Svenska

Fantastisk tjänst - nu ännu bättre

Skrivet av Jesper den 6 september 2012 kl 13:55

För ungefär en vecka sedan lanserade Valve sin community-tjänst Greenlight på Steam. Här får allmänheten sätta betyg på spel som olika utvecklare har under utveckling och de spel som får mest uppmärksamhet kommer Valve att ta sig en närmare koll på och om det ser intressant ut så kommer de släppa spelet på Steam. Det så moderna crowdsourcing-fenomenet tas till ännu en ny nivå av Valve, som ju tidigare varit väldigt framgångsrika med detta med sitt modstöd förr i tiden och även med allt nytt innehåll som skapas till Team Fortress 2 av användare.

Men det vore fel att påstå att Greenlight inte har sina problem. Till att börja med så är det många som inte förstår vad tjänsten är till för. Antagligen en kommunikationsmiss från Valve då de inte har varit tydliga nog. För det andra har det inte funnits någon urvalsprocess för vad som får läggas upp utan innehåll som inte passar där har fått ta plockas bort i efterhand. Det har varit personer som vill sälja sina spel som de köpt via Steam, spel som bryter mot reglerna har det funnits gott om och många har försökt lägga upp andras spel för att tro att de kan tjäna sig en hacka på det.

Användare har fått moderera allt som läggs upp och på ett sätt har det varit ett smartare val än att Valve själva väljer vad som läggs upp för omröstning för att de ska välja vad som ska läggas upp. Samtidigt har tjänst svämmats över av, låt oss kalla det, ren skit. Bra spel förloras i den aldrig sinande massan av irrelevanta spel som antagligen ingen någonsin kommer spela. Men nu kommer förändringen som jag tror kan göra Greenlight till en riktigt bra tjänst för utvecklare som i dagsläget inte har sina spel på Steam.

Dels har Valve förtydligat röstningsprocessen vilket betyder att en tumme upp betyder att man skulle kunna tänka sig köpa spelet och ger det en positiv röst. Medan en tumme ned betyder att man inte är intresserad, detta utan att tummen ned påverkar de som gjort tummen upp. Såhär var det redan innan, det enda en negativ röst gör är att du slipper se spelet i Greenlight-flödet igen, såvida du inte söker på det. Men många trodde först att en negativ röst motverkade en positiv, något som aldrig har varit fallet.

Men den största förändringen som jag tror är till det bättre är det faktum att Valve numera kommer ta 100 dollar i avgift för att utvecklare ska kunna lägga upp sitt spel på Steam. Det är inte pengarna Valve är ute efter, utan det är ett försök att motarbeta allt dumt och onödigt som läggs upp. Valve är noga med att poängtera det faktum att pengarna kommer gå till Penny Arcades välgörenhet Child´s Play som förser sjuka barn och barnsjukhus med leksaker. Men avgiften har blivit en het potatis i indiekretsar. Många anser att det är orimligt och plumpt av Valve att begära pengar för Greenlight och flera säger att de nu inte kommer kunna lägga upp sitt spel på Greenlight.

Grejen är den att om du inte kan betala 100 dollar för att få upp ditt spel på Greenlight, kanske du jobbar utifrån fel premisser. Lägg här till att ett flertal indieutvecklare redan nu har sagt att de kan låna eller betala avgiften åt dig om ditt spel är lovande nog. I slutändan tror jag att alla vinner. Om ditt spel är enklare att upptäcka på Greenlight lär det få fler röster och därmed ökar dina chanser att få spelet utgivet på Steam. Om man bara sorterar bort de personer med de allra allvarligaste gendefekterna som kommenterar spel på Greenlight tror jag att Valve har något riktigt bra på gång. Valve sätter reglerna för hur spelbranschen ska bete sig än en gång.

Nu får vi bara hoppas att Valve har ett sätt att motarbeta tjänster som gör det möjlight att köpa Greenlight-röster från externa företag, en tjänst som någon skrupelfri sate säkerligen kommer erbjuda utvecklare.

Fantastisk tjänst - nu ännu bättre

HQ