Svenska
Blog

Det snackas om Killzone 3

Skrivet av Jonas den 23 januari 2010 kl 16:06

Det är gott om Killzone 3-rykten just nu. Ganska precis mycket nog för att jag ska tro att de faktiskt är sanna. Sony har hittills alternerat Uncharted och Resistance för att se till att de har en tung actiontitel under hösten, medan Killzone och God of War istället blivit vårserier som fyller ut tomrummet efter deras höstactiontitlar. Det hela känns smart utstuderat för att se till att spelen inte kannibaliserar på varandras försäljning.

Men ska vi tro nuvarande release-listor kommer man efter God of War III i mars inte erbjuda någon tung actiontitel i höst, och något utannonserat för våren 2011 har man inte heller. Men så illa kommer det givetvis inte att bli. Sony sitter såklart inne med lite hemligheter inför hösten i år som kommer bli väldigt viktig för dem.

Det spelar ingen roll vad de släpper, så har de ingen titel som kommer att få samma uppmärksamhet av spelare världen över som Halo: Reach. Gran Turismo är tveklöst en titel med potential att nå Halo-siffror (och har historiskt sett även slagit det), men Gran Turismo säljer långsammare än Halo som har väldigt explosiva premiärdagar, medan folk fortsätter köpa Gran Turismo under väldigt lång tid när suget efter ett bilspel infinner sig.

Kort sagt, Sony behöver en stor actiontitel i höst, allra helst om Microsoft drämmer till med både Gears of War 3 och Halo: Reach, något som faktiskt absolut inte är orimligt. Uncharted 3 är uteslutet, Naughty Dog blir inte klara i tid. Resistance 3 är tänkbart, men de där annonserna Sony satte upp inför en filminspelning tror jag benhårt på att de stämmer. Resistance 3 kommer först 2011, helt enkelt. Vilket lämnar oss med Killzone 3, ett spel som folk med insyn skvallrat om att vi snart kommer få se mer av, där vissa rykten säger att det blir redan i februari.

Rykten är svåra. Vem som helst kan skapa ett Twitter-konto och önskedrömma lite. Men när det handlar om personer som haft rätt kring stora saker tidigare brukar åtminstone jag tycka att det är värt att dra öronen åt sig. Spel idag har så många hundra personer inblandade att det är nästan omöjligt att förhindra information att läcka ut. Och där är inte Killzone 3 något undantag.

Kommer Killzone 3 i höst har det nästan gått två fulla år sedan tvåan kom (vilket är ungefär vad det brukar gå mellan stora actionspel som exempelvis Call of Duty: Modern Warfare). Ett spel som var svindyrt att utveckla och som heller inte blev någon kommersiell framgång i paritet med actiongenrens största (Killzone 2 idag sålt dryga två miljoner, att jämföra med över tio miljoner GTA IV, Half-Life 2 och Halo 3). Att Sony skulle låta Guerrilla sitta i åratal med ett nytt sådant spel framstår som osannolikt. Hellre vill man nog återanvända den grymma grafikmotorn och fortsätta berätta vad som händer efter det spännande slutet i tvåan.

Allt det här gör att jag tycker det känns lika sannolikt som trovärdigt att vi kommer få se mer Killzone i år, och ska det komma borde det onekligen vara dags att visa det snart. Antingen på Game Developers Conference i mars, där jag tror att Epic kommer visa Gears of War 3, eller rent av innan dess. För ska det komma i år gäller det att ha det spelbart lagom till E3 i juni, något jag alltså tror att Sony kommer att ha.

Det snackas om Killzone 3

Det ryktas flitigt om Killzone 3, där vissa vill göra gällande att det ska visas redan nästa månad. Något som jag inte tycker känns orimligt alls.

HQ