Svenska
Blog

Spruckna förväntningar och drömmar

Skrivet av Jonas den 7 oktober 2008 kl 16:50

På torsdag drar Tokyo Game Show igång på allvar men det har redan smugit igång med lite pressreleaser, presskonferenser och sådant. Och som vanligt sitter jag med förväntningarna på topp. Ett nytt Team Ico, hoppas jag på. Något nytt från japanska Sony själva (något stort och fett, gärna tredjepersonsaction). Sedan hoppas jag på att Microsoft tar upp Itagaki på scen och låter honom presentera något helt nytt (alternativt att de visar Tecmos Dead or Alive 5) samt att Bungie äntligen förklarar sina hyss lite närmare.

Ja, också finns ju Namco, Square Enix, Konami, Capcom och en massa andra stora japanska utvecklare som borde kunna drömma till med spännande grejer. Riktiga dunderöverraskningar som får mig att salivera kraftigt och ger sömnrubbningar i en vecka framöver av enbart ren och skär längtan.

Eller hur. Att önska är en sak, att vara realist en annan. Tittar vi på hur mycket stora spel som kommer per år, riktigt stora så handlar det om kansk 12 per år. Kanske lite fler eller lite mindre, men jag valde siffran för att det finns så många månader på ett år och för att den känns ungefär rätt. För visst kommer det ungefär en riktig dräpartitel per månad i snitt?

Något som betyder att det i snitt även bär utannonseras ungefär en dräpartitel per månad i snitt. Oftast i samband med E3 eller liknande mässor. Fler superutannonseringar kan det inte bli, det finns bara så många kioskvältare liksom. Och efter varje mässa sitter jag där med en lite fadd smak och någonstans känner att det nog var en liten besvikelse.

Det är liksom kvalificierat självbedrägeri som händer varje gång det råkar vara mässa någonstans. Nu sitter jag som sagt här igen och är helt febrig av förväntningar och hoppas på att bli helt bortblåst av feta utannonseringar. Som mest troligt inte kommer att hända.

Men drömma går ju, heter det ju, och jag har därför snott ihop en liten topplista över saker jag hoppas utannonseras på Tokyo Game Show.

Fotnot #1 Helst av allt hoppas jag på något helt nytt spel, men det är svårt att drömma om spel man inte hört talats om, så därför ser det ut som det gör nu.

Fotnot #2 Jag hade haft med en Nintendo DS med kamera, webbläsare och SD-kort på listan... om det inte varit för att verkligheten hann före mig och det enkla faktum att Nintendo inte ens är med på Tokyo Game Show, ingen mening att hoppas på något från dem, alltså.

5. Tekken 6 Jag lirade Tekken 6 i somras i japanska arkadhallar och då var det redan gammalt och det snackas om att vi inte ska få spela det hemmavid förrän julen 2009. Nej, jag hoppas att Namco snabbar på konverteringen och redan kort efter nyår släpper spelet för hemmabruk. Gärna multiformat så även Xbox 360-ägare får se vad allt snack handlar om. Sedan får de gärna putsa upp grafiken å det grövsta så japansk fighting återigen blir lika läckert som det en gång var.

4. Playstation Three Playstation 3 har faktiskt två år på nacken. Inte mycket i sig, men den är den fysiskt största konsolen och Sony har plockat bort massor av innanmäte som USB-portar, minneskortsuttag och Emotion Engine med tillhörande grafikchip. Det i kombination med väldigt långsam försäljning och snack om att efterföljaren kommer redan om tre år, får mig att tycka att det är dags att Sony omlanserar sin konsol till ett lägre pris med en mindre och slankare design. Det tror jag skulle öka på försäljningen rejält.

3. Halo 3,5 När det är japansk spelmässa visas vanligtvis bara produkter som tilltalar den japanska publiken. Men Halo är alltid Halo och har givetvis sålt förhållandevis bra även i Japan. Det i kombination med Bungies kryptiska trailer som innehöll ordet Tokyo får mig att tro att det är nu vi får se vad det faktiskt handlar om.

2. Panzer Dragoon Drei Panzer Dragoon-spelen har alla varit oförskämt bra och bjussat på svindlande häftiga spelupplevelser som känts lika konstnärliga som bara coola. Det är definitivt dags för den tredje delen efter det urtrista Lair. För svinigt högupplösta drakar, feta eldstrider och massiv action kan det liksom bara inte bli för mycket av.

1. Dead Rising 2 Capcom har närmast verkat vara lite bekymrade över det faktum att Lost Planet (som var grymt) inte alls blev lika populärt som Dead Rising. Det var tänkt att vara tvärtom. De var helt enkelt inte förberedda och hade nog inte ens övervägt någon uppföljare. Och att göra påkostade spel i denna generation tar tid. Minst två år. Vilket betyder att det borde vara dags att utannonsera tvåan ungefär... nu (om den någonsin ska komma). Förhoppningsvis även till Playstation 3 med del ett som nedladdningsbart PSN-spel.

Spruckna förväntningar och drömmar

Frank står och funderar över var han ställde den motordrivna gräsklipparen någonstans för att med den göra alla zombies ungefär ett huvud kortare.

HQ