Svenska
Blog

En titt på mars

Skrivet av Jonas den 18 april 2009 kl 03:39

Jag fortsätter ta pulsen på spelvärlden som jag gjort de senaste månaderna efter att varje avslutad kalendermånad finns redovisad i sin helhet från de tre stora marknaderna i världen; Europa, Japan och USA.

Som brukligt tänkte jag kika på Japan först, där en ny trend utkristalliserades under mars månad, nämligen att Playstation 3 säljer bättre än Wii. Det har inte hänt en hel månad sedan Playstation 3 lanserades och när det gått en hel månad kan man tala om tendens. Det är inte längre ett undantagsfall utan kutym och mycket riktigt har april också startat med låga Wii-siffror (nätt och jämt bättre än Xbox 360) i Japan.

Som vanligt med Japan gäller dock att det är små siffror vi snackar om här. Den nya nivån för Playstation ligger på runt 20 000 enheter i veckan, vilket är ungefär som Gamecube. Den nådde som bekant 4 miljoner i Japan att jämföra med Playstation 2 som nådde makalösa 22 miljoner. I nuvarande tempo kommer det ta fyra år innan Playstation 3 går om Wii i Japan, och då under förutsättningen att det inte säljs en enda Wii-enhet till. Bara för att ge lite perspektiv på saker.

Xbox 360 har hittat sin nya lunk på strax under 10 000 enheter i veckan, sånär som på en häftig dipp under påskveckan då den var under 5 000. Något Xbox 360 inte varit sedan i höstas. Playstation 3 och Xbox 360 firade båda för övrigt miljonmilstolpar i Japan under mars då Playstation 3 nådde 3 miljoner sålda enheter och Xbox 360 nådde sin första miljon. Man kan väl bara lugnt konstatera (som vanligt) att stationärt spelande är ute i Japan och att inte ens Microsofts enorma rollspels-blitz under hösten, vintern och våren gjort Xbox 360 till en seriös konkurrent till Nintendos och Sonys alternativ.

Överhuvudtaget är det lite stiltje på spelsidan i Japan. Samtidigt som många Playstation 3- och Xbox 360-fanboyz gläds åt att Wii minskar, så tar de andra båda ju inte över. Det betyder att marknaden backar i Japan. Det säljs färre och färre spel år för år och nu börjar det bli väldigt tydligt att alla stora japanskutvecklade spel tas fram med väst i åtanke, oavsett om de heter Lost Planet, Last Remnant eller Mario Kart. Det är bara att konstatera att utan Wii stagnerar spelvärlden, inte bara i Japan, och det gagnar inte någon.

På den bärbara sidan är det desto roligare. Japanerna köper bärbart som aldrig förr och PSP har helt klart fått en revival. Nu har den aldrig varit "ute" på samma sätt som i väst, men nu håller den jämna steg med Nintendo DS. Komma ikapp går inte (den ligger inte ens halvvägs), men det betyder ändå fler nya spel för en sorgligt underskattad bärbar spelenhet som för mig personligen är den ultimata retroenprylen.

I Europa ser det också ut som att Wii tappat något. Här får vi tyvärr inte konsolsiffror (som vanligt gäller att den som först nämner VGChartz förlorar anseende), men försäljningslistorna som tidigare mest liknat Nintendo-toppar har invaderats allt mer av Playstation 3- och Xbox 360-spel. Och tittar man på USA (det ska vi göra mer noggrant längre ned) så ser vi samma tendens, mer av övriga format och lägre Wii-försäljning, vilket gör att jag tror man kan dra liknande slutsats i Europa.

Även om det alltså är helt baserat på hörsägen, misstankar och slutledning så tror jag det är säkert att anta att Wii faktiskt minskat något i år gentemot mirakulöst bra 2008. Hittills har Wii sålt av sig själv utan spel, och årsgamla titlar har dominerat listorna, men nu verkar det krävas något annat. Frågan är bara vad. En prissänkning? Nya färger på Wii? En ny bundle med Wii Motion Plus och nya Big Beach Sports? Något nytt storspel?

Jag vet inte, Wii går fortfarande helt galet jäkla bra, men nog känns det lite som att nyhetens behag har dragit förbi och att det kommer krävas lite mer insats från Nintendo själva för att bibehålla övertaget framledes. Något vi får hoppas att de löser, för som jag skrev ovan om Japan (om att Wii står för tillväxten) gäller samma sak för Europa. Utan Wii har branschen ingen tillväxt. Utan Wii kommer inte Playstation 3 att sälja mer och Xbox 360 kommer inte ta klivet över och bli helt mainstream.

Det är en lite läskig sits såhär i lågkonjunktur. Sony har siktat in sig på att bli det nya Microsoft och inte lyckats särskilt bra, medan Microsoft siktat in sig på att bli det nya Sony med ett ungefär lika misslyckat resultat. Ingen av de båda konsolerna har potentialen att bli nästa stora grej (herrejösses, vi har passerat halvtid). Nintendo behövs verkligen mer än många nog tror.

På mjukvarusidan har förväntade stortitlar som Resident Evil 5, Empire: Total War och liknande gått riktigt bra. Mad World blev dock en riktig praktflopp, något som känns helt obegripligt med tanke på vilket coolt och bra spel det är. Många Wii-ägare klagar över bristen på så kallade "gamer-spel", men när de kommer så tycks man ändå inte vara intresserad. Klart trist.

Intresset för Killzone 2 har varit massivt. Det har haft hyggliga ben och hängt kvar på topplistorna länge, men Sony meddelade helt nyligen att man först nu nått en miljon sålda spel. Något som tyder på att premiären helt enkelt inte var speciellt stark. Det öppnade som vilken annan stor titel som helst men blev inte det där lilla extra. Trösten för Playstation 3-ägare är att man i Europa åtminstone tveklöst har slagit Halo Wars (även om man kan diskutera hur vettigt det är att jämföra ett spel som förmodligen haft en femtedel av budgeten, är i en helt annan genre, haft mindre marknadsföring och dessutom är en spinoff).

Sedan är det USA, där vi alltid får den bästa rapporteringen tack vare NPD och det enkla faktum att allt sker på engelska utan japanska mellanhänder där mycket av informationen från analytiker ofta går förlorad. Där tappade spelbranschen för första gången på mycket länge gentemot samma månad förra året (och det är så man jämför, alltid). NPD påpekar dock att påsken brukar föra med sig ökad försäljning och den inträffade i mars förra året medan den nu var i april.

Därför jämför man istället med mars 2007 då förhållande var mer likvärdiga och konstaterar att branschen fortsätter gå som tåget. Istället kommer april månad bli galet bra 2009 eftersom påsken hamnar där istället, vilket betyder att segertåget fortsätter i USA även nästa månad. Allra gladast var nog Microsoft, trots att man bara hade halva Wiis försäljning. Inte nog med att man slog värste konkurrenten Playstation 3 med mer än 100 000 enheter, Xbox 360 var också det enda formatet som trots avsaknad av påsk i mars faktiskt ökade jämfört med förra året.

Nintendo gick som vanligt galet bra, även Nintendo DS. Och då ska man vet att jänkarna fått vänta längre än oss européer på Nintendo DSi. Folk fortsatte alltså tokhandla den gamla modellen (nåja, Lite-varianten) in i det sista och nu i mars lär succétåget fortsätta. Wii minskade ganska rejält jämfört mot 2008, vilket NPD alltså förklarar med påskfrånvaron, men Nintendo tappar platser på spelförsäljningslistan med. Det är långt ifrån några allvarliga varningsklockor, men jag tror Nintendo följer läget noggrant, kanske är det dags för första köpstimulerande åtgärden för Wii sedan den lanserades 2006 och blev den helt galna framgång den blev. Rekord det med (längst tid utan prissättning), som det mesta som gäller Wii.

I USA blev Resident Evil 5 mars månads bäst säljande spel, och faktiskt det snabbast säljande i serien hittills med sammanlagt 1,5 miljoner sålda spel. Även Pokémon Platinum till Nintendo DS visade att fickmonsterfebern inte svalnat det minsta. Ett genialiskt koncept som håller hur bra som helst än idag.

Den mest intressanta kampen att döma utifrån forumsnack runt om i världen var dock den mellan Halo Wars och Killzone 2 (även om man som sagt kan ifrågasätta det vettiga i jämförelsen, egentligen). Till skillnad från i Europa där Killzone 2 drog det längsta strået, gick Halo Wars bättre i USA, och då inkluderat februari månad (då Killzone 2 hade sin premiär medan Halo Wars kom i början av mars i USA).

Även om det i sig inte är något konstigt, är det ändå lite anmärkningsvärt vilket lågt intresse det varit för Killzone 2, framför allt i USA. Som en jämförelse sålde Army of Two på pricken lika bra som Killzone 2 i mars förra året till Xbox 360, och de flesta hade nog trott på mer, trots allt. Även om jag haft, i mitt tycke, realistiska förväntningar så hade nog även jag ryckts med lite i näthypen som så ofta förblindar oss spelare.

Dessutom vill ta tillfället i akt att pekpinna lite för dem av er som alltid glider in i dessa bloggar för att gnälla om att spel X minsann bara hade 2,7 eller 15 dagars försäljning under en månad och att vi därför "ska vänta till nästa månad med att se hur det blir". Det hände med Too Human och Little Big Planet när jag sade att de båda missade förväntningarna rejält i höstas och det hände nu med Killzone 2. På efterlängtade spel (Nintendo undantaget, de har egna regler) sker ungefär en tredjedel av försäljningen direkt. Man kan alltså oftast se på ett spel om det går bra eller ej även om det bara haft någon dag på sig.

Nu vet jag dock att jag talar för döva öron och även nästa spel som semibombar efter bara 1-3 dagars NPD, och jag skriver att det gör det, kommer ha en hel skara lojala fans som säger att vi bara har en del av bilden och att vi måste vänta och se till nästa månad. Som om det någonsin hänt att ett efterlängtat spel inte sålt dag ett, utan istället mirakulöst sätta verklig fart dag 8 eller 13. Något att tänka på, ni vet vilka ni är.

Annars var det bra mjukvaruförsäljning och ovanligt mycket Sony-spel på listan. Inte minst deras eget baseball-spel som tycks ha tagit amerikanerna med storm. Totalt hade Sony fyra spel på topp 20, vilket faktiskt är lika mycket som Wii. Lägre placeringar, visst, men ändå en fjäder i hatten och något att glädjas över i USA för Sonys del.

Mad World blev för övrigt en praktflopp även i USA och även GTA: Chinatown Wars tycks ha blivit en rejäl miss. Båda GTA-spelen till PSP startade betydligt bättre trots en mindre installerad bas (och sämre spel). Rockstar lär knappast vilja satsa vidare med Nintendo om detta är vad som väntar. Överhuvudtaget känns det faktiskt tveksamt om spel som är klassiska spel i traditionell bemärkelse har något riktigt hem till Nintendo-konsoler längre. Hur blir det exempelvis med kommande Conduit? Magkänslan är inte direkt positiv. Förhoppningsvis kommer Punch-Out till Wii att bevisa att jag har helt fel, dock.

Här är för övrigt platserna 11-20 från USA som alltid kommer lite senare, för 1-10: LÄNK!

11. Guitar Hero: Metallica / X360 / Activision
12. Call of Duty: World at War / X360 / Activision
13. Street Fighter IV / X360 / Capcom
14. Mario Kart DS / NDS / Nintendo
15. Street Fighter IV / PS3 / Capcom
16. New Super Mario Bros. / NDS / Nintendo
17. Professor Layton / NDS / Nintendo
18. MLB '09 / PS2 / Sony
19. Halo 3 / X360 / Microsoft
20. Lego Star Wars: Complete Saga / Wii / Lucas Arts

En titt på mars

Sonys baseball-serie MLB '09 är en exklusivitet att räkna med i USA och blev efter Resident Evil 5 mars månads bäst säljande Playstation 3-spel. Det återfinns faktiskt även på plats 18 till Playstation 2.

HQ