Svenska
Blog

Fel spår Nintendo

Skrivet av Jonas den 24 juli 2008 kl 23:32

Årets E3 fortsätter sätta griller i huvudet på mig. Hur har Nintendo tänkt egentligen. Nu vet jag att det är Nintendo vi snackar om, och de är företaget som utan tvivel kan visa ett nytt Zelda i september och släppa det över hela världen i november. Nintendo älskar att överraska och ingenting läcker ut om inte de vill det.

Så kanske jag inte borde bry mig det minsta om deras helt tomma lista inför hösten. Allt krut är bränt, känns det som. Lejondelen av de största spelen är släppta till Virtual Console, varken Link eller Mario och inga av deras suveräna så kallade "non games". Nintendo kommer att få en sjukt tuff höst, den saken är säker. Blir Lips populärt och lika stort som Singstar i Europa kan Xbox 360 bli den nya innegrejen i USA över julen. En katastrof för Nintendo som just nu skördar alla rekord som finns. Men börjar en produkt som Wii vika tror jag fallet kommer snabbt. Men... det är ju Nintendo som sagt, och jag är förmodligen helt ute och cyklar.

Men ändå. Wii Motion Plus. Hela grejen är så korkad att jag inte vet i vilken ända jag ska börja (ni som inte vet vad det är: LÄNK!!). En tillsats till Wiimoten som förtar den stilrena design Nintendo har satt samman. En pryl som lågt räknat lär kosta runt 200 kronor och som gör en komplett Wiimote med nunchuck och Wii Motion Plus kommmer att kosta över tusenlappen och inte alls kännas så där enkel och genial som en Wiimote gör. Som ett lyxigt precisionsverktyg trots att det inte alls är det.

Dessutom, vad säger Wii Motion Plus? Vad betyder det att Nintendo överhuvudtaget tar fram den? Att Wiimoten inte är bra nog för att klara det Nintendo sade att den klarade. Hur ska ett barn motivera det för sina föräldrar i hopp om att få den och hur ska reklamen utformas? "Produkten som får Wiimoten att fungera som det först var tänkt"

Blir det en bra slogan? Det är åtminstone så jag uppfattar det hela, samtidigt som jag ser framför mig hur den gör Wiimoten tyngre och mindre smidigt samtidigt som den i värsta fall kan glappa, bli avslagen och kännas sådär lite småplastig som en verklig efterhandskonstruktion. Vilket det också är.

Okej, så jag är motståndare till idén med Wii Motion Plus. Så långt allt väl. Men där hade det kunna sluta. För Wii säljer trots allt helt perverst bra och ingen har ens frågat om en produkt som Wii Motion Plus. Folk spelar Wii Sports Tennis och tror att det är kraften och vinkeln i deras slag som bestämmet hur bollen går. Ingen märker någon skillnad och folk är mer än nöjda.

Men nu säger en av Nintendos högsta chefer Katsuya Eguchi att Nintendo funderar på att bygga in Wii Motion Plus i Wiimoten. Öhhh, jaha? Så vissa spel kan komma att kräva en ny dyrare Wiimote eller Wii Motion Plus och andra gör det inte. De uppskattningsvis runt 50 miljoner Wiimotes som finns hos folk blir alltså mer eller mindre utdaterade trots att de är den dyraste standardhandkontroll som någonsin lanserats.

Någon oinsatt (vilket de flesta trots allt är) kan köpa spel till sina tre barn, där det sedan visar sig att bara en av Wiimotarna går att använda. Den planerade multiplayerfesten uteblir eftersom det måste köpas tillbehör för X antal hundringar för att man ska kunna ha kul ihop. Jag vet att Wii Motion Plus ingår i Wii Sports Resort, men sedan Wiimoten är utbytt mot en ny kommer det tillbehöret inte ingå i alla Wii Motion Plus-krävande tillbehör efter ett år.

Wii har därmed helt plötsligt blivit lite krångligare att använda, mycket dyrare på ett irriterande sätt eftersom man måste ha en produkt ingen frågat efter och om den magra releaselistan för hösten håller i sig kommer det inte alls kännas speciellt klockrent.

Nu säger jag inte att det här är bärjan till slutet för Nintendo, det vore fantastiskt pantat när Wii går bättre än någonsin och står för de mest unika spelupplevelserna man kan få för tillfället. Men just nu känns det som att Nintendo experimenterar med fel saker, och hur bra något än går kan framgång alltid vändas till det motsatta på nolltid efter några felaktiga beslut eller en nonchalant övertygelse om att man är odödlig. Sony har just fått lära sig det och Microsoft fick läxan det första de gjorde i den här branschen.

Nintendo å sin sida borde veta det efter alla hårda år man haft fram till det som ledde fram till de framgångssagor Nintendo DS och Wii ju faktiskt är. Framgångar som kommer av hårt arbete, smart marknadsföring, bra spel och en rad kloka beslut. Beskrivningar som inte riktigt passar in på Wii Motion Plus och hösten lineup om man säger så...

Fel spår Nintendo

Wii Motion Plus, tillbehöret som får din Wiimote att följa dina rörelser och känna av hur du rör din hand. Men vänta nu... var det inte det Wiimoten skulle göra?

HQ