Svenska

Hur allt började

Skrivet av Jesper den 14 oktober 2007 kl 12:53

En av de vanligare frågorna vi får på Gamereactor handlar om hur vi började spela spel. Vi får mail, PM, brevlåde-brev och forumförfrågningar, och alla vill de veta vår bakgrund och hur vi till sist blev kungar av spel-Sverige. Jag tänkte ta ett ögonblick och berätta min egna historia. Den nostalgi-allergiske kan därmed hitta på något annat under återstoden av denna blogg.

Ska sanningen fram vet jag inte riktigt när allt började. Jag vet att det var någon gång under tidigt 80-tal som mitt brinnande intresse tog sina första vacklande steg. Jag kommer inte i detalj ihåg vad som var det första spelet jag spelade, men det första direkta minnet jag har var ett gammalt PC-spel. Detta var innan vi mätteklockfrekvenser och minne i måttet innehållande "giga" och innan DVD-brännare eller internet visste ingen något om.

Vad det var för en PC kommer jag inte ihåg. Om det var en 8080, 8088, 8086 eller 286 kan jag inte svara på, något var det. Spelet i fråga hette Snipes och utspelade sig i en framslumpad labyrint. Snipes är namnet på de fiender som strömmar ut i labyrinten via portaler, och som måste elimineras av spelaren.

Som en udda formgiven hjälte ska man navigera genom labyrinterna och skjuta de små leende Snipes och deras portaler. Snipes lanserades i 1982, mina spelsessioner tog dock plats ett par år senare.

De minnesfragment jag besitter från den tiden berättar om en upplevelse där skräck blandades med eufori. Som vapen för att bekämpa de eländiga Snipes kunde man skjuta pil-ikoner i alla riktningar, även om man samtidigt manövererade i andra riktningar. För det mesta var det lugnt och ofarligt, men då Snipes gillade att färdas i flock blev det snart fara å färde när Snipes fick vittring på spelaren och satte efter honom.

Timmar spenderades framför extremt enkel grafik, men då var Snipes kung med sina dynamiska banor och möjligheten att navigera i en riktning och skjuta i en annan. Snipes var min första riktiga inkörsport till spelandet, en sysselsättning som har fått mig att spendera stora delar av mina 20 år framför fladdrande skärmar och små TV-apparater. Jag har älskat nästan varje ögonblick.

Hur allt började

Snipes i all sin prakt, observera hjälten som består av två Play-ikoner och två exemplar av bokstaven o

HQ