Svenska

Tack för den här tiden

Skrivet av Jesper den 31 maj 2012 kl 20:54

Idag klockan 17:00 intog Detroit Red Wings stjärnback tillika lagkapten Nicklas Lidström ett pressrum i Joe Louis Arena där han berättade att han efter en 20 år lång NHL-karriär nu lägger skridskorna på hyllan. 42-åringen säger att han helt enkelt inte har den energi som krävs för att göra sig förberedd för en hel NHL-säsong än en gång. Det har varit på gång ett par år, men Lidström har alltid bitit ihop och fortsatt spela. Nu är det alltså över och en epok går i graven.

Personligen skulle jag vilja tacka Lidström för alla hans år som toppback i NHL. Jag gillar inte Detroit Red Wings på något sätt, men en spelare som Nicklas Lidström måste man liksom hylla, oavsett. Jag hoppas innerligt att när han går och lägger sig ikväll så gör han det med vetskapen att han har varit en av de bästa spelarna inom sporten. Någonsin. Alla kategorier. För det har han varit i två decennier nu.

Det finns legioner där ute som står och skanderar att Peter Forsberg ska ha varit vår bäste NHL-svensk någonsin, något som självklart inte är sant. Peter Forsberg är topp 5-material, absolut, men inte i närheten av att ha varit bäst. Jag tror att Forsbergs artisteri och publik-vänliga spel har gjort oss fullkomligt blinda för alla andra spelare. För när man pratar svenska NHL-spelare så är Lidström i min bok löjligt överlägsen. Det faktum att han i över 20 år har vaktat sin zon på föredömligt sätt, medan han även har varit produktiv framåt.

Den gångna säsongen missade Lidström dryg tio matcher, det högsta antalet matcher i hans långa NHL-karriär. Lidström har varit lite av en järnman och det är såklart hans smarta spelstil som gjort att han har kunnat spela så skadefri så länge. Det och riktigt bra träning såklart. Lidström har en speluppfattning och en hockeyhjärna som utan problem har befunnit sig i samma nivå som spelare som Gretzky, Lemieux, Orr och många fler. Jag går så långt att säga att jag anser att Lidström är en av topp 5-spelare i NHL genom alla tider.

Det är svårt att jämföra NHL under de hårda åren på 60-70-talen sedan finlir-åren på 80-90-talen med dagens snabbare och hårdare spel. Men jag hävdar att Lidström snudd på är bäst någonsin. Svårt att jämföra med offensivt genialiska anfallare, absolut, men som back är det nästan ingen som kommit upp i hans nivå. Vi snackar i så fall blytunga namn som Bobby Orr och Ray Bourque. Tack för alla åren som briljant hockeyspelare Nicklas Lidström, hoppas du vet om att du är en av tidernas överlägset största inom sporten. Punkt slut.

Tack för den här tiden

Nicklas Lidström med Norris Trophy som tilldelas NHLs bäste back, han har vunnit den sju gånger på 20 år. Endast Bobby Orr är bättre på det området med åtta välförtjänta bucklor.

HQ