Svenska
Blog

Playstation 2 är fantastisk

Skrivet av Jonas den 11 december 2009 kl 16:37

Jag vill börja med att klaga lite. Jag var aldrig och har aldrig varit imponerad av prestandan i Playstation 2. Trots dubbla priset var den nätt och jämt bättre än Dreamcast (rent av sämre på flera områden). Och Gamecube och Xbox rådde man aldrig på. Nu ska det väl till försvar för Playstation 2 inflikas att dessa båda konsoler kom senare, och därför visste tillverkarna exakt vad man skulle slå samt hade tillgång till nyare teknik.

Men ändå. Tekniskt har jag aldrig varit imponerad. Framförallt hade Playstation 2 alltid grava problem med bildkvaliteten, och flimriga spel blir lätt direkt jobbiga för ögonen. Playstation 2 var jaggie-konsolen framför alla andra och förmodligen den konsol som just därför kommer ha grafik som åldras sämst ur förra generationen. Att den dessutom var så svårprogrammerad att det egentligen bara kom snygga spel under de sista åren gör ju inte saken bättre.

Men det sagt så är Playstation 2 fantastisk. Den har det överlägset största spelbiblioteket någonsin och är även den konsol som sålt bäst någonsin. Störst behöver inte alltid vara bäst, men även om konkurrenterna har flera grymma exklusiviteter råder det ingen tvekan om att Playstation 2 även har bäst spel överlag i så gott som alla genrer.

Och när jag kikar på den amerikanska försäljningstoppen idag kan jag inte annat än fascineras. Över 200 000 nya Playstation 2-ägare bara i USA under förra månaden. Och då ska man veta att det som bekant redan finns ett oändligt antal sålda Playstation 2-enheter, vilket gör begagnathandeln enorm. Många säljer alltså sina konsoler till nya ägare som tar över spelköpandet till den.

Playstation 2 släpptes tidigt i mars 2000 i Japan, vilket betyder att den firar tio år om knappt tre månader. Det är två hela konsolgenerationer. Och ännu så länge tuffar den alltså på och Sony släpper fortfarande nya spel till den, liksom de flesta tredjepartare. Därmed har Playstation 2 inte bara överlevt och vunnit förra generationen, utan hängt med även i denna.

Försäljningen börjar visserligen mattas av något, men det beror nog minst lika mycket på att Sony inte satsar på att marknadsföra konsolen längre, trots att den har så mycket potential kvar. 2011 har jag förutspått att Nintendo byter ut Wii, men det kan vara så att även Microsoft och Sony börjar med nya konsoler då (även om jag sätter mina slantar på 2012).

Men medan det bara är spekulationer, är det dock inget tvivel om att det fortfarande kommer säljas nya Playstation 2-enheter när Playstation 4 och Xbox 720 kommer. Vilket betyder att konsolen kommer att ha överlevt inte bara en eller två, utan tre hela konsolgenerationer, varav denna dessutom tycks bli 1-2 år längre.

Jag tror det kommer ta oerhört lång tid, om ens under överblickbar tid, innan någon konsol blir så framgångsrik igen. Man ska komma ihåg att den var så dominant att den dödade Dreamcast på ett år och att varken Nintendo eller Microsoft lyckades sälja mycket mer än 20 miljoner konsoler vardera under en hel generation. Det är ungefär vad Wii gjorde på ett år och Playstation 3 samt Xbox 360 på två... Playstation 2 är fantastisk, helt enkelt.

Playstation 2 är fantastisk

Runt 140 miljoner sålda och det lär bli minst en miljon till bara nu under julhandeln. Frågan är om något format någonsin blir såhär populärt igen.

HQ