Svenska
Blog

Jag gillar ju country, men...

Skrivet av Jonas den 14 december 2009 kl 13:29

Det var som många uppfattat Video Game Awards i helgen som var. En trevlig tillställning med gott om A-kändisar, stora artister som uppträdde, många nya feta utannonseringar och en allmänt trevlig och fartfylld show av ett slag som anstår ett ändå relativt nytt medium som dator-/TV-spel. Uncharted 2 tog hem hela tjottaballongen i form av den tyngsta kategorin, årets spel, och fick även pris för årets grafik.

Personligen gläds jag åt att Halo 3: ODST tog hem priset för bästa originalmusik, och Shadow Complex som årets nedladdade satt inte heller fel. Summa summarum var det en riktigt trevlig show... som de flesta av er aldrig fick chansen att se. Varför? Jo, för att ingen kanal i Sverige valde att direktsända.

Spelbranschen har länge haft växtvärk, och även om 2009 är ett litet (litet) steg tillbaka jämfört med rekordåret 2008, är det fortfarande bättre än 2007 trots magert med spelpremiärer. Och 2010 ser ut att bli enormt. Och med Call of Duty: Modern Warfare 2 är det ett dator-/TV-spel som har haft den bästa premiären i historien, oavsett om vi räknar skivsläpp, böcker, film (både bio och DVD) och musik.

Spel är störst helt enkelt. Även om det sakta men säkert tar sig med spel utanför rena spelmedier så går det fortfarande märkligt långsamt för stora delar av etablissemanget som inte kan något om spel, att förstå att det har högsta intresse för många. För normalt är vi i Sverige ganska bra på att direktsända galor från främst USA.

Att någon kanal direktsänder Oscars-galan är givet, likaså att någon kanal sänder American Music Awards. Ja, vi kunde även se Obama-galan innan han svors in som president där många artister uppträdde och han höll ett tal. Faktum är att vi till och med sänder Country Music Awards. Nu vill jag absolut inte förminska countryn på något sätt, tvärtom lyssnar jag flitigt på Brad Paisley, Tim McGraw och Taylor Swift, men nog är väl digitala spel större i Sverige än country?

Nu ska visserligen kanalen Star som de flesta kabel-TV-leverantörer har i sitt utbud efterhandssända Video Game Awards på söndag den 20:e. Ett initiativ jag applåderar (kolla in alla ni som har möjlighet), men jag saknar ändå en live-sändning. Nu har Gamereactor redan rapporterat om de största nyheterna under dagen och de av er som är mest intresserade har redan surfat rätt på alla resultaten.

Jag gillar ju country, men är det inte dags att börja ge spelen en lite bättre behandling snart som mer matchar det intresse som faktiskt finns? Att spela ett spel är dåligt, att läsa en bok är bra. Film kan vara finkultur, det kan inte ett spel vara. Riktig musik är något äkta, det är inte spel. Det är tyvärr fortfarande sanningar på många håll, och det börjar bli dags att ändra på det.

Jag gillar ju country, men...

Country-stjärnor som Brad Paisley har vi sedan urminnes tider kunnat se live i Sverige på Country Music Awards. Däremot kan vi glömma att se Mario eller Master Chief på Video Game Awards eftersom ingen är intresserad av att direktsända.

HQ