Svenska
Blog

...och ännu mera PSP-spekulationer

Skrivet av Jonas den 29 april 2009 kl 13:31

Det tar aldrig slut, och det märkliga är vilka bra källor det är på alla PSP-rykten. Namnkunniga utvecklare och rent av några av branschens större veteraner som David Perry har sagt sitt. En ny PSP är på väg. Den ska visas på E3. Den är prestandamässigt lika bra som den vanliga PSP-enheten. Den har utskjutbar handkontroll. Den har tryckkänslig skär. Däremot har den inte UMD-läsare utan man spelar enbart nedladdade titlar på den.

Samtidigt går Sony ut och säger att Patapon 2 (som först nu kommer i USA) ska säljas enbart för nedladdning. I fodralet finns en kod som berättigar dig till spelet, bara att knappa in och ladda hem. Något som styrker uppgifterna om att Sony sonderar terrängen och intresset för att ladda hem spel och redan nu vill fasa ut UMD.

Och så är det dock de senaste ryktena från 1up som fick mig att börja författa denna blogg. 1up har nämligen till och med ett namn på enheten. PSP Go! Ett ganska bra namn, tycker jag. 1up kompletterar uppgifterna med att berätta att den kommer att säljas med 8 eller 16 gigabyte inbyggt minne samt att det kommer att finnas över 100 nya och gamla PSP-spel ute för nedladdning när PSP Go! släpps.

Bland dessa spel märks lite särskilt Gran Turismo Mobile som tycks ska bli lite av "killer appen" för den nya PSP-enheten som ska göra att Sony är tillbaka på den bärbara banan igen. Vilket, om de lyckas ordentligt, skulle bli första gången någonsin (mig veterligt) där en konsol kan återvända från total frånvaro på alla listor i väst under två års tid till att bli het igen.

Så hur känner jag inför alla dessa uppgifter? Ja, för det första tror jag på dem. Benhårt. Någon njure skulle jag inte sätta, men det är för mycket som talar för att det stämmer. Sony har nyligen kritiserat UMD och PSP och förklarat hur mycket skada de tagit av piratverksamhet. Samtidigt ser vi hur varenda utvecklare av rang plötsligt börjat göra PSP-spel igen. Oavsett om vi snackar nya Army of Two, Dantes Inferno, Tekken 6 eller Soul Calibur. Nog fasen ska de till PSP. Sony själv är inget undantag och planerar som bekant både Motorstorm och Little Big Planet till sin bärbara.

Och det alltså till en konsol alla valde att hoppa över fram tills helt nyligen. Och inte har PSP ökat sin försäljning, så det är inte därför man nysatsar, tvärtom har den tappat. Min gissning är istället att Sony informerat om sin nysatsning (vilket förklarar varför alla i branschen tycks veta allt), sänkt licensavgifterna ordentligt och förklarat att de nu har en förmodat piratsäker enhet på gång.

Och att inte välja att uppgradera prestandan känns logiskt. Nu har ju alla redan en PSP-utvecklingsenhet de kan fortsätta använda. Och hur stark skulle en uppdaterad PSP bli? Som Playstation 3? Tryckkänslig skärm har Nintendo gjort till ett måste och hela grejen med en utskjutbar handkontroll antyder att Sony tänkt sig att många (de flesta?) spelen ska kunna spelas enbart med skärmen till hjälp.

Att börja spå framtiden för en konsol som inte ens är utannonserad baserat på funktioner som kanske inte finns och spel som inte är släppta är såklart vansinnigt. Men ändå, jag kan inte låta bli att fundera över hur det ska gå för burken och jag har blandade känslor. Att Sony nysatsar på PSP känns såklart underbart. Den är given på alla resor för min del tack vare alla sköna retrosamlingar.

Däremot lirar jag aldrig Grand Theft Auto eller ens Resistance: Retribution till den. Varför skulle jag? Jag har bättre Grand Theft Auto till Playstation 3 och definitivt ett bättre Resistance-spel. Av samma anledning vill jag inte lira Army of Two till PSP, inte heller Tekken 6 och förmodligen heller inte Motorstorm. Och hur blir det med Little Big Planet som ju är allra bäst i co-op på fyra? På resor och liknande har jag vanligtvis ingen uppkoppling och ofta reser jag ensam. Ska jag be fyra polare med spelet och varsin PSP komma över för lite spelande när jag lika enkelt kan starta min Playstation 3?

Jag skrev för länge sedan en blogg om hur Nintendo var (och är) experter på bärbara spel. Hur de tar fram titlar som vore tråkiga stationärt, men som lyfter på en bärbar konsol. Billiga, enkla roliga spel som alla gillar och kan ha kul med en liten stund. Detta medan Sony satsat på försämrade versioner av sina stationära spel, ofta med rejäla laddningstider, dåligt med sparpunkter och inte alls anpassat för kortare spelsessioner.

Och när jag nu tittar på de till synes härligt lovande hårdvara känner jag mig optimistisk, medan spelutbudet istället får mig att tro att Sony inte fattat någonting. Det är idel försämrade spel som gäller igen, idel spel som hör hemma på det stationära formatet. Det kommer att finnas slavversioner att tillgå av storspel som är bättre någon annanstans.

Medan Nintendo gör Nintendogs, Brain Training, New Super Mario Bros, Professsor Layton och sommarens mest givna hit Walk With Me, kontrar Sony med ett Resistance som är sämre än till Playstation 3, ett Jak & Daxter-spel som alla skriker efter till Playstation 3 och bärbara versioner av Gran Turismo, Little Big Planet och Motorstorm som knappast lär nå originalen på något vis efter som de kommer till en konsol som är svagare än Playstation 2.

Det hela påminner om när Sony sist försökte rädda PSP med ett bärbart Killzone, ett bärbart Wipeout och Gangs of London. Dyra, fläskiga titlar med strålande grafik. Inte direkt vad Nintendo nått sina himmelska höjder med där man istället gått efter det enkla och geniala. Nu kan man inte kräva att alla företag ska vara Nintendo, men magkänslan säger att man försöker återupprätta en strategi som inte fungerade förra gången.

Jag tror helt enkelt inte att neddummade versioner av stationära spel är vad folk helst vill ha till sina bärbara burkar. Det är fel väg att gå och trots ny och mycket lovande hårdvara (som lär vara toksnyggt designat - det är ju Sony), tror jag Nintendo sover ganska gott om nätterna. De har bättre än någon annan känsla för vad som gör konsumenter av bärbart på gott humör och drar nytta av sina enklare format snarare än att bara se lägre prestanda som begränsningar.

Återstår att se om jag har rätt eller fel, men i dagsläget tror jag historien kan återupprepa sig med en ny PSP som inte har en chans mot Nintendo DS i väst medan det möjligen kan gå an i Japan där bärbart spelande tycks ha ersatt det stationära.

...och ännu mera PSP-spekulationer

Den gamla modellen av PSP tycks av alla rykten att döma vara på väg ut till förmån för något betydligt fräsigare.

HQ