Svenska

Sport för sporthatare

Skrivet av Jesper den 1 februari 2012 kl 21:10

Sportspel är en genre som verkligen delar upp spelfans i två helt olika läger. Det finns de som verkligen dyrkar dessa spel som ofta dyker upp i årliga installationer, med spel som ofta går i samma gamla spår år ut och år in. Det finns även visserligen de lite mer tekniskt krävande spelen där kanske inte sporten är det primära, utan utmaningen och de spelen har också sin publik som kanske inte spelar Fifa och NHL i varje upplaga. Sedan finns det de som hatar sportspel, som anser att sportspel är en styggelse, något korkad och meningslöst.

Sportspel är stundtals en väldigt het potatis, de anses ofta inte ha samma status som andra spel och får sällan samma hyllning oavsett kvalitet. Har någon stor publikation någonsin utsett ett sportspel till "årets bästa spel" eller liknande de senaste 10-15 åren? Tveksamt. För ett par år sedan ställde brittiska speltidningen Edge frågan till sina läsare om de skulle börja recensera sportspel, motståndet var konstigt nog stort. De gick dock sin egna väg och har nu faktiskt tagit in sportspel i sin recensionsavdelning.

Frågan är om det finns något spel som kan föra alla dessa sportälskare och sporthatare tillsammans? Jag tror faktiskt det. På Ipad finns det ett spel som heter Justin Smith's Realistic Summer Sports och det kan i det närmsta beskrivas som sport för människor som hatar sport. Och sig själv. Om du tänker dig att du radar upp en uppsättning sportprofiler med stela kroppar som sedan ska kämpa sig igenom en varierad olympiad och du får receptet på något som roar och irriterar på helt nya sätt. För att få en aning om hur det går till, börja med att kolla in den officiella trailern. Vill du fördjupa dig lite finns det en matig speltrailer att ta del av.

Tänk dig att du styr en olympier med hjälp av ett långt gummiband. Istället för direkt kontroll över din atlet handlar det om att du ska ge denne en...knuff eller dragning åt rätt håll. Detta bidrar till en hel del underhållande scenarios. Min favorit är utan tvekan spjutkastet. Här måste man balansera spjutet så det flyger iväg ordentligt samt hålla sin sportfåne innanför kastlinjen. Det lustiga är att spjutet ligger centrerat på karaktärens armar och "gummibandet" som du styr karaktären med, sitter mitt i centrum på karaktären. Är väl inget konstigt tänker man...nä...right, dra den om rödluvan också.

Att kontrollera centrum på en karaktär och få iväg något som ligger i centrum på samma karaktär drev mig till fullkomligt vansinne de första timmarna. Det måste upplevas för att förstås fullt ut. Var dock varnad, du kommer hata dig själv, mig, fysik, sport, spjut, Ipad och Justin Smith på kuppen. Då snackar vi ändå bara första grenen. Det finns en uppsjö till, vissa är pinsamt simpla som löpning, medan andra är snudd på 100% omöjliga. Rodd från sidan är ett sådant exempelt. Hur mycket jag än försöker går det liksom inte att ro i mål. Kul spel liksom. Men det är det ju när allt kommer till kritan. Det är inte många appspel jag verkligen gillar (kommer blogg om det senare) men Justin Smith's Realistic Summer Sports Simulator är briljant.

Det är ett spel som bör prövas av alla med en 50-lapp på kontot. Dock är två saker riktigt sunkiga med detta spel. Dels kostar appen ett par kronor, inget konstigt med det, men när man köpt spelet behöver man betala för att låsa upp alla sportgrenar. Mycket konstigt kan jag tycka, ta fullpris på en gång eller leverera ett par grenar och ta mer betalt för resten. Men skit samma, det som stör mig mest är det faktum att i den senaste uppdateringen fick vi verklighetstrogna länder, istället för de underbara mashup-länderna som vi fick i originalet. Detta betyder att jag nu får spela som Sweden, istället för det mer underhållande Swenezuela. Petitess kan tyckas, men sådan är jag.

Öppna plånboken och skaffa ett spel att älska och hata nu på en gång vet jag. Förnedringssport på högsta nivå. Sport som jag tror att både sportälskare och sporthatare kan gilla. Även om du kommer hata sportspel på riktigt efter du prövat Justin Smith´s Realistic Summer Sports Simulator är det värt ett försök, om inte annat så för den klockrena grafiken som är som hämtat från Spectrum-eran. Köp och hata. Det har jag gjort. Men jag älskar lite också.

Sport för sporthatare

HAN HAR FASTNAT I VINKELVOLTEN

HQ