Svenska
Blog

Rare tar det Nintendo gör...

Skrivet av Jonas den 11 augusti 2008 kl 01:50

...och gör det bättre. Ett gammalt talesätt som myntades under den tiden då Rare och Nintendo jobbade intimt ihop, och då Rare alltid tycktes få i uppdrag att ta Nintendo-koncept och vidareutveckla dem. Oavsett om det handlade om tvådimensionella plattformspel modell Donkey Kong Country eller tredimensionella diton som Banjo-Kazooie. Ja, eller kart-spel som Diddy Kong Racing, och så vidare.

Rare tog alltid Nintendos produkter (på Nintendos begäran givetvis, även om Shigeru Miyamoto enligt uppgift avskydde både Rare, deras design och deras spel) och piffade till dem och gjorde dem ett strå vassare. Själv har jag aldrig varit någon riktig Rare-fantast mer än att jag dyrkade Slalom och Snake, Rattle 'n Roll till NES. Ja, och hade ganska kul med Killer Instinct. I övrigt har jag aldrig riktigt brytt mig om vad de tar för sig.

Men jag ser varför den allmänna uppfattningen var att Rare tog Nintendos grejer och fixade till dem. Det är för uppenbart för att missa, även om jag alltid föredrar Nintendos originalgrejer. Men allt detta gör det lite ironiskt att det blev just Rare som fick uppdraget av Microsoft att ta Nintendos Mii-koncept och vidareutveckla det.

Och när jag satt och skummade igenom lite av de nya funktionerna slås jag just av hur historien upprepar sig. För allt det som kännetecknat Nintendos och Rares historia går så tydligt igen. Vi kan enkelt se att de nya avatarerna är betydligt mer avancerade än Miis. Tanken är att det ska finnas plagg att välja, att avatarerna ska kunna göra mer saker än att bara dyka upp i spel och gå i parad.

Här bygger man sig själv, går till den virituella studion och tar en bild av sin avatar i en cool posering för att ha på sitt Gamercard. Man behöver inte vara ett snille för att se att det inom kort kommer att komma nedladdningsbara kläder och liknande till Miis som man kan ladda hem för några Microsoft-poäng, något Microsoft själva antytt. Att ha en Mii med Mjolnir-rustning eller Gears of War-dito tror jag absolut kommer realiseras, och kanske kan avatar-kläder bli något som i framtiden följer med samlarutgåvor?

Dessutom har Microsoft sagt att Achievements i framtiden kan komma att kopplas samman med avatar-plagg så att du kan komma kutande i en ninjaluva för att visa att du klarat Ninja Gaiden II på svåraste svårighetsgraden. Lite som hur folk gillar att skräddarsy sin figur i Halo 3 multiplayer för att visa vad de lyckats få fram. Dessutom är det på gång med kända märken till avataterna. Vill du att din figur ska ha en Levi's-keps så skall du kunna köpa en sådan.

Redan under den trailer som dök upp under E3 visade avatarerna i andra omgivningar än de som först kommer att finnas tillgängliga. Att Rare jobbar med en större värld för avatarer är nog något man lugnt kan räkna med, liksom att man kommer att kunna pyssla med dem via PC:n på ett helt annat sätt än nu.

Precis som Miis kommer avataterna även att kunna användas i spel. Hittills är mest småspel planerade men jag tror lugnt vi kan räkna med att avataterna kommer få ta huvudrollen inom kort i någon storsatsning. Något som styrks inte minst av att Microsoft sagt att man kan ha runt 100 avatarer på skärmen samtidigt. Något som låter som att man benchmarkat för att se hur pass avancerade spel man kan göra av dem. Avataterna är i USA för övrigt godkända från 10 år, vilket också betyder att man har mer planer än att de ska bara ska tala med varandra. Till en början blir det barnvänliga grejer, men det kommer säkert att förändras, vilket Microsoft också antytt.

När jag kollar på hur man gör sina avatarer slås jag av vilken total Mii-ripp off det faktiskt är. En av de mest skamlösa jag sett. Man bygger dem verkligen på samma sätt som man konstruerar en Mii och punkt för punkt kan man se hur Rare analyserat Nintendos grejer och på sedvanligt sätt tagit dem steget längre.

Jag kan inte låta bli att känna att jag får grav déjà vu-känsla av det hela. Historien upprepar sig. Nintendo gör något, Rare tar vad de skapat och gör en egen tillsnoffsad version av det hela - och jag sitter småbuttert och tycker att originalet fortfarande är bäst.

Rare tar det Nintendo gör...

Rare tar det Nintendo gör och gör det bättre. En gammal devis som fortfarande tycks vara aktuell, även om jag personligen aldrig varit något stort fan.

HQ