Svenska

Europa börjar förlora spel igen

Skrivet av Jesper den 28 februari 2011 kl 21:57

Under Playstation One-eran blev det tydligare och tydligare att spelutgivarna inte riktigt trodde på den europeiska spelmarknaden. Hiskeliga massor med spel nådde aldrig våra breddgrader och de som älskade rollspel fick se sig snuvade på bland annat ett antal schyssta rollspel från Squaresoft. De år då Playstation 2 och Xbox var som hetast blev det betydligt bättre och fler och fler spel lanserades i europa, även om de ansågs vara ganska nischade. Under den nuvarande generationen har denna goda trend fortsatt och alla har varit nöjda. Dock börjar jag får indikationer på att det är på väg utför igen.

För mig började det i början av förra sommaren. Svenska spelutvecklaren Southend (som bland annat gjort Deathrow på Xbox) återuppväckte Tecmo Bowl-serien med sin nyversion Tecmo Bowl Throwback. Tecmo måste tro att vi i europa är fullkomligt ointresserade av amerikansk fotboll för inte fick vi se någon version släppas. Ett spel som utvecklas i Sverige men som inte ens släpps här känns lite udda. Den senaste månaden har vi fått vittna om att mitt nuvarande favoritspel Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds släpptes i europa utan den specialutgåva som nordamerika fick. Banalt må tyckas men med tanke på att de för tio dollar mer fick två extra kämpar en specielgjord serietidning och ett schysst erbjudande till Marvel Digital Comics är det i alla fall något som jag mer än gärna hade lagt mina slantar på. Men icke.

För ett par dagar kom nästa bakslag, Activision kommer inte släppa Nascar The Game i europa. Precis som Tecmo verkar de inte tro att den traditionellt ultra-amerikanska sporten inte har några anhängare här i europa. Vilket såklart är fel. Personligen tycker jag att det börjar bli en lite trist trend. Två spel och en specialutgåva är väl inget att hänga läpp för kan man tycka, men det börjar alltid med något. Rätt vad det är kan vi komma att missa ett flertal spel. Det är en utveckling jag absolut inte vill se. Jag förstår att det kostar en hel del att översätta ett spel till EFIGS-marknaden (English, French, Italian, German, Spanish) och att de dessutom ska hushålla med servrar och support. Ändå kommer jag inte ifrån det faktum att spelbranschen kan vara på väg in i en begränsad framtid i europa.Vilka spel har du missat på grund av utgivarnas misstro till den europeiska marknaden?

Europa börjar förlora spel igen

Svenskutvecklat och icke tillgängligt i Sverige, ett tråkigt beslut av Tecmo

HQ