Svenska
Blog

En titt på januari

Skrivet av Jonas den 15 februari 2009 kl 13:29

Som vanligt efter att all försäljning från en kalendermånad redovisats så tar jag tempen på spelvärlden. Januari är normalt en av de absolut minst intressanta månaderna då sviterna av julafton och alla röda dagar märks tydligt. Alla pengar är spenderade på julklappar, det finns en viss trötthet efter helgerna och det släpps överhuvudtaget mycket få spel eftersom de flesta kämpat som svin med att hinna få ut sina spel till julhandeln (oavsett om de var färdiga eller ej).

2009 utgör inget undantag från det här och listorna har kommit att domineras av en hel del gamla spel. Och vi börjar med Europa så har tendensen varit att Wii Fit blivit helt galet populärt. Något jag på allvar vill hävda hänger samman med folk som tycker att julmaten satt sig på låren runt magen istället för att lämna kroppen den naturliga vägen.

Dessutom är ju sommaren i antågande med beach 2009. Det gäller att komma i form och därför har Nintendos balansbräda toppat nästan varenda lista under hela månaden. Nintendo har annars haft sanslösa framgångar ändå med fortsatt god Wii-försäljning medan alla casual-satsningar gått som tåget. Speciellt Mario Kart verkar vara den nya stora grejen för deras del.

Nintendo har dock, som Sony, drabbats hårt av den starkare yenen, vilket resulterat i prishöjningar (något även Sony och Microsoft tvingats genomföra). Ögonvitnessrapporter från butiksägare och liknande skvallrar om en lite minskad Wii-försäljning som en följd av detta. Med tanke på att det sannerligen inte är hardcore-spelare som glider in och köper sina Wii-enheter är detta ganska logiskt.

Mainstream är lite mer priskänsliga och eftersom de inte är så intresserade av spel egentligen vill de heller inte investerna för mycket. Logiskt. Fråga dig själv samma sak, hur mycket vill du lägga ner på något som inte är din egen högsta prioritet? Men januari har som sagt tillhört Nintendo i Europa och alla deras dräpartitlar har gått som smör. Något jag verkligen hoppas inte sker på bekostnad av nya spel.

Ett annat spel som haft framgångar i januari är Skate 2. Ett spel jag trodde skulle bomba. Skateboard har tappat lite i popularitet som fenomen betraktat och inte ens det första Skate lyckades nå miljonen. Nu gick det istället riktigt bra med topplaceringar på praktiskt taget alla listor som dessutom hängt med ett tag. Det betyder att åtminstone skateboard-fansen har köpt sitt spel och fortsätter det bara tuffa på nu kan det bli ritkigt fina siffror.

I Japan fortsätter tendensen med att stationära konsoler är stendött. Det här måste rimligtvis bekymra de tre drakarna. Det är nätt och jämt värt att sälja konsoler därborta längre, ens för Nintendo. Wii har helt tappat styrfart och ligger runt 20 000 och skvalpar. Att den ska nå Playstation 2-nivåer är helt otänkbart. Playstation 3 fortsätter att gå sämre än Gamecube och Xbox 360 ligger ohjälpligt efter.

Istället är det bärbara spel som är den stora grejen och topplistorna domineras av spel till Nintendo DS och även PSP som därborta tycks ha fått lite av en renässans. Personligen tror jag att det här hör samman med de japanska utvecklarnas oförmåga att göra fräscha spel till Playstation 3 och Xbox 360 (vilket som vanligt inte gäller Capcom).

Tittade exempelvis på trailern till det kommande Final Fantasy XIII nyligen. Spelet som skulle spränga allt grafiskt. Där finns det lite spelbart material inbakat, men döm av min förvåning när det är samma gamla superstela, flimriga och närmast otexturerade spel som alla andra japanska titlar. Nu är Final Fantasy XIII en bra bit bort fortfarande, men visar Square Enix en sådan här trailer är det för att man är nöjd med resultatet. Det är inte jag. På långa vägar. Plötsligt förstår jag varför Sqaure Enix börjat köpa på sig västerländska utvecklare och är i full färd med att ta över Eidos. Det man har själv räcker helt enkelt inte.

Istället fortsätter Japan vara överlägset bäst på bärbar underhållning där den torra, sköna japanska humorn och stilen kommer fram på ett bättre sätt. En utveckling som ser ut att fortsätta och som gjort att Japan är den enda regionen där Playstation 3 för tillfället säljer ungefär lika bra som Wii. Och det är inget Playstation 3-fans bör glädja sig åt, för Playstation 3 är inget mer populär i Japan än någon annanstans (snarare tvärtom och den säljer som sagt sämre än Gamecube gjorde). Snarare är det ett tecken på att stationärt spelande helt enkelt är stendött.

I USA är läget inte helt olikt det i Europa. Wii Fit ångar på för fullt och tokdominerade försäljningslistan överlägset. Nintendo hade även med Wii Play, Mario Kart till både DS och Wii samt New Super Mario Bros på 10-i-topp. Något som återspeglade sig i hårdvaruförsäljningen där Nintendo satte januarirekord för hårdvara med sin vita lilla best.

Samtidigt gjorde Microsoft en stark månad och ökade från förra januari medan Sony fortsatte sin tråkiga tendens från de senaste månaderna och backade jämfört mot samma period förra året. Det är en märklig sits de båda sitter i där Xbox 360 säljer "lagom" bra. Den kommer att slå Nintendo 64 men förmodligen inte nå upp i Super Nintendo-siffror (mellan 33-49 miljoner konsoler, alltså) med nuvarande tempo. Hyfsat alltså, men absolut inte excellent och även Sony bör hamna däremellan.

Det mest anmärkningsvärda med USA-listan var mjukvaran, och Left 4 Dead i synnerhet. Det har redan nått närmare två miljoner och kommer ledigt susa förbi och försäljningen lär väl knappast minska när den gratis expansionen kommer samt en ny utgåva där expansionen redan finns på skivan. Valves zombie-spel bjuder verkligen på en helt ny typ av co-op och spelarna tycks älska den.

En annan anmärkningsvärd grej var att det inte fanns ett enda Playstation 3-spel på 10-i-topp, ett mellan 11-20 (se nedan) och enligt uppgift inget mellan 21-30. De redovisade uppgifterna från i höstas som visade att Xbox 360-ägarna köper flest spel till sin konsol följt av Wii och Playstation på en sistaplats tycks alltså vara väldigt korrekt än idag. De som har konsolen lägger pengarna på annat, vilket är märkligt med tanke på att 90% av spelutbudet (om inte mer) mellan Playstation 3 och Xbox 360 är identiskt. Skillnaden är för stor för att kunna förklaras med installerad bas, helt enkelt (jämför med hur mycket Xbox 360-spel som finns på listan trots Wiis enorma övertag).

Nu är januari en förhållandevis ointressant månad försäljningmässigt men visar ändå med tydlighet att förhållandet mellan konsolerna från sent 2008 följer med in på 2009. Ska Microsoft kunna öka sin försäljning måste något hända, och samma sak gäller för Sony. Jag ser dock ingenting som tyder på att så skulle bli fallet utifrån vad vi vet nu.

Februari månad lär dock bli mer spännande. Då kommer vi veta hur det gått för Street Fighter IV och hur premiären gick för Killzone 2 och Halo Wars (i USA släpps dock Halo Wars först i mars, så det vet vi först i mitten av april). Street Fighter IV är ett helt oskrivet kort som jag känner kan gå allt från tokdåligt till helt fantastiskt bra. Och i fallet Killzone 2 och Halo Wars har jag svårt att tänka mig större hardcore-spel. De båda lär få superba premiärer som en följd av enorm förhandsbokning. Men sedan då, sedan fansen fått sitt? Det är då det blir intressant.

Här är för övrigt platserna 11-20 från USA som alltid kommer några dagar senare, för 1-10: LÄNK!
11. Call of Duty: World at War / PS3 / Activision
12. Gears of War 2 / X360/ Microsoft
13. Fallout 3 / X360 / Bethesda
14. Jillian Michaels Fitness / Wii / Majesco
15. Link's Crossbow Training / Wii / Nintendo
16. My Fitness Coach / Wii / Ubisoft
17. Rock Band 2 / X360 / EA
18. Guitar Hero: World Tour / X360 / Activision
19. Call of Duty: World at War / Wii / Activision
20. Lego Star War: Complete Saga / Wii / Lucas Arts

En titt på januari

Wii Fit låt etta i USA under januari och på 14:e plats hittar vi fitnessgurun Jillian Michaels träningsspel (man kan till och med köpa sig ett Jillian Michaels-skin till balansbrädan) och på 16:e plats finns My Fitness Coach. Fler träningsspel är också på väg, inte minst från EA. Det här med att TV-spel gör folk tjocka får nog omvärderas i och med Wii, eller vad säger ni?

HQ