Svenska
Blog

Det blir nog ingen Xboy

Skrivet av Jonas den 1 februari 2010 kl 12:58

Jag stack ut huvudet förra året och skrev att om Microsoft ska släppa en portabel Xbox 360 så skulle det ske under 2009. När jag går tillbaka och läser vad jag skrev, skulle jag vilja klappa den då ett år yngre Jonas Mäki på axeln för hans klarsynthet. Inte bara förutsåg han redan då i januari att varken Gran Turismo 5, God of War III eller MAG skulle hinna ut 2009 (trots att alla tog för givet att de skulle släppas förra året), men han förutsåg även att 2009 var enda året under överskådlig tid då Microsoft kunde släppa en bärbar spelenhet.

Nu är det 2010, ett år jag tror kommer gå i de portabla spelenheternas tecken, snarare än i Microsofts och Sonys önskade viftande. Jag tror att både Nintendo DS och PSP kommer få sina riktiga ersättare i år, och Apple kommer fortsätta ta mark med Iphone (som kanske även uppdateras) samt att man ju ska lansera Ipad.

Det betyder att det kommer vara oerhört tight om uppmärksamheten. Nintendo behöver inte ersätta sin bärbara gigant som är det mest framgångsrika de någonsin släppt. Men Nintendo brukar vara framsynta och ersätter alltid sina enheter när de är på topp och fortfarande har flyt (det som på engelska spelforum brukar kallas "momentum"), inte när de har börjat tappa. Dessutom har de ju Nintendo DSi XL som kommer senare i vår.

Sony har gjort exakt allt de kan med PSP nu. Den kommer inte att få någon spelförsäljning att tala om hur de än bär sig åt, och det är såklart där man tjänar pengarna. Det är dags att följa upp det överlägset mest framgångsrika misslyckandet genom tiderna. En enhet som nästan sålt lika mycket som Wii, men som praktiskt taget aldrig haft ett enda spel på topplistor utanför Japan.

Om jag får rätt kommer konkurrensen på den bärbara marknaden i år vara fruktansvärd, för att inte säga mordisk. De två största bärbara alternativen ska förnyas, Nintendo släpper en till version av Nintendo DSi samt att Apple som sagt kommer med ny hårdvara och fortsätter växa med Iphone.

Kort sagt, det finns absolut inte plats för en till. Det kommer krävas smått perversa resurser för att kunna synas ordentligt och få nog med hype i den konkurrens som jag tror kommer finnas under 2010. Det vet såklart även Microsoft, som tidigare berättat att man såklart "tänkt tanken" på en bärbar Xbox, men aldrig heller gjort mer än så. Och under 2010 lär man fortsätta att tänka, för någon ny bärbar spelenhet från dem lär vi inte se i år. Något som dock knappast är min vildaste förutsägelse genom tiderna.

Det blir nog ingen Xboy

Helst vill nog Microsoft att Windows-telefoner ska ta fart ordentligt och att de ska fungera som en bärbar Microsoft-enhet där man kan ladda ned spel från Marketplace, lite som med en Iphone. Då slipper man även alla risker som är förknippade med hårdvara, något som inte varit deras starkaste nummer alla gånger...

HQ