Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook

Trevlig sommar allesammans

Skrivet av Jonas den 23 juni 2016 kl 15:51
This post is tagged as: Övrigt

Nu är det bara några minuter kvar innan jag hoppar in i min kära Passat och bilar ner till Stockholm, innan det sedan bär vidare mot USA på måndag. Oliver Thulin kommer styra Gamereactor-skutan så länge och utlovar mängder av roligheter, knivskarpa analyser och spel-Sveriges bästa nyhetstäckning. Det är en klippa det känns skönt att kunna luta sig emot, liksom övriga redaktionen som gång på gång (på gång) bevisat vilket fantastiskt gäng de är. Inte utan att jag känner mig som en lyckans ost som omges av sådana människor.

Men nu vill jag önska några andra alldeles fantastiska människor en underbar midsommar och en alldeles tröstlöst bra sommar överhuvudtaget - nämligen er läsare. Utan er vore vi såklart ingenting. Så stort tack för att du läser, den 25 juli är jag tillbaka igen, men ska försöka posta någon blogg när lusten faller på med roliga anekdoter från USA.

Ska bland annat hälsa på min mor i Florida, hon hälsar att det är 108 Fahrenheit - drygt 42 grader. Man tackar!

Halvt omöjligt att reparera smartphones

Skrivet av Jonas den 23 juni 2016 kl 01:53
This post is tagged as: Smartphones

Säg att din Merca går sönder. Det är inga som helst konstigheter att rulla in den på Mekonomen och få den fixad, samma sak om din diskmaskin pajar. Bara ring valfri reparationsfirma som kommer en rekorderlig lirare och fixar detta. Reservdelar finns alltid. Till smartphones är det däremot inte så enkelt, har jag insett efter att ha läst en artikel i Washington Post.

Att reparera en trasig Iphone är ofta halvt omöjligt, alternativt kräver att du vänder dig till en liten skara officiellt utvalda ställen som kan fixa problemet. Orsaken är att Apple absolut inte delar med sig av reservdelar, vilket gör att firmor måste förlita sig på piratlösningar. Därmed resulterar det i undermåliga lagningar och en känsla av att det är något slags gråzon med mobilreparationer.

Orsaken är förstås att det är bra business om du inte kan laga din mobil utan måste hämta ut en ny. Miljökonsekvenserna är stora och de ekonomiska förlusterna för den enskilde likaså. Men nu ligger ett amerikanskt lagförslag ute som ska tvinga alla tillverkare att sälja reservdelar till andra så de ska kunna laga mobiltelefoner. Därmed skulle livslängden öka rejält och det är inte längre lika med ruinens brant att tappa sin nalle i gatan.

Toppen, kunde man ju tycka, men det visar sig att det här inte gillas av giganterna. Kyle Wiens är grundare av Ifixit och säger till Washington Post:

"Apple in particular has been really vocal about how environmentally friendly they are, but then, behind the scenes, they're subverting every possible technique that people could have to make their products last longer."

Ett väldigt konkret exempel på det är att Apple tog bort Ifixit-appen sedan det postats tips på hur man kunde laga en trasig Apple TV. Apples lobbyuster jobbar nu stenhårt för att döda lagförslaget från att bli verklighet, och det vill inte ens kommentera det när Washington Post tar kontakt med dem.

Sägas ska att artikeln handlar i synnerhet om Apple, men rimligen finns det fler företag som agerar på samma sätt. Och lyckas lobbyisterna få stopp på lagförslaget får vi fortsätta finna oss i att vänta oss till halvofficiella skummisbutiker för att laga smartphones, alternativt handla nytt. Förhoppningsvis går den dock igenom, och med ens blir det lättare att fixa det där glappande ladduttaget, den trasiga knappen eller fuktskadan som hittills varit svindyr eller snudd på omöjlig att fixa.

Borde det vara lika lätt att laga smartphones som andra prylar?

Conan, vandring i Yosemite och Penn & Teller

Skrivet av Jonas den 22 juni 2016 kl 01:11
This post is tagged as: Resa

Sakta men säkert har den USA-resa som väntar på semestern tagit form. Sedan förra veckan är det klart att vi ska få vara publik under inspelningen av Conan O'Briens talkshow, ikväll fick vi tag på biljetter till Penn & Tellers klassiska föreställning i Las Vegas och sedan tidigare har vi hyrt guide för en vandring runt i nationalparken Yosemite. Det blir även fiske i Florida, skjutbana i Nevada, turistfällor i San Francisco, besök hos Warner Brothers i Los Angeles och allt som allt börjar det kännas riktigt trevligt.

Övriga saker jag siktar på att hinna med är att besöka Reagan Library, tillägnad självaste Ronald Reagan, och där besöka den Air Force One han och Bill Clinton använde sig av samt en tripp till bergodalbaneparadiset Six Flags. Om mindre än en vecka bär det av och man kan väl säga som så att resfebern börjar sätta in på allvar.

Stort tack för alla som gett mig finfina förslag på lämpliga bärbara spel som förgyller semestern, har laddat hem flera stycken. Fler tips mottages tacksammast, tänk på att jag har förmånen att jobba på Gamereactor så det är framför allt de där spelen man lätt missar jag är ute efter.

Ser ni någon som liknar mig i publiken hos Conan O'Brien i mitten av juli... så är det sannolikt jag.

Pris och premiär för Playstation 4 Neo

Skrivet av Jonas den 20 juni 2016 kl 23:57
This post is tagged as: Spekulation, Playstation 4

Jag har tidigare skrivit att det här med att ändra sin påbörjade konsol är en halv omöjlighet. Det går helt enkelt inte med för lite tid kvar, och för lite tid tycks vara precis vad Sony har enligt de senaste ryktena som gör gällande att enheten ska lanseras redan i år. Och det till prislappen $399.

Detta är naturligtvis väldigt bra besked, dubbelt upp dessutom, förutsatt att de stämmer. Men med tanke på att den mer kraftfulla konsolen i sig själv läckte liksom arbetsnamnet Neo och ungefärlig inriktning - så väljer jag att tro att uppgifterna (som har bra avsändare) ändå är ganska sannolika. Och om de stämmer kan vi nog lugnt utgå från att jag också får rätt i min text om just Neo och Scorpio.

Playstation 4 Neo tycks bli en finfin 4K-enhet som spottar ur sig virtual reality som en fantom - men samtidigt anmärkningsvärt långt efter Xbox One prestandamässigt. Det betyder i sin tur att sistnämnda kommer senare så Neo-ägarna får ett helt års extra roligt, och sannolikt för en billigare penning. Det så kallade konsolkriget tycks just ha blivit rejält mycket mer intressant och det ska bli spännande att följa vart det här tar vägen.

I brist på bilder på Playstation 4 Neo och Xbox One Scorpio så tar vi en på Kratos. Bättre kan väl råstyrka inte illustreras?

Bärbara semestertider

Skrivet av Jonas den 19 juni 2016 kl 21:27
This post is tagged as: Bärbart

Det är söndag kväll och bara fyra arbetsdagar kvar före midsommarafton. Därefter är det dags för mig att ta en förhoppningsvis välförtjänt semester med pappaledige Petters ersättare Oliver Thulin bakom spakarna för Gamereactor. Vi har planerat en massa roligt lyckligtvis under dessa lugna sommarmånader då det normalt släpps färre nya titlar, men då det i gengäld dräller av reor och ges tillfälle att beta av backkatalogen något.

Själv kommer jag till stor del vara på resande fot och det blir min bror som tar över hemmet några dagar för att frottera sig med min spelsamling. Jag är istället hänvisad till bärbara format. Helt spelar jag PS Vita och Nintendo 3DS och har redan en liten lista över spel jag tänker ta med. Dit hör Fire Emblem Fates och Mario & Luigi: Paper Jam till Nintendo 3DS, samt Severed till PS Vita.

Men här tänkte jag vända på steken lite denna gång. Istället för att jag tipsar er om spel, kan inte ni komma med några roliga förslag på bärbar underhållning till mig? Allra helst som sagt Nintendo 3DS eller PS Vita. Hur mycket jag än lirar räcker tiden inte till för att prova ens en bråkdel av allt som lanseras och har du några egna favoriter du misstänker jag kan ha missat om som förtjänar extra försäljning - så hojta till och gör min resa roligare.

Stort tack på förhand.

En resekamrat som heter duga.