Svenska

När man gör allt rätt

Skrivet av Jesper den 26 april 2011 kl 18:36

Ponera att ett spel släpps och det knappt fungerar. Det är trots allt inte alls ovanligt i dessa tider då spel blir mer och mer komplexa. Vad som händer sedan beror helt och hållet på utvecklaren och utgivaren. Men allt som oftast öppnas ett helvetesgap upp på internet och därur kommer det spott och spe från allehanda troll. När svenska Arrowhead Games släppte sitt spel Magicka för ett par månader sedan var det tyvärr i ett ganska trasigt skick. Onlinedelen fungerade mer eller mindre inte och i ett spel som är såpass co-op-fokuserat som Magicka var det såklart en katastrof.

Vad som följde var ett ytterst smart agerande av Arrowhead. Istället för att bara gå ut och be om ursäkt satte de sig ner och garanterade fansen att de skulle släppar patchar varje dag om så behövdes. Detta skulle pågå tills dess att fansen var nöjda och alla kunde spela. Problemen var massiva, men ryktet spred sig som en löpeld om att Arrowhead faktiskt lyssnade på kritiken, erkände att de hade gjort fel och satte sig ned för att lösa problemet. Samtidigt som de förde en dialog med spelarna.

I en veckas tid gick det nästan inte att starta Steam utan att Magicka laddade ner en patch, Arrowhead jobbade idogt och hela tiden tog de fler och fler kliv om att laga sitt bitvis trasiga spel. Arrowheads agerande här är tyvärr ganska sällsynt i dagens spelbransch. Se på till exempel Infinity Ward och Treyarch, de har producerat spel som säljer i löjliga volymer, ändå är deras spel, månader och till och med år senare fyllda med olösta buggar och problem som de inte ens svarar på. I en tid då många spelföretag verkar ha tappat kontakten med sina kunder känns Arrowhead som ett företag som går åt motsatt riktning.

De har hela tiden förbättrat sin produkt, varit raka och ärliga i kommunikationen med sina kunder och detta har de fått uppskattning för, Magicka har hittils sålt i ett par hundratusen exemplar. Något som i alla fall inte jag trodde på förhand, hur coolt konceptet än verkade innan jag fick testa det själv. Magicka är ett vansinnigt roligt spel, så enkelt är det, har du inte köpt det är det så dags nu. Kostar som ett svulstigt dubbelmål på en hamburger-sylta ungefär. Och ger så otroligt mycket mer i utbyte. Om inte annat ska Arrowheads beteende uppmuntras och hyllas, bra jobbat Arrowhead, tack för att ni lyssnar.

När man gör allt rätt

Schysst magidöd

HQ