Svenska

Vad händer med PSN Sony?

Skrivet av Jesper den 25 april 2011 kl 21:30

Snacka om PR-madröm Sony går igenom just nu, sedan i torsdags ligger deras onlinetjänst Playstation Network nere och kaoset är totalt. Hela system är stendött verkar det som. Det går inte att spela online, vilket betyder att de som hade sett fram emot att lira lite Portal 2 i helgen, går saftigt bet. De som vill spela alla andra spel med för den delen, Mortal Kombat släpptes ju i veckan, samma sak med Operation Flashpoint: Red River. Diverse småspel, DLC och annat skoj har också släppts på Playstation Store, ingen kan njuta av det för hela rasket ligger nere och Sony verkar inte riktigt reda ut hur de fått igång sitt egna system.

Nu skrivs det på Kotaku att Sony inte ens vet om huruvida någon information har stulits från Playstation Network. Vill det sig riktigt illa kan kundernas kortnummer ha norpats av någon nedrig typ, då sitter Sony än djupare i det bruna än vad de redan gör. Frågan är dessutom exakt vad som har hänt. Sony har sagt att det är ett fel som kommer utifrån, huruvida det är hackare som har sänkt systemet eller inte är osagt. Att Sony på fyra dagar inte har lyckats få igång sitt egna system, som de har byggt, som de övervakar är väldigt, väldigt oroväckande. Nu är jag visserligen ingen nätverkstekniker eller systemingenjör, men de som har skapat systemet, borde på fyra dagar kunna få igång det igen.

De borde kunna veta vem eller vad som har sänkt Playstation Network, men utåt visar de ingen som helst kunskap av vad det är som händer. Istället uppdaterar de sin blogg flera gånger om dagen att de jobbar på ärendet och att de tyvärr inte vet mycket mer än så. Huruvida de håller tyst av säkerhetsskäl eller för att de helt enkelt inte vet, spelar för mig ingen större roll. Jag får bilden av att Sony står handfallna och maktlösa, att någon utifrån har ödelagt hela deras onlinesystem och de får inte igång det igen. Att detta kan få hända är väldigt konstigt, att det inte löses mer resolut än såhär är än konstigare.

Min tillit till Sony är inte direkt hög för ögonblicket. Det pratas om att utvecklare och utgivare vill ha ekonomisk kompensation för utebliven försäljning och det faktum att de som har köpt nya spel inte kan spela dessa på Playstation Network. Det ser ganska illa ut för Sony just nu. Frågan är hur konsumenterna kommer bli kompenserade, om de kommer få något alls. De som betalar för Playstation Plus borde definitivt få det, de betalar faktiskt för att tjänsten ska fungera, vilken den inte gör.

Frågan är vem som ligger bakom, Anonymous påstås ha ett finger med i spelen. De har bekräftat att de en gång har attackerat Playstation Network i protest mot rättgången mot killen som hackade Playstation 3-systemet. Då sade de att de skulle sluta med sina attacker för att de inte ville att konsumenterna skulle drabbas. Frågan är om det ligger någon sanning i detta, eller om de har slagit till igen, eller om någon mycket värre och mer illvillig grupp ligger bakom dådet. Ingen vet, antagligen inte ens Sony. Få ordning i ert eget hus är ni snälla, ni framstår som mycket, mycket svaga just nu Sony.

Vad händer med PSN Sony?

Vem har det kortnummer du har gett Sony?

HQ