Svenska
Blog

Minnen från Halo

Skrivet av Jonas den 9 september 2009 kl 16:22

Med Halo Nation-temasidan lanserad (du har väl inte missat: LÄNK!) tyckte jag det var på sin plats att lista de fem bästa minnena jag haft från de fyra hittills släppta Halo-spelen. Serien har trots allt hela åtta år på nacken vid det här laget och det har blivit åtskilliga minnesvärda ögonblick som hör till mina främsta spelstunder av alla.

Det har varit rysligt svårt att kora dem, dels för att de är så många som första gången vi kopplade ihop två Xboxar och spelade åtta personer (ren magi) i glada vänners lag, när jag första gången såg Halo: Combat Evolved överhuvudtaget hos min Polare Blu-ray-Johan som importerat min Xbox från USA och banshee-striden mot Heretic i Halo 2. Eller någon av alla de tusentals multiplayer-matcher jag spelat på Xbox Live genom åren. Men jag tror dessa är de främsta.

5. Klara Halo 2 med Mikael Sundberg - Det var när Halo 2 skulle recenseras som jag slog mig samman med Mikael Sundberg som jag hälsade på i hans då lilla studentlägenhet i Örebro. Halo: Combat Evolved är ett av världens genom tiderna bästa spel och förväntningarna på uppföljaren var såklart skyhöga. Och även om kampanjen till Halo 2 är den svagaste i Halo-trion, är den fortfarande riktigt spännande med många minnesvärda moment. Det här minnet är alltså för en hel kampanj snarare än en särskild händelse, men just att sitta och röja runt i ett så extremt efterlängtat spel långt före alla andra och få uppleva Master Chiefs återkomst i en liten svettig studentlya är ett minne som än idag gör mig på gott humör när jag tänker på det.

4. Överlista Covenant-rusher i Halo Wars - Det var mycket tårar och gnissel från början för mig i Halo Wars. Jag spelar helst (praktiskt taget uteslutande) UNSC och hade grava problem i början med profeten, arbiter och brute-ledaren som alltid i början av spelet kom rusande mot min bas och började slita den i stycken. Obalanserat, kändes det då. Tills jag en dag (med hjälp av officiella forumet) kom på hur man skulle bemöta det. Ofta med "anfall är bästa försvar"-metoden. Sedan dess skräms jag inte av usla covenanter och det finns inga segrar jag njuter mer av än när man möter folk som gör dessa rusher och kaxigt tror att de ska lyckas, bara för att genom lite planering och iskallt accpeterande av nedmontering av den egna basen tar hem segern.

3. Warthog-race i Halo: Combat Evolved - Det är omdiskuterat, men för min egen del är slutet i Halo: Combat Evolved ett av de absolut bästa någonsin när man i en Warthog i blixtfart ska köra ur ett skepp som håller på att sprängas och rasa samman. Det hela är inte helt olikt klassiker som Metroid, Super Probotector och liknande där man flyr från en enorm explosion de sista sekundrarna, bara det att Warthogar är så ljuvliga att ratta. Att få köra över enorma hopp, ramma fiender, undvika bråte och fly från eldflammor för att till sist lyckas undkomma allt, se Master Chief hoppa in i en raket och fly och bli den spelvärldsstjärna han är idag. Än idag kan jag starta om Halo: Combat Evolved, bara för just denna del av spelet.

2. Möte med skarabé i Halo 3 - Mötet med en Scarab i Halo 2 var visserligen coolt och gav Master Chief chansen att visa vilken stålman han är, men man fattade aldrig hur kraftig en skarabé faktiskt var. Den känslan förmedlades mycket bättre i Halo 3 när en Scarab kom klättrandes på industrilokaler i läckert motljus och en helt galen strid med raketkastare och Mongoose tog vid. Nu förstod man vilken best en Scarab faktist var och hur kraftfull Master Chief i sin tur var. Striden var helt ljuvlig och gav mig total ståpälss, inte minst tack vare Marty O'Donnells ljuvliga musik.

1. Att kliva ned på ringen i Halo: Combat Evolved - Det finns mycket som var genialiskt i Halo: Combat Evolved, hela grejen med hur man tinades upp och kastades in i striden till urgrymma banan Silent Cartographer, Warthogarna, mötet med Hunters och Elites samt mycket annat. Men bäst var ändå när man kraschade på ringvärlden. Där ingen varit förut. Alla andra ombord dog av smällen, medan Master Chief till synes oskadd tar sina första stapplande steg och ser hur världen liksom kröker sig i horisonten. Allt är tyst sånär som på fågelkvitter och man tar sig mot en liten bro för att kunna påbörja sitt äventyr, precis när några Banshees dyker upp. Exakt just där förstod man att Halo: Combat Evolved inte var något vanligt spel, utan skulle komma att påverka actiongenren mer än något annat spel gjort sedan Half-Life. Vilket ju mycket riktigt visade sig stämma.

Minnen från Halo

Vi har idag lanserat vårat Halo-community Halo Nation. Om du inte varit in och kikat redan så hittar du den här: LÄNK!

HQ