Svenska
Blog

Välskötta serier

Skrivet av Jonas den 17 september 2008 kl 14:53

Har just bläddrat igenom kommentarerna till dagens nyhet om nästa Halo-spel och ser till min förfäran hur en del av diskussionen tycks handla om att Halo mjölkas ut. Sanningen är väl att Halo hör till en av de minst urmjölkade spelserierna av dem alla. Det finns tre ordinarie spel släppta under loppet av sju år med tre års intervall mellan varje del.

En enda spinoff, Halo Wars, är utannonserad och det är även det enda Halo-spel som officiellt är på väg. Något som fick mig att sväva iväg i tankarna och fundera över vilka serier som egentligen är lika välskötta som Halo-serien och vilka som inte är det.

I diskussionen bland kommentarerna märks bland annat Metal Gear Solid-serien. En serie som i mina ögon alltid blivit oerhört bra omhändertagen av Konami. Visst finns avstickare som ett Game Boy Color-spel, en remake, återutgivningar med extramaterial och något PSP-spel, men i huvudsak har Hideo Kojima verkligen tagit väl hand om sin Solid Snake. Spelen kommer inte ofta, är oerhört genomarbetade och även om jag inte är något fan av genren så är jag inte dummare än att jag ser dess storhet.

Bungie och Konami har verkligen sett till att inte förstöra sina serier, de har varsamt sett till att inte överexploatera figurerna eller spelnamnen och det känns fortfarande exklusivt när en ny del kommer. På andra sidan staketet står Square Enix och tittar på lite avundsjukt.

Efter Final Fantasy IX någonstans förlorade man greppet. Final Fantasy skulle bli störst och fansens eviga längtan efter att återse framför allt gänget från del sju fick dem att falla till föga. Det blev filmer, uppföljare till delar ur serien, mobiltelefonspel och helt nya serier som Crystal Chronicles och även Chocobo-spel.

Det gick sådär, får man väl säga. Final Fantasy har gått kräftgång ända sedan dess och Final Fantasy XII som fick seriens högsta betyg på länge (10/10 av oss på Gamereactor, bland annat) är det minst säljande sedan del VII. Då räknar jag bort Final Fantasy XI som är något helt annat, men det visar klart och tydligt att serien inte längre är riktigt lika exklusiv.

Dråpslaget kom när Final Fantasy XIII skulle utannonseras och man inte nöjde sig med ett spel, eller ens två för den delen. Nej, hela tre Final Fantasy XIII utannonserades och med ens skulle fansens längtan fördelas på fler spel som därmed fick mindre kärlek.

Idag skulle jag vilja kalla Final Fantasy XIII-hypen för dålig. Det är ingen som riktigt bryr sig. Annat än att Xbox 360-fans som aldrig kommer köpa spelet ändå blev ohyggligt glada när det utannonserades till Microsofts konsol, medan Sony-fansen grät blod och snackade om storsvek när de i själva verket inte alls tappade spelet utan kommer att få det precis som tidigare.

Square Enix har kort och gått kört sönder Final Fantasy-serien. Idag är det inte alls speciellt exklusivt med nya spel i serien, det känns som att det kommer ett nytt i månaden ungefär. Trots potentialen att sälja till två format är jag tämligen övertygad om att Final Fantasy XIII kommer fortsätta trenden med vikande försäljning för serien.

Nintendo borde jag också blanda in i denna blogg. Deras Zelda är ett annat skolexempel på hur man bäst tar han om en serie. Bra spel som inte kommer för ofta och inte alltför mycket dumheter runtomkring. Mario däremot... Där har Nintendo horat så mycket det överhuvudtaget bara går...

...med två resultat. Dels har faktiskt de ordinarie Mario-spelen tappat i försäljning. Varken Super Mario Sunshine eller Super Mario Galaxy gick så bra som Super Mario Bros.-serien eller för den delen Super Mario 64. Något som säkert beror på att så många Mario-spel samtidigt konkurrerat om uppmärksamheten och att flera av dem dessutom inte ens hållt måttet.

Det är det ena resultatet. Det andra är att jag tror att Nintendo själva insett att det faktiskt gick till överdrift under några år. Så nu har vi två oerhört framgångsrika Nintendo-konsoler ute - men inte ett enda officiellt utannonserat Mario-spel på väg. Nintendo vill få oss att längta igen, återställa den exklusiva superstjärneauran kring kring Mario.

För att återknyta till Halo måste jag absolut försvara serien. Den är en av de minst uttjatade av dem alla. Det går dock snabbt att rasera ett sådant förtroende från spelarna genom att börja släppa spelen för ofta, släppa för många spel som är för långt ifrån originalkonceptet och genom att försöka få in snabba pengar på undermåliga titlar.

När jag tittar på Halos framtid ser jag dock ingenting som ens nästan tyder på att det skulle gå så illa. Ett enda spel är utannonserat och det kommer närmare två år efter det senaste. Och kollar vi på kommande projekt så görs de antingen av Bungie eller av något nytt team som verkar bestå av några av de största förmågorna från företag som Gearbox, id Software och Konami.

Ingen anledning till oro alltså. Att Halo skulle bli det nya Final Fantasy tror jag helt enkelt inte på. Exemplena som visar vad som händer om man gör detta är helt enkelt för många, för uppenbara och utan en Master Chief att bära Xbox-varumärket är jag inte ens säker på att konsolen skulle klara sig.

Välskötta serier

En bild från Halo 3 som blev precis så bra som alla hoppats på, och inget tyder idag på att det skulle börja kompromissas eller säljas ut med varumärket. Precis lika lite som exempelvis Konami gör med Metal Gear Solid, vilket också är orsaken till seriernas storhet.

HQ