Svenska

Id gör rätt som tar betalt

Skrivet av Jesper den 9 augusti 2010 kl 13:00

I helgen blev det officiellt att Id Software numera kommer att ta betalt för att leverera tjänster som tidigare inte har funnits i Quake Live. Två nya tjänster, Premium och Pro, utan att det innehåll som vi hittils haft tillgång till, kostar en enda krona. Personligen tycker jag självklart att Id Software gör helt rätt här, de kombinerar det bästa av två världar. De som inte vill betala kommer att kunna spela precis som tidigare medan de som betalar en slant får mer banor, bättre klan-funktioner och lite extrafunktioner som de andra inte får tillgång till.

Ett klockrent drag av Id som dock verkar ha väckt massor av ont blod runt om på internet. Av någon anledning vill alla, alltid att allt överallt ska vara gratis, jämt. Tyvärr är det ju så att vi lever i ett samhälle där människor behöver ha betalt och kan inte bara ge bort allt hela tiden. Det faktum att den som vill lägga ner mer tid och energi på att spela på en mer tävlingsinriktad nivå får lägga en slant för det, medans jag som bara vill fragga loss lite löst då och då, utan problem kan göra det kostnadsfritt.

Jag hävdar att Id gör helt rätt. Självklart är det inte gratis att utveckla och tillhandahålla en sådan här tjänst (det är trots allt en tjänst vi pratar om) och det är inte mer än rätt att de som vill djupare, lägga mer tid, att betala mer också. Vill man hyra serverutrymme hos någon leverantör och ha en egen server där, kostar det ofta en bra slant till om man vill ha en bra servicenivå, nu ingår det om man inhandlar Pro-paketet.

Kostnaden är enligt mig ytterst prisvärd, utan att ha sett de svenska priserna. 24 dollar för ett års spelande med mer banor låter inte alls speciellt orimligt. Att se Quake Live uteslutande som ett spel, så som vi brukar se på spel är inte riktigt rätt. Quake Live är mer en tjänst, en tjänst du kommer åt med en dator, en webläsare och en internetuppkoppling. Ingen fysisk media krävs, väldigt lite installation krävs och du har allt tillgängligt med ett par knapptryck. Jag ser på Quake Live som en tjänst i första hand, en tjänst som är ett spel.

Id Software gör något ganska spännande med Quake Live och jag tycker inte alls att det låter orimligt. För den som vill läsa mer, kolla in nyheten här. Det är trots allt inte mer än rätt att man betalar för en tjänst som denna, vill man inte det, då kan man fortsätta åtnjuta det gratisalternativ vi hittils har haft.

Id gör rätt som tar betalt

HQ