Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português /
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Tac Pro till Playstation 4 på väg

Skrivet av Jonas den 25 oktober 2016 kl 17:59
This post is tagged as: Tillbehör, Playstation 4

Om du nästa månad möter Playstation 4-spelare i Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare, Titanfall 2 eller någon annan förstapersonsskjutare som verkar helt onaturligt pricksäker - så kanske de beror att de skaffat Horis tillbehör Tactical Assault Commander Pro, Tac Pro även kallad, som släpps om en vecka. Den är officiellt licensierad av Sony och enligt de som hunnit testa ska den vara rysligt effektiv.

Tac Pro är bland annat bestyckad med en 3200 DPI-mus vars känslighet snabbt kan ändras med ett knapptryck (exempelvis om du vill växla när du ska vara prickskytt), möjlighet att gå med både WASD samt analog styrning - och givetvis går allt att programmera som du vill ha det. Möjligheten att knäppa långsamma handkontrollspelare är med andra ord god, medan de som hävdar handkontrollens överlägsenhet får chansen att bevisa detta.

En Tac Pro är just nu på väg till redaktionen för recension och vi ser fram emot att hårdtesta prylen som har potentialen att medföra ett rejält lyft för förstapersonsfansen till Playstation 4. Den fungerar för övrigt även till Playstation 3 och PC, om du hellre föredrar det.

Kommer du själv skaffa en Tac Pro till Playstation 4?

Läcker ny mobiltelefon

Skrivet av Jonas den 25 oktober 2016 kl 13:22
This post is tagged as: Smartphones

Mobilkartan verkar vara på väg att ritas om något med massor av uppstickare. Apple har tappat marknadsandelar flera kvartal i rad, Samsung har oerhörda kvalitetsproblem - och istället har märken som Huawei (kör själv P9, otroligt bra) klivit fram och växt. Ett annat sådant är Xiaomi, som länge varit i stort sett okända, men vars mobiler börjat få genomslag i sociala medier tack vare iden med extremt effektivt användande av ytan.

Det gäller framför allt Mi Mix, där hela 91,3% av framsidan är täckt av skärm, och mig veterligt kommer inget annat märke ens i närheten. Den 4 november släpps den i Kina, och jag får förmoda att den eller varianter på den även kommer släppas i väst. Och om det gör det är jag definitivt hugad spekulant. Kolla in skönheten och läs mer här...

Många mindre mobilföretag erbjuder lekfull design och kapar åt sig marknadsandelar från de mer stagnerade bjässarna.

Hur mår militärskjutarna?

Skrivet av Jonas den 24 oktober 2016 kl 16:55
This post is tagged as: Battlefield

Imorse kunde vi läsa att Battlefield 1 spelas flitigt. Faktum är att det spelas så flitigt att det under dess 24 första timmar på marknaden slog allt Star Wars Battlefront-spelande till samtliga tre format den dagen - och det enbart till Playstation 4. Dessutom kan vi läsa att det spöade FIFA 17 i Storbritannien och sålde mer under premiärveckan än Battlefield 4 och Battlefield: Hardline tillsammans.

En riktig braksuccé, med andra ord. Eller? Jag är faktiskt inte lika övertygad, ingen av dessa båda notiser tycker jag skriker succé. Att en helt ny titel, tokhypat till tusen, har fler spelare till Playstation 4 under de 24 första timmarna än ett år gammalt spel som fick en hel del kritik och som inte haft nytt DLC på över en månad - ser jag som en självklarhet. Flera av de som lirade Battlefield 1 är ju säkerligen också sådana som annars gärna avnjuter Battlefront, men ville testa det nya spelet.

Det motsatta hade varit rejält överraskande, men det här känns helt givet. Jag tror även samma sak kunnat sägas om Gears of War 4 när det släpptes, eller vilket annat högprofilactionspel som helst. Det är helt enkelt ingen bedrift att under premiärdagen när alla förhandsbokningar dimper in spöa ett årsgammalt spel utan nyheter. Microsoft försökte sig på ett liknande stunt när Halo 5: Guardians lanserades, och det känns alltid som ett tecken på att något inte står rätt till.

Sedan har vi topplistan och bättre än de två senaste spelen tillsammans under premiärveckan är väl ändå förbannat bra? Nej, jag tycker inte det. Inte i detta fall. Det är för otydligt formulerat. Battlefield: Hardline blev försenat och kom under våren med väldigt svag försäljning. Och när Battlefield 4 lanserades så kom det enbart till PC, Playstation 3 och Xbox 360. Till PC fick det rejält med skit eftersom det hade otroligt bristfälliga menyer och mycket buggar, och till Playstation 3 och Xbox 360 var det liksom ett halvt spel. Det innebar sannolikt också väldigt dålig försäljning för dessa båda spel och att slå dem är inte imponerande.

Jag noterar också att EA inte väljer att kalla det för bästa premiärveckan för serien, vilket rimligen betyder att Battlefield 3 fortfarande är det största. Och med tanke på all hype, den enorma succén för trailern, den uppskattade betan och de fina betygen - så är det förmodligen mindre än Dice hoppats på.

Om jag har rätt, tror jag inte det är så självklart att historiska actionspel får den renässans jag hoppats på. Frågan är bara om science fiction är rätt väg att gå, för jag upplever inte att hypen för Call of Duty: Infinite Warfare är sådär övermåttans stark heller och många som spelat betan tycker det känns både rörigt och ofokuserat (avstår från att lägga till egen värdering då jag faktiskt inte testat).

För Activision är det antagligen väldigt stressigt. För om Call of Duty tappar mark mot Battlefield så blir det tufft, samtidigt har Destiny avsvalnat rejält och frågan är om Skylanders kommer nå fornstor popularitet. Det är mycket att tänka på för deras del, och de skulle behöva etablera någon ny stabil kassako.

Det är såklart på tok för tidigt att dra några slutsatser om hur militärskjutarna mår ännu, men att EA inte delar med sig av reda siffror och de märkliga formuleringarna kring framgångarna, gör att jag är fundersam över hur det egentligen gått för Battlefield 1. Och jag tror Infinite Warfare kommer få det rejält tufft att möta mästerverket som var Black Ops 3 sett till försäljning. Vad det isåfall får för betydelse återstår att se, men klart är att utgivarna inte pysslar med välgörenhet och om något inte längre säljer så måste något göras.

Battlefield 1 hade på premiärdagen fler spelare online till Playstation 4 än Battlefront till alla tre format, och sålde mer under premiärveckan än Battlefield 4 och Hardline tillsammans. Det måste ju vara bra, eller?

Nintendo gör intryck

Skrivet av Jonas den 22 oktober 2016 kl 15:17
This post is tagged as: Switch, Nintendo

Switch-febern rasar hejvilt just nu och det verkar som att Nintendo lyckades göra intryck denna gång. Flera av mina absolut bästa spelupplever de senaste åren har varit från titlar som Unravel, Lovers in a Dangerous Spacetime, Firewatch, Elite: Dangerous, Ori and the Blind Forest, Inside, Child of Light, Valiant Hearts: The Great War, The Flame in the Flood, Overcooked och Oxenfree.

Spel som skulle fungera precis lika bra och inte tappa ens en promille underhållningsvärde till ett svagare format. Och svagare format är ju just vad Wii U varit, vilket inte stoppat den från att vara sprängfylld med skoningslöst sexiga spel som Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Super Mario 3D World, Mario Kart 8, Super Smash Bros for Wii U, Bayonetta 8 och Hyrule Warriors - och bara häromdagen släpptes ju Paper Mario: Color Splash.

Att Nintendo släpar efter prestandamässigt har varit ett faktum sedan Wii släpptes, och Wii U är närmare besläktad med Playstation 3 och Xbox 360 än deras efterföljare. Och med Playstation 4 Pro nästa månad (och Xbox Scorpio på väg) utökas skillnaderna gentemot Wii U än mer. Jag tror vi ändå får utgå från att Switch kommer vara betydligt mer kraftfull än Wii U, och därmed kommer alla förutsättningar för direkt perverst bra spel att finnas när konsolen lanseras.

Blotta tanken av att kunna spela Overcooked på tåget med min sambo, lira Mario Party på billigt hotell i Polen under grabbresa med polarna, avnjuta episka Unravel i ett tält i den jämtländska fjällvärlden i ett ljuvt metascenario eller bara sitta hemma och spela nästa Metroid eller F-Zero - är nästan mer än min hjärna kan hantera. Jag är hutlöst pepp, kort sagt, och nu tror jag Nintendo hittat rätt igen och har en produkt folk faktiskt vill ha.

Inga mer krystade funktioner, utan ett sätt att expandera spelandet. Det positiva mottagandet hjälper dock inte ensamt, utan fler faktorer måste klaffa. Enheten får till exempel inte vara för dyr eftersom det är en tröskel. Å andra sidan får den inte vara för billig heller eftersom det kostar byggkvalitet, funktioner och prestanda. Det gäller att hitta den perfekta balansen.

Dessutom behövs spelen. När Wii U lanserades var dragplåstren redan gamla spel som Mass Effect 3, Tekken Tag Tournament 2 och Batman: Arkham City. Nintendo tänkte möjligen att det var stora varumärken, men gammal skåpmat är gammal skåpmat, och därför hoppas jag att de kan överraska på den här biten. De som först kommer köpa Switch är hardcore-publiken och därför behövs spel som tilltalar dem. Därefter kommer casual och då krävs bredare titlar.

Att Skyrim visades har fått mycket uppmärksamhet, varav en hel del negativ sådan, men jag tror verkligen inte för mycket ska läsas in i det. Eftersom Skyrim nu får en nylansering även till Playstation 4 och Xbox One, så kommer det vara hyggligt relevant även till Switch, och förmodligen mycket behändigare i menyerna. Dessutom är det ett spel som vore väldigt roligt att kunna ha med sig och skulle vinna på tryckkänslig skärm vid framför allt menyhantering eller upplockande av saker.

Nu ser jag fram emot att få se vad Nintendo har på gång i mjukvaruväg. Det lär vara en hel del Wii U-spel som piffas till och släpps på nytt (precis som Wii-spel kom till Wii U, och en gaziljon Playstation 3/Xbox 360-spel släppts till denna generation) eftersom så många missade dem på grund av att konsolen inte sålde något vidare. Men det lär också vara flera stora överraskningar, även från tredjepart.

Trots allt är det så att Nintendo varit uträknade flera gånger förr, betydligt mer än nu, och sedan överraskat med oöverträffade framgångar. Det här vet även stora utgivare, och att inte vara med på det eventuella framgångståget tidigt, kan vara betydligt dyrare långsiktigt än försiktigt stå över. Därför tror jag på en blytung start med många stora spelserier och exklusiviteter - och att 2017 tycks kunna bli ett av de roligaste gamer-åren på länge.

Ett nytt Mario-spel till Switch är självklart och antyddes redan vid utannonseringen av konsolen.

NX och Red Dead skuggar varandra

Skrivet av Jonas den 20 oktober 2016 kl 12:35
This post is tagged as: Rockstar, Nintendo

Nintendo utannonserade alltså imorse att de senaste dagarnas rykten stämmer, NX ska visas upp idag. Det görs dock via en trailer, så jag gissar att det inte kommer bli särskilt mycket mer än det absolut mest grundläggande såsom namnet på enheten för att vi ska sluta kalla den NX och lära oss vad vi ska fråga efter i spelbutiken.

Det finns dock en tråkig detalj med denna osannolikt heta utannonsering som väl borde kunna klassificeras som månadens hetaste nästan vilken annan månad som helst - Red Dead Redemption 2. Nästan samtidigt ska Rockstar nämligen presentera uppföljaren till deras näst största spelserie efter Grand Theft Auto. En spelserie som oavsett måttstock är en av de största vi har.

Här kan man såklart inflika att folk nog kan hantera två trailers på i bästa fall några minuter vardera, och det kan de såklart. Men otvivelaktigt är det ändå så att diskussionsforum och medial uppmärksamhet kommer behöva delas de båda emellan, och det vinner ingen av dem på. Rockstar drog såklart igång sin stora maskin under helgen, ovetandes om Nintendos planer, och Nintendo vill knappast utannonsera något en fredag.

Det är som det är och inget att göra åt, men jag tvivlar starkt på att varken Nintendo eller Rockstar är särskilt lyckliga över den uppkomna situationen som gör att två nästan ofattbart heta produkter kommer skugga varandra. Ändå undrar jag om det inte är Nintendo som tar mest stryk av detta, trots att Rockstar "bara" har ett spel att visa. Det av den enkla orsaken att detta gör både Playstation 4 och Xbox One ofantligt mycket hetare när Nintendo behöver uppmärksamheten för att förklara varför just deras hårdvara ska köpas.

Red Dead Redemption 2 kommer sälja helt ofattbart bra oavsett hur mycket det diskuteras ikväll, Nintendo har däremot bara fem månader på sig att verkligen övertyga folk om att avstå med hårdvaruinköpen och man får bara en chans till ett första intryck. Därför hoppas jag att de har något alldeles extra på lut som får dem att sticka ut i eftermiddag.

För gudarna ska veta att vi verkligen behöver Nintendo som ett starkt tredje alternativ i spelvärlden. De utvecklar och driver spelen framåt och tillför något som ingen annan ger i en tid då Microsoft och Sony är i princip omöjliga att skilja från varandra. Därför vore det tråkigt om det stora diskussionsämnet ikväll och de närmsta dagarna blir just Red Dead Redemption 2, så nu hoppas jag Kyoto-giganten får och tar chansen att skina lite extra trots mördande konkurrens om uppmärksamheten.

Vad tror du blir den stora snackisen ikväll i spelvärlden?