Svenska
Blog

Svårt med killer apps

Skrivet av Jonas den 4 november 2009 kl 17:51

Har varit ute och rest lite och därför varit halvt frånvarande från senaste nytt i spelvärlden. Ser dock hur Uncharted 2 faller ganska snabbt på den senaste brittiska topplistan. Något som illustrerar vad som länge varit ett problem för Sony, nämligen att få fram de där riktiga dunderspelen som gör rent hus på listorna.

Nu är kanske den brittiska listna i sig inget bra sätt att bedöma världsförsäljning, men min uppfattning är att den ofta går hand i hand med den amerikanska och om så är fallet tror jag vi kan slå fast att Uncharted 2, som är ett riktigt mästerligt spel, gått i sin föregångares fotspår och helt enkelt misslyckas med att bli populärt hos gemene man.

Det första Uncharted fick visserligen en hyfsad försäljning i slutändan på runt 2,5 miljoner, men då är mycket på rea och ännu mer bundles av olika slag. Hade det sålts enbart som fullprisspel hade det varit en allt annat än imponerande försäljning, något som även gäller spel som Little Big Planet Resistance, Killzone 2 och mycket annat som Sony släppt till Playstation 3.

Riktigt bra spel som fått genomgående goda betyg, men som Playstation 3-ägarna av någon anledning ratar i spelhyllan. Vilket belyser ett problem som Sony har, nämligen att få fram den där riktiga dunderhiten (killer app) man skulle behöva för att verkligen få igång konsolförsäljningen. Nu har den såklart visserligen ökat, men det är Sony vi snackar om här.

Nu är man uppe på Xbox 360-nivå (eller strax ovanför) och någon tänkare på ett forum jag brukar besöka räknade ut att i nuvarande tempo kommer Playstation 3 gå om Xbox 360. År 2016. En sorts pyrrhusseger där man firar att man kommit upp i samma tempo som en annan konsol som också haft problem att få igång försäljningen.

Sony skulle kort sagt behöva sitt Halo, sitt Gears of War eller sitt Mario. Man har exklusiva motsvarigheter i alla genrer, men folk väljer bort dem. Och jag kan för mitt liv inte begripa varför. Och så länge man inte har det där spelet folk vill köpa konsoler för, lär det tuffa på i det tempo man nu håller. Vilket är bra mycket bättre än förut men knappast i närheten av Sonys ursprungliga beräkningar.

Svårt med killer apps

Spelmässigt sett har Sony flera killer apps, inte minst Uncharted 2, men varför säljer de inte som de förtjänar och blir det även försäljningsmässigt?

HQ