Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Kan detta vara Nintendo NX?

Skrivet av Jonas den 26 september 2016 kl 15:11
This post is tagged as: Nintendo

Det är inte första gången det kommer en bildläcka på vad som påstås vara NX-handkontrollen. Förra gången det hände så trodde jag på den - varpå det slutade med en rekorderlig kråkmiddag för min egen del. Men ändå. Magkänslan säger att det mycket väl kan vara sant, förra veckan fick höjdare från diverse återförsäljare kika på enheten och utvecklings-kit i drivor står rimligen på otaliga kontor, så även i Sverige hos bland annat Dice och Avalanche.

En läcka är alltså långt ifrån omöjlig för en konsol som ska komma i mars nästa år men som ännu inte visats. Nintendo är som vanligt hemlighetsfulla så länge de kan, men frågan är om det inte riskerar att bita dem i svansen i dessa tider av sociala medier, då massor sipprar ut istället och "wow-effekten" uteblir. Om de nu faktiskt visar den här enheten med den prestanda och funktioner som det rapporterats om, så blir det i stora drag en gäspning och hänvisande till gamla grejer i media som de skrivit om NX tidigare, samt flera artiklar om hur läckor idag är vanligt.

Det kan såklart mycket väl vara fejk återigen, det är gott om folk som vill ha uppmärksamhet på nätet och att förfalska bilder blir lättare och lättare varje dag. Det återstår att se om det stämmer eller ej, men jag hoppas dock för Nintendos del att det inte är det om de ska ha något verkligt nytt att demonstrera när det väl blir dags. Kanske de borde sätta fart nu, trots allt, om den inte ska kännas gammal redan innan den ens visats.

Äkta, fejk? Vad tror du?

Imorgon bär det av till fjälls igen

Skrivet av Jonas den 23 september 2016 kl 16:05
This post is tagged as: Vandring

Förra året skrev jag ett längre blogginlägg om det här med vandring, vilket tycks ha fått sig ett uppsving på senare tid. Responsen var god, så är du sugen tycker jag du kan kolla in för förslag om hur du kan komma igång. För min egen del har jag redan hunnit vara iväg en sväng efter min sjukskrivning, och imorgon drar jag igen.

Den här gången tänkte jag ta mig till Staloviellekåtan och därifrån vandra vidare mot issjön för att övernatta i tält. Tar med massor av gott käk och kokkaffe samt siktar på att insupa total tystnad, inte en människa i sikte (men desto fler lämlar och renar) och njuta av vidunderlig utsikt. Ha en trevlig helg kära läsare, det tänker jag ha.

Förra veckan besöktes Sylarna med tillhörande glaciär.

Konsolprestandan kommer räcka till

Skrivet av Jonas den 23 september 2016 kl 00:15
This post is tagged as: Åsikter

Utöver konsolspelarna, är det alltid en annan grupp som brukar tycka till när det snackas om prestanda och spel i fallet Playstation 4 Pro och Scorpio, nämligen de som exklusivt spelar PC. De poängterar gärna att de visserligen är OK, men att det redan finns bättre grafikkort och att Scorpio kommer vara mindre imponerande när den väl lanseras eftersom det är ett år bort. Medan det är sant, så tycker jag att det bara gäller delvis. Jag vet idag inget snyggare spel än Uncharted 4, oavsett format och upplösning. Och det på en hårdvara som var gammal redan när den kom för tre år sedan.

Man kan ha hur många grafikkort man vill, mer RAM än någon rimligen behöver och den dyraste vätskekylda processorn och moderkortet som står att finna. Det hjälper liksom inte. På samma sätt var Forza Motorsport 5 länge det snyggaste bilspelet av alla med sin direkt sanslösa kombination av ultrasnygg grafik, flyt och upplösning. Och det på utskällda Xbox One.

Konsoler och spelen till dem brukar stå emot tidens tand bra och framför allt fungera bättre, både vid lansering och längre fram. Visst går det att spela gamla spel idag till PC, men det är inte alltid helt plug 'n play, medan ett konsolspel alltid kommer funka på konsolen det gjordes till. Dessutom finns en publik för det, det är tiotals miljoner gamers som helt enkelt hellre startar sitt TV-spel för att lira än att köra på PC. Så ser verkligheten ut.

Det finns till och med, hör och häpna, PC-spelare som har en konsol hemma med. Det kan vara för barnets skull, för att ha en smidig mediaburk i vardagsrummet, eller bara för att ha något mer lättsamt och snabbstartat. En av mina absolut främsta PC-vänner spelar exempelvis The Division till Playstation 4, trots att han har en rigg de flesta bara kan drömma om.

Vad jag vill säga är att all den omtanke (vilken märkligt nog ofta låter som hån) som PC-spelare brukar försöka komma med gentemot konsolfolk, inte alltid känns helt träffsäker. Att säga att Scorpio kanske är bra, men att man kan lika gärna spela på PC och få det bättre - är helt irrelevant. Dels för konsolerna fördelar med sig, dels föredrar somliga det. Det är inte alla som vill pynta 10 000 för en bra PC när en konsol gör allt i princip lika bra för halva priset och är mer lättanvänd.

Att svamla om att Playstation 4 Pro skulle vara för klen känns alltså helt irrelevant. Uncharted 4 gick att göra till den gamla varianten av konsolen, och det var absolut inte peaken av vad den klarar. Playstation 4 Pro är en bra bit mer än dubbelt så kraftfull, och när Naughty Dog släpper loss The Last of Us 2 är jag fullkomligt övertygad av att folk kommer riskera döden av andnöd när de får se hur enastående det ser ut. Samma sak gäller naturligtvis Scorpio, och tack vare Microsofts och Sonys tilltag att uppdatera sin hårdvara är jag mer övertygad än på mycket länge att konsolerna är här för att stanna och nu har tagit ett naturligt steg in i framtiden och anpassat sig vad folk vill ha idag.

Uncharted 4 - ett tekniskt mästerverk.

Prislappen på Xbox Scorpio

Skrivet av Jonas den 21 september 2016 kl 17:54
This post is tagged as: Xbox One, Xbox Live

Det har spekulerats en hel del om vad Scorpio ska kosta. Playstation 4 Pro är som du säkert vet inte alls lika kraftfull - men har istället en mycket överkomlig prislapp på $399, vilket lär betyda runt 4500 svenska kronor initialt och i trakterna av 5000 kronor i vår efter regeringens dårskap. Det är helt enkelt så att prestanda kostar pengar.

Vill Microsoft ha mer minne, bättre processor (båda dessa faktorer vet vi dock inget om ännu) och framför allt bättre grafikkort - så är det bara att slanta upp. Även om den kommer mellan sex-tolv månader senare så är det inte på långa vägar nog för att väga upp mot hårdvaran som förmodligen skulle behöva kosta runt 7000 kronor. Microsofts konsol kommer kosta mer pengar att tillverka, och den kostnaden kommer överföras på slutkund. Det vill säga du och jag.

Med det sagt så är jag övertygad om att priset på Scropio kommer överraska folk positivt (och konkurrenter negativt). När Xbox släpptes dumpades den blixtsnabbt i pris och kvar var en konsol med det - undantaget Wii och Wii U - förmodligen prestandamässigt största glapp vi någonsin haft i en konsolgeneration. Xbox hade dubbla mängden RAM kontra Playstation 2 och körde spel som Halo: Combat Evolved, Rallisport Challenge, Panzer Dragoon Orta och Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay.

Spel som än idag ser förvånansvärt bra ut, men Xbox blev en direkt makaber förlust. Det tog i princip hela den framgångsrika Xbox 360-generationen för att ens gå jämnt upp med alla förluster. Microsoft kunde år 2012 ha krängt en pizza och ändå tjänat mer pengar än de gjort på Xbox. Det här vill Microsoft knappast göra om, det var också därför Xbox 360 var så mycket bättre byggd. Då tänker jag på hårdvarudesign ur prestandaperspektiv, inte det horribla faktum att praktiskt taget alla rasade samman de första åren.

Men man kan ändå tänka sig att Microsoft just nu har ryggen mot väggen och är trängda. De vill ha sina spel och sin egna lilla värld av PC/konsol. Konsolerna hjälper dem att bli större på PC, och kan de få PC-spelarna att komplettera med en Xbox så är mycket vunnet där med. Ett visst mått av subventioner eller åtminstone att de inte alls tar ut någon vinst, tror jag därför vi kan räkna med. Säljer inte Scorpio kommer ingen heller anstränga sig för att göra något till den. Och svikna kunder är knappast bra i längden.

Men även med ett visst mått av subvention, så kommer Scorpio att kosta mer än Playstation 4 Pro, och det är här jag tror att Microsoft kommer agera annorlunda. Till saken hör att Xbox Live Guld är alldeles för billigt. Det tycker du kanske inte spontant, men du får i runda slängar 30-40 spel gratis på detta sätt och en oerhört bra onlinetjänst som bara utvecklas.

Jag tror att Microsoft helt enkelt kommer lansera ett steg till för Xbox Live. Det har tidigare ryktats om Xbox Live Platinum, och det är något jag tror man dammar av. Förslag på vad det kan innehålla är exempelvis ännu fler gratis spel och ännu större rabatter, mer lagringsutrymme i molnet samt kanske möjlighet att spela spel innan de släpps i tio timmar som EA Access erbjuder. Sannolikt även några exklusiva emblem, exklusivt kosmetiskt DLC till vissa titlar och kanske vissa exklusiva demon.

Skulle Microsoft göra det och ta 800 kronor för det och bara sälja tjänsten digitalt (kort med Xbox Live Guld är betydligt mindre lönsamma) - så ger det helt andra möjligheter att subventionera konsolen. De som har pengarna att köpa Scorpio är uppenbarligen redan vid ganska stadd kassa, och de skulle sannolikt i stor omfattning vara sugna på ett Platinum-abonnemang liksom även några av de som nöjer sig med Xbox One.

Just detta är något jag tror de kommer att satsa på för att hålla nere priserna. Jag har tidigare spekulerat om abonnemangslösningar med bindningstid liknande mobilvärlden för äldre konsoler, men det tycks som synes inte bli av. Sistnämnda är även i viss mån på väg bort. Där tror jag att ett Platinum-abonnemang kan vara det gyllene mellantinget.

Även med detta kommer Scoprio vara en kostsam affär. Men får jag rätt, tror jag ändå att det kanske handla om 500-1000 kronor mer än en Playstation 4 Pro. Pris är otroligt viktigt, men konceptet med highend-konsoler av detta slag har inte prövats förr (nej, jag räknar inte 32X, 3DO, Panasonics Gamecube och liknande) och det är ju en lyxprodukt redan från start. Hur mycket lyxprodukter får kosta återstår dock att se.

Xbox Scorpio blir sannolikt dyrare än konkurrenten, men möjligen inte så mycket dyrare som man kan befara.

Den nya skatten på konsoler är duktigt korkad

Skrivet av Jonas den 20 september 2016 kl 12:44
This post is tagged as: Åsikter

Det har tisslats och tasslats tidigare, men idag beslutade alltså regeringen att införa en kemikalieskatt på all hemelektronik i Sverige, vilket beräknas dra in 2,4 miljarder kronor till statskassan (för den som vill fördjupa sig: sidan 321 och framåt i budgetpropositionen: LÄNK! - tack Johanna Nylander). Tyvärr ser det ut att föra med sig en rad bieffekter och vara rent nonsens i slutändan, där klart dyrare konsoler kanske är den mest omedelbara grejen för oss spelare - men i längden långt ifrån den enda eller ens största.

Tanken är att 120 kronor ska skattas per kilo till ett maxbelopp om 320 kronor, ingen konsol kommer klara detta mer än enstaka slim-enheter och Wii. Men även där medföljer handkontroller och liknande som drar upp vikten och sedan tillkommer skatt (moms) på skatten. I slutändan blir konsolerna i runda slängar 400 kronor dyrare stycket. För somliga är det fullkomligt skitsamma, för andra inte. Men om vi bortser från att familjer och människor på marginalen kanske inte längre har råd att unna sig ett TV-spel, så finns andra brister.

Ett exempel på konsekvens är att spelare väljer att inte uppgradera gamla energislukande tröskverk till nyare och mer effektiva slim-enheter, men det kanske mest graverande är hur det uppmanar till import. För om en butik har lagret utanför Sveriges gränser alternativt om du handlar från exempelvis Amazon så slipper du skatten. Eftersom det ofta dessutom är billigare ändå kan man förmoda att importerandet kommer öka lavinartat.

Det betyder att de som säljer hemelektronik i Sverige får svårare att sälja sina varor eftersom de blir så mycket billigare utrikes och pengar som försvinner ur landet leder i sin tur till att somliga blir arbetslösa och att de 2,4 miljarder som det beräknats ge knappast kommer bli av (detta bortfall är inte medräknat). Paradoxalt nog är mobiltelefoner bland det mest farliga vi köper och verkligen dräller av kemikalier, men de berörs nästan inte alls eftersom de väger så lite.

Dessutom ska vi nu importera tunga konsoler individuellt. Det betyder massor av extra utsläpp på lastbilar runt om i Europa och massor av extra emballage - samt samma sak vid returer. Plötsligt ska min konsol stoppas in i en ny kartong med tejp och bubbelplast och sedan åka lastbil från Tyskland till mig, varpå jag i värsta fall märker att den är trasig och sedan måste returneras. När den väl är hos mig har exakt samma mängd kemikalier tagit sig hit ändå, men med en rad mängd andra utsläpp längs vägen. Miljöpåverkan har alltså ökat kraftigt och staten fick inga skattepengar alls (inte ens moms, vilket de fick tidigare) - är detta verkligen smart?

Import leder också till att vi inte längre vet vad som finns i Sverige. Statistik över vad som handlas blir menlös eftersom många kommer ha konsoler från andra länder. Det betyder också att det på pappret kommer säljas betydligt färre konsoler i Sverige som därmed blir en mindre spelmarknad utan att egentligen ha blivit det. Det kan resultera i att stora utgivare väljer att fokusera mindre på konsoler här eftersom vi uppenbarligen inte köper dem längre, medan försäljningen i exempelvis Danmark och Finland (som det är extremt lätt att importera från) plötsligt ökar. Flera stora utgivare/distributörer håller redan till i Köpenhamn och vi kan anta att det blir mer attraktivt när konsolförsäljningen får sig en extra skjuts.

Sedan kan jag trots allt inte låta bli att nämna de på marginalerna, de som faktiskt inte har råd eller kan importera (inget kreditkort, för ung, dåliga kontakter/kunskaper och bristande engelska). Punktskatten leder till drygt 400 kronor dyrare konsoler oavsett vad de kostar. En Xbox 360 som kan fyndas för tusenlappen idag glider upp till 1400 kronor. Det är alltså en nästan 50%-ig ökning av billig hårdvara, vilket gör att det kommer finnas folk som helt enkelt måste avstå. Och de som inte har kreditkort, är för ung, saknar goda kontakter och heller inte har fullgoda kunskaper i engelska (och förmodligen hör till de med lägre inkomster) får det svårt att importera. Det slår därmed verkligen mot de som har det sämst.

Kort sagt ger jag inte mycket för detta påhitt. Jag brukar alltid värna miljö, men här känns det som dåligt pålästa politiker som desperat behöver få in mer pengar. Högre priser kommer leda till mindre elektronik såld i Sverige, det kommer i sin tur leda till uppsägningar, det kommer finnas folk som helt enkelt inte får råd och miljöpåverkan av ökade importer lär skjuta i höjden. Vi kan sannolikt även se fram emot ett uppsving för Blocket/Tradera-försäljning där mindre nogräknade privatpersoner passar på att göra sig en hacka genom småimport.

Regeringen. Gör om och gör rätt, tack.

Rejält mycket dyrare hemelektronik i Sverige framledes.