Svenska
Blog

Vad tro om Natal?

Skrivet av Jonas den 29 september 2009 kl 00:23

Ni har säkert hört det ena lyriska Natal-uttalandet efter det andra. Nu senast var det Hideo Kojima som på fullaste allvar menade att det var samma revolution som när grafiken gick från två till tre dimensioner. Men jag har varit med förr, det är trots allt PR-snack i Microsofts regi och man vill självfallet ha lovord från branschens giganter.

Det som däremot har fått mig att stanna upp och tänka på Natal är den energi Microsoft lägger ned på det hela. Det har fått mig att inse att vare sig jag vill det eller ej (och vanligtvis vill jag det ej, är konservativ handkontrollskramare) så kommer Natal att bli något stort. En inte alltför orimlig gissning är att kameran kommer bundlas med Xbox 360 och kanske rent av kallas Xbox Natal istället.

Något jag dock bloggat om bara för en knapp månad sedan så det behöver inte nämnas igen. Redan nu har dock Cliff Bleszinski uttalat sig om Natal och Gears of War, Bungie har nämnt kameran och flera andra. Alltså folk som gör spelen Xbox 360-ägarna värdesätter mest. Det är nog inte frågan om Natal kommer nyttjas till Gears of War och Halo i framtiden, utan hur.

Och tekniken är häftig. Fördröjningen från det att man gör något till dess att det händer något på skärmen lär ska vara exakt lika lång som tiden det tar från det att man trycker på en knapp till dess att det händer något. Det är svårt att inte se en rad möjligheter med ett sådant koncept, och den är så precis att den kan läsa av vad man gör med fingrarna om man exempelvis trycker av en fiktiv avtryckare på ett precis lika fiktivt vapen.

Till det kommer att den läser av bilder, omgivningar och ansiktsuttryck och mycket annat. Och när Microsoft nu fortsätter hamra in namnet Natal och mata på med pressreleaser när det vi helst av allt vill se är nya spel, så inser man hur stor satsning det kommer att bli.

Jämför med hur Sony hanterar sin trollstav. Visst visar man den. Men det kommer nästan inga pressreaser eller officiella bilder och den har faktiskt inte ens ett namn. Ändå ska den enligt officiella källor komma i vår. Det får mig att tro att trollstaven för Sonys del är ett tillbehör i samma anda som Eye Toy, Singstar-mickarna eller Buzz-handkontrollerna. Ett kul mainstream-tillbehör som själva Playstation 3-satsningen inte alls står och faller med.

Microsoft verkar däremot ha hängt upp sig helt på Natal. Knutit till sig varenda utvecklare av rang och har otroligt många spel på gång. Något som för mig indikerar att Natal kommer att lanseras till ett rimligt pris och följa med konsolerna i framtiden. För kameran ser dyr ut och Microsoft har gjort stora investeringar, sannolikt bland annat med sänkta licensavgifter för de som inkluderar Natal-stöd i sina spel.

Rimligtvis borde Natal kosta som en Xbox 360 Arcade ungefär, vilket dock knappast skulle få dem att flyga ur hyllorna. Vem vill ha ett tillbehör som kostar som tre spel och som stora delar av hardcore-spelarna redan dömt ut som "rörelsekänsligt trams"? Och om det är på det viset, varför skulle tredjepartsutvecklarna vilja göra Natal-spel om tillbehöret inte har framtiden för sig?

Nej, Natal är nog här för att stanna och kommer bli en jättesatsning, förmodligen större än Halo. Med den hoppas Microsoft på att ge Xbox 360 (som jag dock misstänker får redesign och nytt namn) ytterligare något års livstid och bli den givna innegrejen för all mainstream samt att nöjesmedia som Oprah Winfrey och Cona O'Brian ska visa prylen i sina shower. Lite som Wii-fjärren en gång var.

Om man lyckas med det är en helt annan historia och det känns som flipp eller flopp. Antingen blir det mainstream-succé eller så inte. Jag vet inte riktigt vilket av dem jag tror på själv, men jag har ändå insett utifrån hur Microsoft och spelutvecklarna agerar att Natal kommer att bli en enorm satsning som förhoppningsvis ändå kan tillföra en dimension till spelandet.

Vad tro om Natal?

Det vi fått se när Microsoft visat Natal är det mest hysteriska hoppandet och viftandet. I händerna på riktigt bra utvecklare kanske det dock kan bli något som faktiskt revolutionerar. Men oavsett vad man tror om det lär Natal vara något som varje Xbox 360-ägare behöver i framtiden.

HQ