Svenska
Blog

Läget är nog bäst som det är

Skrivet av Jonas den 9 juli 2009 kl 14:09

Har nyss varit iväg på en liten weekend till Polen med en grupp polare som gjort det här till tradition. Och Krakow var en positiv överraskning som bjöd på fina sevärdheter, ett trevligt folk och ett fantastiskt uteliv samt bra priser. Jag är imponerad, helt klart.

Eftersom alla mer eller mindre har ett spelintresse och framför allt ett allmänt teknikintresse blev högupplöst film föremål för en skön diskussion där åsikter vädrades om det hela. HD DVD är som bekant ute ur leken och bland skivformaten är Blu-ray det större idag.

Men kriget om Kriget om nästa generations filmformat är långt ifrån över. Microsoft har framgångsrikt lanserat Video Marketplace (numera Zune Marketplace) på alla viktigare marknader där man kan hyra och köpa film. Något folk också gör i drivor och filmbolagen står i kö för att få anmäla sig för att få vara med, liksom numera också TV-tjänster som brittiska Sky Network och franska Canal+.

Att säga att varje nedladdad HD-film är lika med en utebliven köpt film, eller ens en uthyrd film kan jag givetvis inte säga med säkerhet, men i väldigt många fall är det nog faktiskt så. Och i takt med att det blir allt enklare att göra detta och att det ju faktiskt finns fler aktörer som gör samma sak (snart ska Nintendo ha nedladdad film, Sony ska också ha det, filmbolag på nätet har det som exempelvis SF och Comhem och liknande har länge haft PPV).

Kort sagt tror jag att skivformatens framtid är ganska tveksam. Det gör det intressant att blicka bakåt lite till den tid då det faktiskt fanns en kamp mellan HD DVD och Blu-ray. Microsoft valde som bekant att köra på med vanlig DVD. Förmodligen var Toshiba på dem innan konsolen byggdes och säkerligen hade man övervägt att ha formatet inbyggt vid något tillfälle.

Så blev det alltså inte. Kanske hade konsolen då inte hunnit ut till julen 2005 och fått sitt försprång på 8-9 miljoner som man behållit ända sedan dess gentemot konkurrenten Playstation 3. Och den hade definitivt inte kunnat hålla ett lågt lanseringspris, vilket också hade kunnat ge ett sämre försprång (jag tror inte att folk inte vill ha Playstation 3, jag tror att folk bara tycker att det finns ett likvärdigt och billigare alternativ).

Det gör det svårt att säga vad som hade hänt om man hade valt att satsa på HD DVD som standardspelare. Filmformatskriget hade exempelvis blivit betydligt mer utdraget. Kanske hade det inte varit avgjort ens idag. Men mest troligt hade folk inte brytt sig. Folk bryr sig ju inte ens om att föredra Blu-ray framför DVD, så varför skulle de välja Xbox 360 för att den hade HD DVD?

Mest troligt hade väl Wii helt enkelt varit ännu större än den är idag och Sony och Microsoft hade sålt ännu sämre av sina burkar för att de blivit för dyra och de som bryr sig om det nya filmformatet tvekat eftersom bara en ju faktiskt kan vinna. Kanske hade luften gått ur marknaden totalt. Vem vill satsa på coola spel till konsoler folk inte köper?

Allt blir bara gissningar och tolkningar, men om vi låtsas att läget blivit oförändrat med en HD DVD-spelare i Xbox 360 (vilket det absolut inte hade blivit) och att samma spel som hittills släppts till konsolen hade kommit oavsett för en liten stund. Hur hade HD DVD-spelaren då påverkat spelen?

Ett argument Sony gärna försöker slå i folk är att vissa spel inte hade gått att göra till Xbox 360 eftersom Blu-ray har större lagringsutrymme än en DVD. Där är väl sanningen snarare att det inte spelar ett jota roll, eftersom spel kan ligga på fler än en skiva. Något som i sin tur brukar resultera i debatter om skivbyten.

Men sanningen är väl snarare att man i ett spel som Blue Dragon (som ligger på tre skivor) byter skiva två gånger. Under ett äventyr på 50 timmar. Man byter aldrig "bakåt", utan bara framåt. Som kompensation är dock DVD-läsaren i Xbox 360 betydligt snabbare än den Blu-ray-läsare som sitter i Playstation 3, vilket istället ger generellt sett kortare laddningstider, även med delar av spelet installerade som ibland är kravet på Playstation 3-spel.

På en Blu-ray-titel kan du alltså få en tiominuters (ett ungefärligt snitt och det finns fler undantag till regeln än tvärtom) installationstid och sedan längre laddningstider. Om alternativet är att slippa installation och få snabbare laddningstider men behöva byta skiva en gång, eller möjligen två, är det faktiskt vad jag föredrar.

Det är alltså inte så enkelt som att större lagrinsutrymme automatiskt blir bättre. Det finns fler faktorer än så att ta med i beräkningen. För att återknyta till frågeställningen om om Xbox 360 haft HD DVD så hade resulterat i en situation som påminner om den som råder till Playstation 3.

Men mest sannolikt hade båda filmformaten haft svårt att bli ny standard vilket hade inneburit en uppdelad marknad med olika filmer på olika format, allmänt högre priser och en situation där nedladdad film hade haft mycket lättare att glida förbi och ta över helt. Nedladdat är framtiden oavsett vad vi tycker om det.

Jag har dock en bekännelse att göra och det är att jag föredrar mina produkter på skiva. Jag vill ha mina Blu-ray så jag kan spara dem och att hyra filmer med Xbox 360 ser jag mest som ett billigt fredagskomplement till filmsamlingen. Och tack vare att Blu-ray så snabbt (trots allt) vann formatkriget ser det ut som att Blu-ray (trots allt igen) blir ett fullt livsdugligt lyxformat dit allt viktigt ändå lanseras.

HD DVD i Xbox 360 hade alltså i mina ögon gett två konsoler som sålt sämre än idag (och då är det långt ifrån bra ens nu för varken Playstation 3 eller Xbox 360), en svårare framtid för högupplöst film på skiva och sämre valmöjligheter att välja mellan skivbyten eller längre laddningstider.

Nu har vi två bra alternativ som kompletterar varandra oerhört snyggt (och i viss mån gör att båda konsolerna blir köpvärda även om man redan har den ena). Film på skiva och spel på Blu-ray (med allt vad det innebär) eller nedladdad film och spel på DVD (med allt vad det innebär). Viva la valfrihet. Jag gillar läget och är glad att HD DVD aldrig byggdes in i Xbox 360.

Läget är nog bäst som det är

HD DVD-spelaren byggdes tack och lov aldrig in i Xbox 360, vilket många tidigt hoppades på. Det kan ha räddat hela branschen.

HQ