Svenska

Jag älskar Inglorious Basterds

Skrivet av Jesper den 23 augusti 2009 kl 22:52

Jag är inget gigantiskt Quentin Tarantino-fan även om jag gillar det mesta han har gjort. Jag var väl en av kanske fem personer i världen som verkligen gillade Death Proof för vad den var och mina förväntningar på Inglorious Basterds var minst sagt väldigt höga. Bara grundidén var briljant, en skock amerikanska judesoldater beger sig in i det ockuperade Frankrike och på brutala sätta gör livet surt för de nazistiska elementen i landet. Nu kan det förekomma spoilers för den som är extra känslig och därför läser man vidare med detta färskt i minnet och slutar läsa om man inte vill veta något mer. God natt.

Det är lätt att tro att Inglorious Basterds är en actionfilm men så är faktiskt inte fallet, de actionsekvenser som förekommer är sällan mer än ett par sekunder långa och istället gör Tarantino det han är bäst på enligt mig, dialog. För mig finns det två personer som är fantastiska på dialog, dels Spike Lee och dels den gode Tarantino. I mer eller mindre varenda scen briljerar dialogen och Brad Pitt levererar en bredbent, arrogant och megastöddig amerikan. En roll som är skräddarsydd för att anspela på hela världens fördomar om just amerikanare och Pitt gör det hela med bravur och en god dos humor.

Christoph Waltz briljerar även han i rollen som den tyske SS-officeren Hans Landa. I rollen som språkexpert och supersmart samt hänsynslös utredare briljerar han konstant är alltid den som gör bäst ifrån sig på duken, han är helt enkelt omöjlig att slå och aldrig någonsin är han förutsägbar eller tråkig. Den inledande scenen där den mjölkälskande nazisten rycker fram världens största tyrolerstrut till pipa och börjar blossa vilt samtidigt som han talar med bonden som bor på gården där scenen utspelar sig är så vansinnigt tät och bra att jag nästan gjorde i brallan.

Inglorious Basterds är, faktiskt, bland det absolut bästa jag har sett. Lättsmält underhållning med humor, solitt skådespeleri, lite våld, fantastisk dialog och allt annat som gör en briljant film. Inglorious Basterds gör inte mycket som andra filmer gör, men det den gör är så otroligt bra att jag nästan fick stora dåndimpen. Jag är sällan analyserande och saklig när jag funderar kring film, istället är jag en utpräglad känslomänniska och Tarantinos senaste film är ett mästerverk som spelade alla de strängar som får mig att mysa och njuta. Inglorious Basters, ett måste just nu. Se den eller bo i ett skåp.

Jag älskar Inglorious Basterds

Grabbar med pipor förekommer i flera scener, Brad är impad och nöjd. Jag med för den delen.

HQ