Svenska

Microsoft - vår nya nöjesgigant?

Skrivet av Jesper den 10 juli 2012 kl 19:02

I dessa tider gillar vi att ha våra nöjen nära till hands. Oavsett var vi rör oss kan vi med ett par tryck få tillgång till film, TV, spel och mer nyttotjänster än vi har tid att använda. Oavsett om vi har med oss en bärbar dator, en bärbar spelkonsol, en mobiltelefon eller en surfplatta har vi alltid en enhet som ger oss underhållning och nytta bara en armlängd bort. Företag som förut ägnade sig mest åt att utveckla mjukvara verkar nu ta steget mot att bli fullfjädrade media-företag som ska kunna leverera allt vi vill ha, oavsett var vi är.

Microsoft satsar mer och mer på egen hårdvara, medan man även låter andra företag utveckla enheter med deras system inbyggda. För tänk lite på det. På E3 i år fick vi se Smartglass-funktionen där nästan vilken mobiltelefon eller surfplatta som helst kan interagera med din Xbox 360 och din TV. Flytta innehåll från din mobila enhet och fortsätt där du var på din TV. Xboxen blir din huvudsakliga centrala underhållningsenhet och det spelar ingen roll vem som tillverkar din mobil eller surfplatta, det spelar heller (nästan) ingen roll vilket system som enheten i din hand använder.

På E3 fick vi i år även se ett utökat samarbete med de amerikanska proffsligorna borta i USA. Även om vi inte kommer få tillgång till det än så länge lär även vi kunna få se racing, basket, hockey, football och baseball vad det lider. Microsoft har redan sin videotjänst Zune där vi kan se på hyrfilm via nätet och det är inte speciellt långsökt att de kommer branda om tjänsten till något annat och drastiskt utöka sitt utbud. Nästa steg torde vara att sluta fler avtal mer fler produktionsbolag och helt plötsligt får vi alla de fräckaste TV-serierna samtidigt som USA.

Microsoft står dessutom inför sin största och viktigaste lansering någonsin, hela 8-portföljen. Vi vet att Windows 8 lanseras till våra datorer i höst. I vissa regioner (förhoppningsvis även vår) kommer man kunna uppgradera Windows Vista och Windows 7 till Windows 8 för under 400:-. Under hösten kommer även Windows Phone 8 att lanseras och någonstans där lär Microsoft även klämma in sin egna surfplatta Windows Surface som kommer i två versioner. En som kör fullfjädrade Windows 8 och en som kör en mobilversion som fungerar på mobil-processorer.

Windows 8 och Windows Phone 8 delar mjukvarukärna, något som mer eller mindre betyder att de appar som släpps i Microsofts egna programbutik på Windows 8, ska fungera även på Windows Phone 8. Tänk dig att använda samma program på båda enheterna, ett inköp (får vi hoppas, annars skjuter de sig ordentligt i foten) och du får tillgång till samma innehåll oavsett vilken Windows-maskin du använder. Surfplatta, mobiltelefon, dator, Microsoft försöker sudda ut gränserna ordentligt. I och med detta är det inte speciellt långsökt att tro att vi kommer finna samma kärna även i Xbox 8, eller Xbox Infinite eller vad den nu kommer heta.

Faktum är att om Microsoft INTE sätter samma kärna i den kommande xboxen, då har de tappat alla smarta idéer de haft de sista åren. Lägg här till att allt material du har, oavsett om det är film, musik, spel kan delas mellan enheterna på ett smidigt sätt och Microsoft ser ut att ha något enormt framför sig. Det finns såklart fallgropar i det hela. Jag TROR att detta är Microsofts stora plan för framtiden. De vill bli en leverantör av alla former av tjänster på alla typer av enheter. Dock behöver Windows 8 och Windows Phone 8 bli succéer. Om inte tillräckligt många hoppar på och köper detta, då faller alla idéer ganska platt i min bok.

Även om Smartglass kommer vara plattformsagnostisk kommer vi med största sannorlikhet få en bättre erfarenhet med Microsofts egna enheter och system. Ska sanningen fram är jag i dagsläget lite skeptisk till att Windows 8 kommer bli en stor succé. Hur många företag kommer vilja byta till ett system som fungerar annorlunda till upplägget? Metro-gränssnittet i Microsofts alla produkter är snyggt, men jag tycker funktionaliteten är halvdan stundtals. Om inte alla dator-användare där ute vill drastiskt förändra hur de jobbar med sin dator, är Windows 8 en missad chans.

Även om Microsoft i grund och botten har förenklat sitt operativsystem, kommer det till en början att leda till ganska stor förvirring där ute i stugorna och på arbetsplatser världen över. Frågan är hur många som kan leta sig bakom den nya ytan, hur många som kan leva med att startmenyn har plockats bort och att det Windows de en gång använde med hyfsad vana nu är som bortblåst. På mobilsidan har Microsoft samma utmaning framför sig. Även om Nokias Lumia-telefoner är riktigt bra, säljer de kanske inte riktigt så mycket som de skulle behöva göra.

Windows Phone 7.5 är idag ett bra system, men som lider av vissa problem. Med begränsad multitasking och stundtals lite väl överarbetade menyer är det inte alltid intuitivt för en användare som kanske använd Ios eller Android att vänja sig. För den som använt ett java-system eller Symbian blir tröskeln ännu högre. Jag tror att Microsoft kan ha framtiden som i en liten ask om de spelar alla sina kort rätt. Många pratar om att tidningsbranschen kommer dö ut helt och hållet, något jag inte riktigt håller med om. Istället tror jag att de reklamfinansierade TV-kanalerna kommer bli de som ryker först. För när alla kollar på alla sina TV-serier och filmer på den nya Xbox-enheten och dessutom kan använda sina mobila enheter till samma sak, kanske mot en månadsavgift, hur många kommer då vilja titta på en reklamfinansierad TV-kanal i fortsättningen?

Apple har säkerligen storartade planer i skjortärmen de också. Med en TV där du använder din Iphone och Ipad som fjärrkontroll eller handkontroll och du kan spela alla dina Ios-titlar på TVn och få tillgång till det enorma utbudet som Itunes har. Men det blir en annan blogg.


Hur tror du att framtiden ser ut?

Microsoft - vår nya nöjesgigant?

Fönstret mot framtidens underhållning?

HQ