Svenska

Mina intryck av Sonyericsson X10

Skrivet av Jesper den 27 april 2010 kl 22:16

En efterlängtad blogg som förhoppningsvis kommer att besvara ett och annat kring vad jag gillar med Sonyericsson X10. För den oinsatte är Sonyericsson X10 det svenskjapanska företagets första Android-telefon. Android är ett mobiltelefonoperativsystem som baseras på linux och öppen källkod, där utvecklingen sköts av Google.

Sonyericsson X10 är en matig pjäs med 4-tumsskärm och baseras på Android 1.6, något som kan tyckas är lite konstigt nu när vi redan ser telefoner med Android 2.1 släppas. Personligen har jag blivit ganska fäst vid storleken, att läsa Twitter på den stora skärmen är en fröjd och klivet upp i skärmstorlek från min gamla HTC Hero känns väldigt välkommet. Vad som dock inte är lika härligt är det faktum att ytterkanterna på telefonen är lite okänsliga och kan ibland ha svårt att registrera tryck på till exempel tangentbordet när man skriver mail eller sms.

På jobbet använder vi oss av en Exchange-server för att synka kontakter, mail, kalender och i den mån man önskar även uppgifter man har inskrivet i Outlook. Exchange är Microsofts lite mer avancerde maillösning som används av de flesta större företag. Tyvärr känner jag att Exchange-funktionaliteten inte är helt solid, tack vare att Sonyericsson har köpt in en tredjepartslösning vid namn Moxier. Detta resulterar i att man till exempel har två kontaktböcker och två kalendrar. Normalt sett när man gör en redigering av en kontakt i en Exchange-synkande telefon, synkar den upp informationen till servern och ner till din Outlook i din stationära dator/laptop.

Om man gör denna ändring i Sonyericssons egna telefonbok, synkas inte denna ändring, utan istället måste den göras i Moxiers egna kontaktbok, som jag dessutom upplever fungerar bättre än Sonyericssons egna. En av huvudfunktionerna som det har pratats om är Timescape som loggar händelserna i telefonen. Missade samtal, Facebook-uppdateringar, Twitter-uppdateringar, sms, mail etc. Dessa visas med schysst grafik i kronologisk ordning, dock tas inte mail från Exchange-kontot in här utan bara de mail man har via ett POP3/Imap-konto.

Det har pratats massor om att X10 skulle vara seg och slö, vilket jag inte alls upplevt under tiden jag använt telefonen. Tvärtom är den rapp och snabb när man använder den, även när jag har lagt in en hel del musik och tagit en mängd bilder och fått spammail om könsförstorelse. Visst, ska man dra en jämförelse med en Iphone så är den inte lika snabb, men då ska man veta att Android fungerar på ett helt annat sätt än vad Iphone OS gör. Där Iphone endast jobbar med ett aktivt program kan Android arbeta med flera och där Apple dikterar vad som får och inte får göras, är Android öppnare för vad som rullar i bakgrunden.

Att sega ner en Android-telefon är inga som helst problem, men en normal användare som vet vad han/hon gör har inte detta problem och under min tid med telefonen har jag inte upplevt problemet alls. Ska jag vara helt ärlig var jag inte helt överhypad av Sonyericsson X10 och jag har väl ungefär samma uppfattning av den nu som innan. Den är stor, rätt solid och gedigen och den stora skärmen gör den till en trevlig telefon att använda, för det mesta. Kameran är bra, mp3-spelaren fungerar kanon även om den kan förvilla en smula i början.

Även om jag bitvis gillar X10an måste jag säga att vissa lösningar är bara konstiga. Att skärmen ibland inte tar ordentligt är lite trist, även om det inte är något gigantiskt problem, kan det irritera. Det påklistrade Exchange-stödet känns även det lite halvdant och jag kan inte låta bli att tycka att Sonyericsson borde ha utvecklat ett eget Exchange-stöd med bättre integration i telefonens olika funktioner. Jag var halvsval innan, jag är halvsval efter ett par veckors användande också. Batteritiden är tyvärr lite svag och jag får ladda den två gånger om dagen, istället för en gång om dagen med min HTC Hero. Kan jag rekomendera X10? Om man är nyfiken och vill testa Android kanske man ska satsa på ett billigare alternativ då X10an går loss på en rätt saftig prislapp, själv är jag mer än någonsin sugen på en Nexus One eller HTC Desire. Om ni har några frågor ska jag försöka besvara dem.

Mina intryck av Sonyericsson X10

Android, enligt mig det bästa som hänt mobilbranschen de senaste fem åren

HQ