Svenska
Blog

En titt på april

Skrivet av Jonas den 16 maj 2009 kl 16:20

Samtidigt som vi går in i den kanske hetaste perioden på hela året nyhetsmässigt, är vi också i den absolut sämsta sett till spelförsäljning. Folk har vårkänslor, äter glass utomhus, spelar minigolf och gör allt annat än att spela spel. Följdaktligen kommer det heller inte speciellt mycket nya spel och releaselistorna gapar i stort sett tomma.

April månad var fylld med stekheta kioskvältare som Ninja Blade och Hannah Montana: The Movie, totala dräpartitlar som Godfather II och Velvet Assassin och hetast av allt var faktiskt filmlicensspelet X-Men Origins: Wolverine. Wolvies lir är visserligen grymt, men att det är hetast säger ändå en del om april...

Mest intressant för oss som både spelare och svenskar var nog ändå Starbreezes Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena. Ett riktigt jäkla grymt spel som förtjänade all uppmärksamhet, men faktiskt inte fick det någonstans egentligen.

Om vi som vanligt börjar med Europa så har det varit en rent av rysligt död månad. Listorna har präglats av gamla Call of Duty-spel, urgamla spel ha reats ut och titlar som Brothers in Arms: Hells Highway och Star Wars: The Force Unleashed glidit in på topp 10.

Något som beror på reor och utförsäljningar och tyder på att fruktansvärt få spel har sålts. Och det gäller även hårdvara. Både Microsoft, Nintendo och Sony har de senaste två veckorna redovisat sin totalförsäljning och under årets första kvartal hade exempelvis Sony sålt runt 1,5 miljoner Playstation 3-enheter. Alltså praktiskt taget ingenting. Under april månad har snittet varit ännu lägre, och det gäller inte bara Sony utan även de andra båda i lika stor utsträckning.

Även nästa månad förväntas bli ungefär lika kass på våra breddgrader. Och tittar vi efter kommande storspel så är det återigen nästan tomt. Visst ser jag fram emot nya Bionic Commando och Infamous, men det inser ni säkert lika väl som jag att det knappast handlar om några spel som kommer att sälja några kopiösa mängder och få hårdvara att flyga ur hyllorna?

I Japan har tendensen sett ungefär likadan ut under april. Med helt andra spel då förstås, men även japanerna har spenderat sin tid utomhus och hårdvarunivåerna har krypt ner till riktigt låga nivåer. Det mest intressanta under månaden var det Final Fantasy XIII-demo som släpptes till Playstation 3 och som fick försäljningen att gå i taket. Playstation 3 slog för övrigt Wii under hela april, innan Wii gled tillbaka i ledartröjan nu i början av maj, men det skriver jag mer om nästa månad när vi vet om det var tillfälligt eller början på en ny Nintendo-våg.

Från USA får vi som vanligt mest detaljerad statistik tack vare NPD. Och här var det totalt becksvart. I alla fall om man stirrar sig blind på siffror. Minus 17% jämfört med april 2008 (och man jämför alltid med motsvarande månad föregående år). Total kollaps? Nja, förra året släpptes som bekant Grand Theft Auto IV som gav både Playstation 3 och Xbox 360 högre försäljning, och till Wii kom inte helt obetydliga Mario Kart Wii (som i dagsläget sålt ungefär som Halo 2... och 3... tillsammans).

En perverst jävla snorstark april alltså. Och jämför man med mer normala april 2007 så var det istället ett steg upp och den näst starkaste aprilmånaden i spelhistorien är ett faktum. Spelbranschen är fortfarande ett litet unikum som fortsätter trotsa allt vad skitkriser heter och bara ånga på med tillväxt. Däremot måste man ha klart för sig att det fortfarande är Nintendo som står för tillväxten. I det här fallet var det Nintendo DSi som räddade upp april månad och utan den hade det varit katastrof.

Vad kan man annars säga om USA under april då? Jo, att det liksom Europa och Japan var en sjukt långsam månad. Få nya spel och de få som kom var knappast stortitlar. Förra månadens värsta konkurrenter Halo Wars och Killzone 2 (som under alla normala tänkbara förhållanden aldrig hade setts som konkurrenter, eller är det någon som tycker att Pikmin 3 är en konkurrent till Crysis 2?) halkade rakt ut från topp 20 med buller och bång. Halo Wars och Killzone 2 sålde för övrigt ganska på pricken lika mycket (lite?) som inte helt pinfärska Halo 3 under april. Kanske inte helt i linje med fansens förväntningar...

En rätt händelselös analys av en rätt händelselös period. En sak känner jag dock för att framföra beträffande hårdvaruförsäljningen. Det är att jag trots allt är ganska imponerad av både Playstation 3 och Xbox 360. Förstnämnda för att den faktiskt är så dyr som den är och att den ändå tickar på så pass bra som den gör, även om den tappat under hela våren. Sistnämnda för att Microsoft nu visat att de kan sälja riktigt hyggligt med konsoler och till och med öka försäljningen utan att ens behöva några spel under en period när värste konkurrenten Sony haft fler och större exklusiva stortitlar.

Månadens floppar blev dessvärre svenska Grins Wanted: Weapons of Fate som verkar ha gått omänskligt dåligt, något som även gäller Excitebots samt storsatsningen Godfather II som startade ganska medelmåttigt och Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena som visade sig som hastigast på några europeiska listor men försvann fortare än synden. Total genomklappning. Jag beklagar sistnämnda som är ett redigt grymt spel, ni har väl köpt det?

Här är för övrigt platserna 11-20 från USA som alltid kommer lite senare, för 1-10: LÄNK!

11. Guitar Hero: Metallica / X360 / Activision
12. Mario & Sonic at the Olympic Games / Wii / Nintendo
13. Rhytmn Heaven / NDS / Nintendo
14. MLB 09: The Show / PS3 / Sony
15. Professor Layton / NDS / Nintendo
16. Resident Evil 5 / PS3 / Capcom
17. Call of Duty: World at War / X360 / Activision
18. GTA: Chinatown Wars / NDS / Rockstar
19. Guitar Hero: Metallica / PS2 / Activision
20. MLB 2K9 / X360 / 2K Games

En titt på april

Efter Wii Music trodde jag för ett kort ögonblick att Nintendo och Wii var immuna mot floppar. Excitebots sålde dock bara 13 000 under sin första månad i USA, vilket är ärkeuselt. Som jämförelse betraktades Mad World som tokflopp och det nådde ändå 66 000 under sin första månad.

HQ