Svenska

Resident Evil fyller 15 år

Skrivet av Jesper den 5 april 2011 kl 22:09

Det verkar som att idag fyller Resident Evil-serien hela 15 år, det är minsann bara att gratulera! Jag kommer ihåg när jag gick i gymnasiet i Uddevalla och hängde med en klunga klasskompisar hem till en av dem där jag fick testa Resident Evil. Det började ju riktigt schysst, sånär som på lite vedervärdig live action-intro. Jag tog mina första stapplande steg i det stora kråkslottet på landsbygden utanför Raccoon City, träffade min första köttmumsande zombie. Knuffade lite grejer, sprang i en mattbelagd korridor och sker nästan ner mig på rekordfart.

Föga kunde jag ana när jag sprang genom den där korridoren att jag skulle bli skrämd som aldrig förr. När hundarna hoppade in genom fönstren höll jag på att göra ner mig riktigt allvarligt. Hela kompisgänget satt tysta som möss alldeles innan då de visste exakt vad som skulle hända. Effekten blev enorm och jag har nog aldrig riktigt blivit människa igen. Resident Evil påverkade mig enormt och jag älskade det när jag spelade det på Playstation. Åren har gått och vi har fått se massor av Resident Evil-spel vid det här laget, några mindre lyckade än andra.

Resident Evil 2 är antagligen det spel jag har spelat igenom flest gånger, ett tiotal. Det är dessutom ett av mina absoluta favorit-Playstation-spel. Sedan har det tuffat på, trean bjöd på massor av härliga minnen. På senare tid har den underbara spelserien dock inte riktigt levt upp till mina förväntningar. Även om jag gillade Resident Evil 4 när de kom, blev det aldrig att jag spelade klart det. Det får jag väl skämmas lite för antar jag, men när jag efter mycket längtan fick spela Resident Evil 5 blev jag gruvligt besviken. För att inte säga förnärmad.

Som alltid när man fäster sig något blir det mycket känslor inblandat. Efter ett flertal riktigt bra spel under Playstation-eran, började det bra på Dreamcast och Playstation med Code Veronica och sedan har det tickat på med sidospår, remakes och annat. Jag har blandade känslor över Resident Evil-spelen som Capcom har pressat ur sig under de senaste 15 åren. Lysande och stilbildande spel har varvats med urtrista och fantasilösa spel som känns hopplöst fast i det förgågna. Jag hoppas på 15 år till med Resident Evil, men med betydligt bättre spel än vi har fått se de senaste åren.

Capcom har valt att slänga upp en en liten video på Facebook, (teh suck, jag vet) för att fira detta. Vilket Resident Evil-spel är din favorit och vad vill du se från denna klassiska spelserie i framtiden?

Resident Evil fyller 15 år

Chris Redfield i Resident Evil 5, välpumpad och högblank

HQ