Svenska
Blog

Uppgraderingshysteri i konsolvärlden?

Skrivet av Jonas den 8 september 2008 kl 20:29

Det är bara tre bloggar sedan jag sist skrev om hysterin med nya konsolversioner. Sedan de få dagar som gått sedan dess har Sony hunnit utannonsera ytterligare en ny modell av Playstation 3 med Little Big Planet som ska släppas nu i höst. Och Microsoft har officiellt sänkt priset i USA, vilket gör att jag ändå tror att det kanske kan bli tal om detsamma här i Europa under hösten.

De förbättringar som kommer är ännu ganska beskedliga och inte något som medför allt för vildsinta skillnader, men redan nu finns ett fåtal spel som inte fungerar med en Xbox 360 Arcade eftersom den saknar hårddisk och till Playstation 3 börjar spelinstallationerna bli så långa och många att de som sitter med en 40 gigabytes-hårddisk praktiskt taget kommer tvingas uppgradera.

Det fick mig att tänka till lite, hur länge dröjer det innan vi har en verklighet där man kan få spel att fungera bättre på vissa hårdvaror. Lite som en PC. Vi är ju redan delvis där. I höst kommer man kunna lägga in hela spel på en Xbox 360. Med en 20 gigabyte stor hårddisk (varav endast 13 är tillgängliga eftersom resten är vigt för andra ändamål) kommer man praktiskt taget inte kunna nyttja funktionen som uppges få vissa spel att flyta lite bättre.

Och till Playstation 3 måste alla som har Sixaxis köpa sig en och helst flera nya handkontroller eftersom skak är en naturlig del av spelen numera och man får helt enkelt inte hela spelupplevelsen utan den. Och inte ens Wii klarar sig undan där Nintendo snackar om att bygga in Wii Motion Plus i handkontrollerna. Har du bara din startutrustning så kommer du helt enkelt inte kunna spela spelen fullt ut när/om det händer.

Fortfarande är det långt ifrån rena prestandabaserade grejer. Men tittar vi på en snar framtid ligger det nära till hands att tro Nintendo kan vilja uppgradera flashminnet till Wii för att möjliggöra större Wii Ware-spel och nedladdningar vilket gamla Wii-ägare kanske inte kan dra nytta av. Ja, eller kanske en HD-Wii? Och vad hindrar Microsoft från att släppa en Xbox 360 med inbyggd Blu-ray-spelare för film, vilket alla gamla Xbox 360-ägare kommer tvingas köpa en ny enhet för om de vill köpa? Och Sony kan definitivt vilja släppa en snabbare Blu-ray-läsare för att få bukt med långsamma installationsfiler och förbättra streamandet från skiva.

Det där är bara lösryckt fabulerande från min sida, men knappast helt osannolika scenarion som kan tänkas hända, kanske rent av är trovärdiga. Steget därifrån till att få en ny konsol med prestandamässiga förbättringar är faktiskt inte speciellt stort. Är det helt osannolikt att vi får nyare konsoler med funktioner som gör att spel helt enkelt fungerar bättre på dem?

Att du kanske kan spela Gears of War 3 eller Killzone 3 som vanligt, men att de helt enkelt kommer flyta lite bättre på de nya konsolerna som har snabbare minnen eller någon liknande finess. Kanske kommer det inte att hända i denna generation, men det känns som att det i alla lägen inte är speciellt långt bort med tanke på att det i viss mån faktiskt redan har hänt med HDMI-Xbox 360.

Det känns som att konsolerna alltmer blir som PC-datorer i ett oväntat högt och uppenbart tempo, men eftersom de är slutna system tar de med sig de flesta fördelarna utan att drabbas av speciellt mycket nackdelar som uppgraderingshysteri av grafikkort eller drivrutinskrångel. Men om jag får rätt om känns det dock som det slutliga steget är taget mot att låta konsolerna bli renodlade PC-datorer. Något jag nte skulle gilla, inte för att jag inte gillar PC-datorer (skulle inte klara mig utan dem), men för att jag hellre har de båda alternativen för sig snarare än en halvdan blandning av de båda.

Uppgraderingshysteri i konsolvärlden?

Även Wii (här med ett Tetris-skal från gamla Game Boy-versionen) kan komma att uppgraderas med både ny Wiimote, HD-grafik och/eller större lagringsmöjligheter, vilket kan innebära problem för tidiga köpare.

HQ