Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Roligt att äga Playstation 4 Pro

Skrivet av Jonas den 21 april 2017 kl 02:16
This post is tagged as: Playstation 4

Jag har tidigare varit inne på idén att Sonys försprång tidsmässigt med Playstation 4 Pro kan få väldigt stor betydelse. Dels för att försprång är viktigt (Xbox 360 hade aldrig dominerat Playstation 3 förra generationen utan detta), men dels för att det ger utvecklarna mer tid att lära sig konsolen.

Nu kommer Microsoft med hårdvara som ser ut att vara något i hästväg i konsolsammanhang till hösten, men då är det också helt ny hårdvara för utvecklarna att lära sig. Även en busenkel konsol att utveckla till som Xbox 360 har enormt stora skillnader i hur de första och sista spelen såg ut till formatet. Jämför Call of Duty 2 med Call of Duty: Black Ops 2 så förstår ni vad jag menar.

Utvecklarna kommer alltså att vara bättre på att nyttja Playstation 4 Pro och eftersom de potentiella köparna till formatet är några miljoner mot noll för Scorpio (i dagsläget), så är det såklart mer ekonomiskt att försöka satsa mer krut där. Jag försöker inte alls säga att Playstation 4 Pro-spelen kommer se bättre ut än till Scorpio (även om jag är övertygad om att det kommer finnas sådana med, precis som en del Xbox One-spel sett bättre ut och flutit smidigare än till Playstation 4), utan att det har potentialen att ge mer för pengarna.

Nu vet vi såklart inte vad Xbox Scorpio kommer kosta, men det verkar hyggligt resonabelt att tro att Microsoft inte kommer idka välgörenhet mer än de behöver. Det kan alltså bli att man får betala märkbart mycket mer för ibland knappt märkbara skillnader. Jag vet, det är ett negativt scenario, men inte alls orealistiskt och åtminstone delvis byggd på faktamässig grund.

Sony behöver knuffa på utvecklarna nu och få igång dem med Playstation 4 Pro. Jag är väl medveten om att vartenda spel av rang idag stödjer konsolen, men det är ganska pliktskyldigt. Kan de damma igång ordentligt och leverera grissnygga spel så sitter de plötsligt i en ännu bättre sits inför hösten än de redan gör. Därför tror jag att vi på E3 kommer få se spår av just detta då i synnerhet de spelen visas upp med mer snack om hur mycket läckrare spelen nu är.

Att Scorpio ska bli bäst säljande format åtminstone i Storbritannien och USA är förmodligen ändå något Sony väldigt gärna undviker och då kan det börja vara dags att agera nu och lyfta formatet bättre. Kort sagt tror jag prestandakonkurrensen hårdnar och vinnare är som vanligt vi spelare - i synnerhet alla med Playstation 4 Pro.

Har du skaffat Playstation 4 Pro ännu och vad tycker du om den hittills?

Jag spelar Puyo Puyo Tetris till Switch

Skrivet av Jonas den 19 april 2017 kl 02:27
This post is tagged as: Intryck

Det var till min importerade japanska Dreamcast för snart tjugo år sedan jag först bekantade mig med Puyo Puyo, vilket var det fjärde spelet i serien och genom en iallafall hyfsat en rolig japansk ordlek hette denna utgåva Puyo Puyon. Lokal multiplayer är magiskt och sedan dess har det varit en favorit. En slags avfälling till Tetris som trots allt är så olik att det står helt på egna ben.

Nästa vecka kommer det mycket märkliga crossover-spelet Puyo Puyo Tetris till Playstation 4 och Switch, där jag just nu har förmånen att spela sistnämnda version. Vad jag tycker om det får jag inte avslöja riktigt ännu, men det jag kan slå fast är att det tycks bli ännu ett självklart spel i samlingen för alla som gillar att spela med vänner på delad skärm.

Den japanska charmen är dessutom påtaglig. En recension kommer antingen till helgen eller tidigt nästa vecka, i alla lägen så du gott och väl hinner läsa vad jag tycker innan det släpps den 28 april. Klart är att Switch blir mer och mer oumbärlig i multiplayersammanhang och som reskamrat.

Själv åker jag till USA i helgen för att uppnå den aktningsvärda åldern av 40 år (samma som min gode väl och kollega Petter "Pedro" Hegevall gjorde för en månad sedan), och att resan kommer bli betydligt roligare tack vare Mario Kart 8 Deluxe, Puyo Puyo Tetris, Blaster Master Zero, Shovel Knight och Wonder Boy: The Dragon's Trap får väl i det närmaste ses som fakta.

Väl därborta tänker jag investera i ett riktigt stort minneskort och en bra förvaringsväska. För Switch är ett format jag kommer använda mig av flitigt framledes, som det verkar.

Hur parar man ihop två olika pusselspel? Resultatet är märkligt men känns spontant lovande efter någon spelad timme.

Microsoft och en bärbar Xbox

Skrivet av Jonas den 18 april 2017 kl 00:06
This post is tagged as: Bärbart, Microsoft

Rubriken är möjligen spekulativ, men faktum är att Microsoft övervägt en bärbar Xbox av något slag vid flera tillfällen tidigare. Hur en portabel Xbox skulle se ut och fungera kan man såklart diskutera, och det är rätt sannolikt att något PS Vita-liknande inte skulle ha framtiden för sig just nu. Inte ens Nintendo kör helhjärtat på detta längre utan kombinerar både stationärt och bärbart med Switch sedan Nintendo 3DS förvisso sålt bra - men ändå betydligt sämre än sina föregångare.

Kort sagt verkar nuet vara ett sällsynt uselt tillfälle att överväga bärbara format. Väl? Eller är det kanske precis tvärtom? För faktumet är ju ändå att samtidigt som dedikerade bärbara format dött ut, så har det absolut aldrig i historien spelats mer bärbart än just nu. Orsaken heter såklart i huvudsak Android och Ios, och att konkurrera ut dessa båda är inte det lättaste. Fråga Microsoft som slungat miljarder på sina smartphones utan att nå någonstans alls, snarare tycks de bli allt svagare och är nu mer intresserade av att jobba med dessa företag istället för mot.

Det finns dock ett område där de faktiskt lyckats riktigt bra, och det gäller deras tablets och bärbara datorer. I synnerhet Surface Pro är oerhört läcker och behändig, men även Surface Book är mycket lyckad. Smakar det, så kostar det dock och dessa enheter är prissatta på en nivå som matchar det Apple brukar erbjuda, och det är som bekant en hel del.

Här är spelen dock helt förbisedda, och Surface riktar sig framför allt till studenter, folk som vill ha något riktigt tjusigt att skriva på, de som reser mycket och affärsmän. Men här finns definitivt en tänkbar skara köpare till och det är gamers. Dedikerade spel-laptops för hiskeliga summor pengar säljer förvånansvärt bra och med tanke på att Microsoft vill marknadsföra både sin Xbox Play Anywhere-satsning och Windows 10-butiken för spel som ett alternativ till Steam, Origin och liknande - så tror jag det skulle kunna gå att sy ihop detta ytterligare.

Eftersom spel till Xbox One kommer fortsätta göras under överskådlig tid och så många Xbox 360-spel fungerar finfint till formatet, borde det absolut vara möjligt att göra en bra och påkostad tablet med lite mer spelfokus. Dels kunna ansluta en vanlig Xbox One-handkontroll, men dels även haka fast speciallösningar på sidorna som med Switch. Hybridlösningar behövs inte eftersom det enkelt går att ansluta den till en skärm med en vanlig HDMI-kabel, och att den ska vara riktigt lika slimmad och "rent" designad som en vanlig Surface är också av underordnad betydelse.

Här kanske någon inflikar att det ju bara är att skaffa sig en vanlig spel-laptop. Och medan det såklart är korrekt, så är de inte fullt så bärbara som det jag tänker på här (folk väljer även Surface istället för laptops), och fortfarande mer PC än konsol (och väldigt många spelar helt enkelt hellre på konsol än PC). Det behövs alltså något enklare, mer slimmat och mer dedikerat.

Med ens skulle Xbox Play Anywhere verkligen göra skäl för sitt namn när man kan sitta på flyget och spela igenom något Halo, dänga bossar i Cuphead, vässa varvtider mot spöken i Forza eller hitta alla hemligheter i Ori and the Blind Forest. Detta samtidigt som det är en dator du kan skriva, arbeta och kika film på. Det vill säga något väldigt många av oss tar med i väskan ändå, trots att exempelvis PS Vita eller Switch är nedpackad.

Så priset då? Ja, det skulle såklart bli högt. Absolut minst 10 000 kronor. Men det betalar flera av oss för bärbara datorer och liknande ändå. Jag har redan en Surface som packas ner och följer med vart jag än åker.

Vem vill göra spel till den då? Ingen, för det behövs inte. Den behöver kunna köra det mesta från Xbox 360, och sedan kan utvecklare som vill nå bärbara gamers skala ner Xbox Play Anywhere-spelen så de även fungerar på denna enhet precis som de redan är gjorda för att fungera med en uppsjö av PC-datorer med varierande prestanda. Dessutom finns drivor av indie-spel till PC som med mycket små medel skulle kunna läggas upp på Windows Store.

Den skulle väl floppa? Mycket möjligt, men då är det bara en PC-modell som tas ur tillverkning. Alla sålda enheter är fortfarande finfina Windows 10-burkar som fungerar precis lika bra oavsett och kommer kunna användas till spel ändå via exempelvis Steam och liknande.

Att ta fram enheten vore såklart kostsamt, liksom att marknadsföra den. Men i en tid då Windows tappar marknadsandelar, där Microsoft ändå lyckats skapa en väldigt lyckad och omtyckt produkt i Surface, tror jag det kunde vara något att skissa på för deras del. Här finns potentialen att göra Windows Store till ett mer populärt alternativ för spel och verkligen bredda sättet för hur Xbox kan avnjutas.

Att kunna ha sin Xbox Play Anywhere-spelsamling tillgänglig vart man än är i världen i ett mer behändigt bärbart format än en gaming-laptop, skulle nog vara lockande för många.

Glad påsk allesammans

Skrivet av Jonas den 14 april 2017 kl 14:18
This post is tagged as: Övrigt

Vaknade 12 idag och har spenderat morgonen med Star Wars-lektyr och amerikanska pannkakor. Är det påsk så är det. Tänkte även slappa med en väldans massa spel i helgen. Både digitala sådana (Blaster Master Zero, Halo och Star Wars Battlefront) och brädspel (7 Wonders och House of Borgia), samt promenera en hel del och lyssna på podcasts. Och äta god mat.

Det vill säga ha en extremt kravlös och underbar påsk, precis som det bör vara, och det unnar jag även er såklart.

Glad påsk allesammans!

Ett underbart Instagram-tips

Skrivet av Jonas den 13 april 2017 kl 03:54
This post is tagged as: GottPåAmerikanska, Mat

Om du följer min blogg vet du såklart att jag älskar det här med skräpmat, det betyder dock inte att jag inte gillar äkta vara. Tvärtom, försöker så ofta jag kan handla riktigt bra råvaror för goda rätter. Men ändå, jag blir sådär genuint lycklig varje gång jag får sleva i mig Popeyes friterade kyckling i USA och dippa i ohälsosamma mängder feta såser, mumsa deras underbara bönröra och bara trivas med livet.

Eller varför inte sitta på In-N-Out Burger och beställa in en rekorderlig 4x4-burgare med extra ost och lite chili och sedan skölja ner det med milkshake. Knapra goda parmesandränkta pommes på BurgerFi eller veva hysteriskt ostproppad pizza på Chuck E. Cheese.

Jag försöker återskapa lite av det här så ofta tid och ork finns, och något som underlättat enormt senaste tiden är underbara Instagram-kontot Tip Buzz som med enkla ingredienser och sköna genvägar får saker att se ut och smaka betydligt mer avancerat än man kan tro vid en första anblick. Kolla in denna ljuvliga Doritos-kyckling till exempel eller dessa nästan larvigt enkla kycklingvingar med tre ingredienser.

Föredrar du efterrätter så kan du busenkelt göra egen Oreos-tryffel eller denna sanslöst enkla Nutella/banan-combo. Och det funkar verkligen och blir hutlöst gott.

Så... vad vill jag ha sagt med det mitt i natten? Jo, följ Tip Buzz och bli inspirerad i köket på nästan daglig basis (och du vet väl att både Gamereactor, jag själv och resten av hela svenska redaktionen finns på Instagram med?).

Svart bälte i enkelt och kreativt käk med väldigt mycket amerikansk touch.