Svenska

Efter dagens Formel 1-lopp

Skrivet av Jesper den 30 augusti 2009 kl 22:33

Så var årets upplaga av Grand Prix-loppet på SPA i Belgien till ända och för första gången på ett par månader var det faktiskt ett riktigt kul lopp. Att ungtupparna Alguersuari och Grosjean såg till att Hamilton och Button fick göra sorti efter inte ens halva banan var självklart hypertrist och tog bort en hel del av glädjen med att kolla på loppen, men nu blev det som det blev. Personligen tror jag inte att Hamilton hade kunnat göra några underverk och Button låg heller inte speciellt bra till, men personligen hade jag hellre sett dem kvar.

Räikkönen vann och det hamnar 100% i skymundan för mig, för jag såg egentligen en helt annan vinnare idag, Giancarlo Fisichella. Killen som inte gjorde godkänt från sig i Renault senast och fick kliva åt sidan när den nye strykpåsen Nelson Piquet Jr intog sittbrunnen. Under de två år som Fisichella har gjort i Force India har han sett till att hjälpa teamet framåt och både han och teamkamraten Sutil har imponerat stort med framskjutna positioner och häng på poäng, dock har de aldrig hållit när det har verkligen gällt. Förrän idag.

Att Fisichella skulle ta pole igår och en andraplats idag var det nog få som trodde. Om någon hade sagt till mig i veckan att Fisichella skulle pressa Räikkönen under hela loppet hade jag gissat på att båda skulle ligga runt plats 14-15 och Räikkönen skulle köra med en halv bil ungefär. Jag trodde aldrig någonsin att de skulle ligga etta och tvåa och att Fisichella skulle kunna matcha Ferraris fart såpass väl som han kunde. För ska sanningen fram, de flesta som tar ledningen drygar ut den ganska snabbt med 5-10 sekunder, så har det sett ut hela året. Men inte idag, Fisichella låg där, inte ens två sekunder bakom Räikkönen under hela loppet.

Personligen skuttade mitt hjärta flera gånger när jag trodde att Fisichella hade gått om Räikkönen vid det sista depåstoppet, men sekunden efter visade det sig att så inte var fallet. Även om en andraplats idag var historiskt duktigt av Force India, hade jag jättegärna sett dem vinna. Att dock gå från inga poäng alls någonsin under sin tid som såväl Spyker som Midland eller under sina nästan två år som Force India till att stå på andra pallplats är vansinnigt coolt. Alla gillar en underdog och det har väl inte undgått någon min besvikelse de gånger som Sutil (en förare jag gillar skarpt) varit nära att ta poäng, men misslyckas av egna anledningar eller att han hade blivit påkörd av Räikkönen.

Lite trist att inte Sutil fick ta de första poängen men att gamlingen Fisichella fick triumfera är såklart skoj. I övrigt var det väl lite halvtrist. SPA är en underbar bana som alltid bjuder på dramatik och det fick vi idag. Först problemen på första varvet, sedan kampen mellan de två förarna längst fram. Det enda i övrigt som stod ut var det faktum att Alonso än en gång fick ge upp på grund av hjulkrångel. En lätt touch på vänster fram strax efter start gjorde det svårt eller omöjligt att få på hela hjulet vid depåstoppet och så var det färdigkört efter en stunds krångel på banan. Barrichello blåste nästan hela maskineriet i luften och när han svängde in i depån efter loppet slog eldsflammorna kring hans Brawn-bil och kolfibern var lagom bränd.

I övrigt var det ett hyfsat race utan stora överraskningar. Kubica i sin BMW kom lite överraskande högt upp på fjärde plats och Heidfeld i samma team på en femteplats var lite av en högoddsare. Dagens lopp var mer intressant än de vi sett på sista tiden och jag hoppas att vi får se mer rolig racing när vi nästa gång intar Monza om två veckor.

Efter dagens Formel 1-lopp

Gladast i Belgien, Giancarlo Fisichella som högljutt sjöng med i Italiens nationalsång, som för övrigt spelades för Ferrari som vinnande konstruktör i loppet. Det bekom dock inte den glade italienaren som ylade på så det dånade om det. Bild från AP

HQ