GR LIVE STREAM
Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Stranger Things och feberyra

Skrivet av Jonas den 27 juli 2016 kl 04:44
This post is tagged as: TV-serier

Det blev en konstig start på veckan. Natten mot tisdagen vaknade jag upp med 39 graders feber och det klättrade tids nog upp till 39,5. De bloggar/artiklar jag tänkt skriva om nya mini-NES, Pokémon Go och dagens extremsmaskiga NX-rykte fick därför vänta lite och jag har ömsom svettats, ömsom frusit och sovit en jämrans massa under dagen. Men jag har även hunnit med att kika klart Stranger Things.

Den är visserligen tolv dagar gammal, en total evighet med internetmått mätt så jag vet att så många av er redan avnjutit denna 80-talshyllning. Oavsett hur det är med den saken, så tänkte jag nu - yrvaken efter att ha sovit sex timmar och vaknat 04 - berätta varför du omedelbart måste se (oavsett det krävs ett förnyande av ditt Netflix-abonnemang) om du inte redan gjort det.

Det här är nämligen kusligt genuint mysigt. Det är en historia fylld av det som gjorde serier och filmer så tidlösa under 80-talet och rejält jobb har gjorts med mode, frisyrer, etiketter, bilar, musik och allmän design för att få det att kännas genuint. Det används till och med praktiska effekter i hög grad (till CGI-entusiasten Olivers stora förtret), vilket gör vissa nyckelscener så mycket mer intensiva eftersom det helt enkelt inte går att vräka på med... ja, allt.

Storyn som utspelas lånar friskt från bland annat Goonies, Poltergeist, E.T., Jaws, The Thing, Nightmare on Elm Street och... äh, du fattar, det här MÅSTE man bara se. Det är helt tiden lagom nagelbitande spännande, manuset överraskar faktiskt mellan varven och karaktärerna är oväntat intressanta. Sistnämnda delvis tack vare att manus gjordes om under inspelningens gång för att bättre passa skådespelarna, något Duffer-brollorna (skaparna) berättat om i intervjuer.

Nu ska jag göra ett nytt försök att sova och förhoppningsvis vara laddad för strid imorgon (eller ja, idag!) med en recension av Odin Sphere Leifthrasir till PS Vita. God natt och god morgon!

Bör verkligen inte missas!

Jonas tycker till om nya Ghostbusters

Skrivet av Jonas den 26 juli 2016 kl 12:49
This post is tagged as: Film

En av de saker jag gjorde under min USA-vistelse på semestern var att gå på bio. Ofta. Såg bland annat Stora vänliga jätten, The Shallows och Secret Life of Pets. Förstnämnda går sedan några dagar att se i Sverige, medan de båda sistnämnda är långt bort (The Shallows i slutet av september). En annan film jag såg är morgondagens förmodligen största premiär i Europa, Ghostbusters.

Och jag skriver "största" väl medveten om att Bourne gör comeback samma dag. Jag tror helt enkelt inte att den mediala uppmärksamheten är ens i närheten av lika stor som för spökjägarna. Tänkte ge mitt omdöme om hajrullen lite senare, men nu tänkte jag istället tala om vad jag gillar Ghostbusters.

Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att jag verkligen avskydde den första trailern och efterföljande promomaterial. Det gör jag fortfarande, men filmen överbevisade mig dock lyckligtvis, och visade sig vara betydligt mer charmig och underhållande än jag vågade hoppas på.

Jag tänkte försöka hålla mig borta från allt vad spoilers heter, men konstaterar att filmteamet nästan lite för ängsligt velat ligga så nära originalet som möjligt, men ändå göra en helt ny film. De vill alltså hitta en ny skara fans samtidigt som de lockar de gamla. Och jag tycker att de har lyckats nästan rakt igenom. För min egen del är det i synnerhet Kristen Wiigs tillbakahållna skådespel som lyfter anrättningen. Jag tänker inte jämföra henne med Bill Murray utan konstaterar att hon står på egna ben med nästan kusligt bra komisk tajming.

Det lyser även igenom hur kul teamet haft under produktionen, något Melissa McCarthy också tryckte på när hon var gäst hos Conan O'Brien under den inspelning jag besökte. Mycket har den där närmast improviserade känslan som gjorde original-Ghostbusters så bra, och respekten mot den filmen är så stor att i princip alla större skådespelare därifrån (undantaget Rick Moranis) får chansen att vara med och säga någon lagom ostig replik i denna film eller synas på annat sätt.

En av mina största farhågor innan jag sett filmen gällde humorn. Att låta Chris Hemsworth vara så otroligt puckad att han sannolikt löper risk att dö eftersom han kan råka glömma att andas - kändes sådär. Och det tycker jag fortfarande. Det blir liksom sjaskig buskis eller sitcom a'la 80/90-tal över skämten och han får även synas mer på duken än han nog kanske borde göra som biroll. Lyckligtvis är det i synnerhet Wiig som interagerar med honom och hon är som sagt ett smärre geni.

De övriga gör också bra ifrån sig där Melissa McCarthy känns bra regisserad och kommer till sin rätt. Jag gillar även Leslie Jones, även om det känns som riktigt fattigt manusförfattande att hon blir en Ghostbuster på meriten att hon "har bil" och "kan stan". Hon gör dock det mesta av rollen och känns mestadels härligt slagkraftig. Kate McKinnon har hyllats på nätet, men är för mig den svagaste i gruppen, på grund av det överdrivna fokuset på gadgets som i ärlighetens namn inte alls känns särskilt coola. McKinnon har dock i gengäld filmens kanske coolaste scen, vilket förlåter en hel del.

Överhuvudtaget byggs allt upp väldigt snyggt, bit för bit, och när crescendot närmar sig är det genuint spännande. Pluspoäng även för att det finns små spår av skräckfilmskänsla här och där, något som känns väldigt passande i en film av spöken och var framträdande delar även i originalen. Det finns även ett par sanslöst läckra actionsekvenser, vilka du dock ska få nöjet att upptäcka själv.

För att summera så hade jag fel i min oro över filmens kvalitet - och jag är så tacksam att jag hade det. Den som sitter och jämför med originalet utan att fatta att detta är en reboot och en omstart av serien lär bittert missa allt det roliga. För den som kan ta det för vad det är, väntar dock en rolig spökfilm som ger ett enormt sug efter mer av denna vara. Mitt betyg av filmen som sådan landar därför i slutändan på en svag åtta och jag misstänker att detta kommer leda till nya generationer av entusiastiska spökjägarfans.

Betydligt bättre än den första trailern ger sken av. Ren spökjägarfest.

Tillbaka i sadeln igen!

Skrivet av Jonas den 25 juli 2016 kl 11:15
This post is tagged as: Resa

Efter fyra härliga veckor på resande fot är jag tillbaka i Gamereactor-sadeln igen. Har mestadels rest runt i USA, vilket utgör cirka 20 av mina 28 dagar ledigt. Och det är som vanligt supertrevligt. För den som är sugen på en USA-resa kommer här därför lite tips på saker att göra som jag varmt rekommenderar.

Jag gör inte anspråk på att ha upptäckt detta först av alla, säger att de är mycket bättre än andra saker eller något liknande, utan bara konstaterar att det är trevliga inslag jag absolut kan rekommendera under din USA-vistelse. Vet att flera av er följer mig på Instagram och Twitter, och därmed redan "hängt med" på resan, men förhoppningsvis bjuds det på lite djupare genomgång ändå.

• Florida - "Men du kan ju inte tipsa om en hel stat, det är ju ingen hjälp?", tänker du kanske. Men jodå, det kan jag visst, åtminstone om staten heter Florida. Det är min sjunde längre semester till staten och som semesterresmål kan det helt enkelt inte överträffas. Du får värme och väder som slår alla charterresmål, du får badvatten i hav och pooler med sådan temperatur att även den värsta badkrukan kommer tycka att det nästan är för varmt, alla lokaler är kylda med airconditioning som gör att hettan aldrig blir outhärdlig, du får en hög standard, du får suveräna priser, du får de fetaste nöjesparkerna på planeten, du får sanslösa naturupplevelser (boka djuphavsfiske, åk till Everglades, simma med sjökor och delfiner längs stränderna och prova snorkla vid Key West) och allt det bästa USA har att erbjuda i form av överlägsen shopping och snabbmat. Jag har rest en hel del, dels tack vare jobb och dels tack vare intresse, och i slutändan nog mer än de absolut flesta gör under en livstid. Men Florida slår man bara inte om det primära målet är att ha en genomtrevlig semester med vila, väder, upplevelser, shopping och god mat.

• Scenic Route - Du har säkert hört talas om Scenic Route, en gammal mestadels slingrande bergsväg längs kusten mellan Los Angeles och San Francisco. Den tar dubbelt så lång tid att köra som om du bara vill fram till endera staden, men är så evigt mycket värt det. Sanslösa stup kröner små smala vägar och ger magknip för den höjdrädde i varje kurva. Det finns flera utmärkta fotostopp med direkt perversa vyer som smeker hornhinnorna på bästa sätt.

• Muir Woods - Strax norr om San Francisco hittar du Muir Woods. En skog med sequoia-träd, de största organismerna på jorden någonsin. Det är tyst, smakfullt upplagt och väldigt lättpromenerat. Man ska vara bra blasé för att inte tycka att detta är en direkt ofattbart mäktig upplevelse.

• Alcatraz - De flesta turistfällor man som normalt påläst vet allt om på förhand brukar bli lite av en besvikelse. Dit hör inte Alcatraz, ståpälsen är ett faktum. Se till att boka innan avresa bara, det går relativt få båtar och risken är att du blir utan alternativt får köa länge.

• Death Valley - Libyen hade länge värmerekordet tills det ifrågasattes eftersom det inte kunde verifieras. Nu är det istället Death Valley som kan skryta med detta. Man kan fråga sig vad extrem värme är för sevärdhet där allt är totalt stendött, men jodå, detta är något utöver det vanliga. Ta med rejält med vatten bara. Vi stannade vid Bad Water Basin och Devil's Golf Course och upplevde runt 50-gradig värme vilket är så hett att svetten dunstade snabbare än den framställdes. Först när man sätter sig i en kyld bil blir det fuktigt, som att vrida på en vattenkran så det fullkomligen bara sprutar ur porerna. En av de mest extrema platserna på jorden som även har fina presentationer krig dess långa historia.

• Reagan Library - Du behöver inte vara intresserad av politik för att motivera ett besök på Reagan Library. Här finns nämligen bland annat en identisk kopia av ovala rummet med bra presentation av inredning samt underhållande anekdoter (som att den rullstolsbundne Roosevelt satte en framsida på skrivbordet så att gästerna inte skulle se att han var just rullstolsbunden) kring detta, presidentpulpet att fota dig vid, ett stycke Berlinmur, historiska utställningar (just nu Vatikanen) - och framför allt: Air Force One. Det plan som flög bland annat just Reagan, men även presidenter som Bill Clinton och George W. Bush. Väldigt intressant besök med fotosessioner inplanerade för den som vill ha en souvenir med sig hem. Jag som är politiskt intresserad hade samma behållning som min sambo som inte är det i samma omfattning, liksom en medföljande polare som knappt ens visste vem Reagan var på förhand.

• La Brea Tar Pits - Det här med överdimensionerade förhistoriska djur brukar alltid fascinera. Jag är mest intresserad av mänsklig historia själv, men det går inte att förneka att de flertaliga pölar med bubblande asfalt vid La Brea i centrala Los Angeles är sjukt häftiga. Normalt har ett museum i bästa fall en sabeltandad tiger, här trängs över 400 stycken, vilket de påpekar bara är en liten del av samlingen. Så många djur har fastnat i de klibbigt bubblande giftpölarna (som i sig självt är rätt förtrollande) genom åren att det skulle kunna fylla ett oräkneligt antal museum. Här kan du för övrigt handla ett eget sequoia-träd att ta med dig hem och sätta i en kruka. Sedan har du häftigaste plantan i kvarteret.

• Conan O'Brien - Los Angeles handlar såklart främst om nöjesindustrin. Upplev detta själv genom att boka biljetter till Tosh.0, Ellen, Jimmy Kimmel eller något helt annat; som i vårt fall, Conan O'Brien. Det är helt gratis och väldigt underhållande.

• Käka och bada i K-town - Koreatown växer så det knakar i Los Angeles. Det känns förvånansvärt genuint och många kan inte ett ord engelska. Mängden riktigt bra matställen är överväldigande, så ta chansen på att käka en omgång rysligt bra och autentiskt Korea-käk för en billig penning (vi var på Soowon Galbi efter rekommendation). Passa även på att ta ett lång koreanskt bad på exempelvis Wi Spa, en annorlunda upplevelse.

• Yosemite - Den enskilda höjdpunkten, både bokstavligt och bildligt, på resan var Yosemite. Nationalparken inte alltför långt från San Francisco och Las Vegas är bildskön på ett nästan skrattretande sätt. Vi bokade en guide med Lasting Adventures och tog oss upp till Nordamerikas högsta vattenfall och skådade bråddjupa stup av en kaliber jag inte sett maken till tidigare. Jag är själv något av en höjdfegis, men skiter man i att stå precis vid kanterna eller gå till själva vattenfallet via en några decimeter bred bergskant med endast ett fjuttigt räcke att hålla i sig med (har du handsvett eller snubblar så dör du), finns ändå massor av behållning. Bo gärna i trakterna någon natt med, detta är en trivselfest av rang. Vi hade en stor stuga av samma snitt som förekommer i alla amerikanska teenslashers och jag sov gott i förvissningen om att Michael Myers, Jason Vorhees och Leatherface vakade över mig utanför fönstret.

Santa Monicas pir i bakgrunden, skateboardåkare, Venice Beach, havet, palmer och solsken... Detta är Los Angeles sammanfattat i en bild för mig. Möjligen att man kunde ha klämt in en bilkö också för maximal ackuratess.

Trevlig sommar allesammans

Skrivet av Jonas den 23 juni 2016 kl 15:51
This post is tagged as: Övrigt

Nu är det bara några minuter kvar innan jag hoppar in i min kära Passat och bilar ner till Stockholm, innan det sedan bär vidare mot USA på måndag. Oliver Thulin kommer styra Gamereactor-skutan så länge och utlovar mängder av roligheter, knivskarpa analyser och spel-Sveriges bästa nyhetstäckning. Det är en klippa det känns skönt att kunna luta sig emot, liksom övriga redaktionen som gång på gång (på gång) bevisat vilket fantastiskt gäng de är. Inte utan att jag känner mig som en lyckans ost som omges av sådana människor.

Men nu vill jag önska några andra alldeles fantastiska människor en underbar midsommar och en alldeles tröstlöst bra sommar överhuvudtaget - nämligen er läsare. Utan er vore vi såklart ingenting. Så stort tack för att du läser, den 25 juli är jag tillbaka igen, men ska försöka posta någon blogg när lusten faller på med roliga anekdoter från USA.

Ska bland annat hälsa på min mor i Florida, hon hälsar att det är 108 Fahrenheit - drygt 42 grader. Man tackar!

Halvt omöjligt att reparera smartphones

Skrivet av Jonas den 23 juni 2016 kl 01:53
This post is tagged as: Smartphones

Säg att din Merca går sönder. Det är inga som helst konstigheter att rulla in den på Mekonomen och få den fixad, samma sak om din diskmaskin pajar. Bara ring valfri reparationsfirma som kommer en rekorderlig lirare och fixar detta. Reservdelar finns alltid. Till smartphones är det däremot inte så enkelt, har jag insett efter att ha läst en artikel i Washington Post.

Att reparera en trasig Iphone är ofta halvt omöjligt, alternativt kräver att du vänder dig till en liten skara officiellt utvalda ställen som kan fixa problemet. Orsaken är att Apple absolut inte delar med sig av reservdelar, vilket gör att firmor måste förlita sig på piratlösningar. Därmed resulterar det i undermåliga lagningar och en känsla av att det är något slags gråzon med mobilreparationer.

Orsaken är förstås att det är bra business om du inte kan laga din mobil utan måste hämta ut en ny. Miljökonsekvenserna är stora och de ekonomiska förlusterna för den enskilde likaså. Men nu ligger ett amerikanskt lagförslag ute som ska tvinga alla tillverkare att sälja reservdelar till andra så de ska kunna laga mobiltelefoner. Därmed skulle livslängden öka rejält och det är inte längre lika med ruinens brant att tappa sin nalle i gatan.

Toppen, kunde man ju tycka, men det visar sig att det här inte gillas av giganterna. Kyle Wiens är grundare av Ifixit och säger till Washington Post:

"Apple in particular has been really vocal about how environmentally friendly they are, but then, behind the scenes, they're subverting every possible technique that people could have to make their products last longer."

Ett väldigt konkret exempel på det är att Apple tog bort Ifixit-appen sedan det postats tips på hur man kunde laga en trasig Apple TV. Apples lobbyuster jobbar nu stenhårt för att döda lagförslaget från att bli verklighet, och det vill inte ens kommentera det när Washington Post tar kontakt med dem.

Sägas ska att artikeln handlar i synnerhet om Apple, men rimligen finns det fler företag som agerar på samma sätt. Och lyckas lobbyisterna få stopp på lagförslaget får vi fortsätta finna oss i att vänta oss till halvofficiella skummisbutiker för att laga smartphones, alternativt handla nytt. Förhoppningsvis går den dock igenom, och med ens blir det lättare att fixa det där glappande ladduttaget, den trasiga knappen eller fuktskadan som hittills varit svindyr eller snudd på omöjlig att fixa.

Borde det vara lika lätt att laga smartphones som andra prylar?