Svenska

Behöver vi en ny Lara Croft?

Skrivet av Jesper den 6 december 2010 kl 22:26

Crystal Dynamic har gjort ett rätt bra jobb med Tomb Raider-spelen de senaste åren, bra mycket bättre jobb än vad Core Design gjorde mot slutet. Nu ska dock Crystal Dynamic börja om från början, börja om på nytt och ge oss en helt ny Lara Croft som vi inte tidigare har sett. Det rör sig tydligen om Laras första äventyr, hon är ombord på en båt om förliser och när hon vaknar så befinner hon sig på en okänd plats på en strand och nu måste hon kämpa för att överleva.

Det ryktas om att det nya spelet kommer att behandla Laras tonårsperiod och början på hennes liv som äventyrande arkeolog/ihjälskjutare av horder av fiender. Vi får en bild av en ny, yngre, mindre erfaren och nedskitad Lara, frågan är, behöver vi verkligen göra om en kliché en tredje gång? Efter att ha gjort mer eller mindre samma spel gång på gång under flera år gjorde Core Design, Laras upphovsmän, en omvändning och gjorde om Lara till en mörkare, mognare och lite hårdare karaktär lagom till Playstation 2-kalkonen Angel of Darkness.

Lara skulle bli vuxnare och farligare helt enkelt. Vi vet hur det gick, Angel of Darkness var rent skräp och företaget som satte Lara till världen fick finna sig i att bli av med sin hjältinna. Den mörka stilen passade sig inte och Crystal Dynamics gjorde om Lara och tog ett steg framåt och ett steg bakåt. En lite mer attitydfrisk Lara fick vi denna gång, men samtidigt var den nya Lara ett steg tillbaka till sitt ursprung och efter två bra spel blev det succé i Underworld som kom för ett par år sedan. Nu ska Lara göras om igen och jag kan inte annat än undra om vi verkligen behöver en tredje omgörning av en vid det här laget ganska uttjatad kliché?

Jag tror att det inte går att göra så mycket mer med Lara vid det här laget. Hennes äventyr har alltid varit varierande men trots försöken att göra om henne känner jag att hon alltid har varit en ganska platt (jag är medveten om ironin) och tråkig karaktär. Ingen extreme makeover kan nog ändra på detta och jag håller mig skeptisk till att Crystal Dynamics ska kunna göra något nytt och intressant av Lara som oerfaren ungdomsäventyrerska. Det kanske kan fungera, men jag är ytterst tveksam.

Behöver vi en ny Lara Croft?

Lara som tonåring, är det verkligen intressant egentligen, hur mycket kan man hitta med denna tråkiga karaktär?

HQ