt inte mitt under rådande säsong. Personligen tror jag att Formel 1 kommer att försöka leva vidare, men vi lär få se svikande tittarsiffror och sponsor-intresse. Formel 1 riskerar att bli en gärsgårdsserie som är långt från klassen som finns idag.

Samtidigt tror jag att utbrytarna kommer att få svårt att få fler bilar och team på gridden till nästa år, jag tror att det lär bli ett sabbatsår innan allt fungerar och då vet ingen hur det kan bli, riskabelt och lite konstigt. Men vem vet, kanske blir det makalöst bra och vi får se tonvis med mer och bättre racing, men jag tvivlar.

Formel 1 borta till nästa år?

Race Control, you don't have it. Ha en bra dag Bernie. Bild från AP

HQ