Svenska
Blog

Världens största sportspel

Skrivet av Jonas den 1 februari 2009 kl 21:50

Det var ett riktigt bra år för lagsportspel 2008 där både FIFA och Pro Evolution Soccer levererade, vi hade även kul med NBA-spelen och EA:s NHL var i absolut storform. I vanlig ordning var dock det största av dem alla mest en bagatell i Sverige, nämligen Madden NFL 2009. Amerikansk fotboll är helt enkelt inte speciellt populärt i Sverige. Varken som sport betraktat eller i digital form.

Vilket är synd. Otroligt synd, för det är få spel som är så spännande som amerikansk fotboll och så oerhört klockrena att följa på TV. Man ser verkligen alla finesser, hur alla spelare rör sig och vad quarterbacken försöker åstadkomma i varje spel. Och så kan man ju såklart uppskatta alla grova tacklingar, vansinnesrusningar, galna touchdown-slängningar och riktigt fint defence-spel. Det är liksom ett lagspel med ovanligt mycket utrymme för individen.

Amerikansk fotboll är som gjort för att basera ett TV-spel med det enkla upplägget där man har fyra försök på sig att ta tio yards. Klarar man det får man fyra nya. Efter varje försök bestämmer man sig för hur man ska överlista det andra laget och gör ett nytt. Klarar man det inte på tre försök, sparkar man vanligtvis bort bollen istället för att prova på nytt för att motståndarlaget ska få backa en bra bit innan de inleder sin offensiv.

Klockrent och enkelt. Och varför babblar jag om amerikansk fotboll? Jo, för att det snart är Super Bowl XLIII. Själv sitter jag av tokhemlig anledning på ett hotell utanför Arlanda och kommer därför se spektaklet i min ensamhet. Men jag har utrustat mig med nachos, ostdipp, jordnötter, brownies och har minibaren på rummet fyllt med läskeblask.

Ska nog bli en riktigt trevlig tillställning i år igen alltså. Showen (japp, Super Bowl är minst lika mycket show som en sporttillställning) startar 00:00 på TV6, missa inte. Go Cardinals!

Världens största sportspel

Storlaget Pittsburgh Steelers möter underdogsen Arizona Cardinals på Raymond James Stadium i Tampa, Florida. Förstnämnda är segertippade av alla, inte minst från Madden NFL 2009 som i simulatorläget spelat fram resultatet 28-24 (dator mot dator). Hoppas proffstyckarna får fel, go Cardinals som sagt!

HQ