Svenska
Blog

Bortglömda spel #9

Skrivet av Jonas den 2 februari 2010 kl 12:41

Minns ni Rash (figuren alltså, inte något utslag)? Inte, Zitz (nope, inte variga finnar) då? Nähepp, men Pimple (ingen hudåkomma här heller) måste du väl komma ihåg? Om jag säger Donatello, Michelangelo, Leonardo och Raphael så vet du säkert att jag snackar om en viss kvartett av ninjasköldpaddor, vilka blev så populära att de givetvis fick en rad kopior.

Bäst av dessa kopior var otvivelaktigt Battletoads, en grupp om tre muskelbergsgrodor döpta efter mindre smickrande hudsjukdomar. Att säga att de blev omänskligt populära vore att ta i, men åtminstone nog för att få en egen tidning (som snabbt lades ned), en egen tecknad TV-serie (varav bara pilotavsnittet dock sändes) samt några efterföljare varav det sista spelet med grodorna kom 1994.

Men i "Bortglömda spel #9" är det originalet jag snackar om. Eller, ja, nästan i alla fall. För medan NES-spelet var smått fantastiskt och så snyggt att det liknade ett tidigt Mega Drive-spel, så är det Mega Drive-versionen från 1993 som etsat sig fast för min del. NES-diton var nämligen så ofattbart utmanade att det angränsade till omöjligt och rankas ofta som ett av tidernas svåraste spel.

Till Mega Drive-versionen blev grafiken ännu lite bättre, liksom även ljudet, spelkontrollen trimmades och svårighetsgraden tonades ned. Det var helt enkelt ett riktigt toppspel som absolut kunde jämföras med Final Fight, Streets of Rage, Double Dragon samt TMNT: Turtles in Time som var beat 'em up-genrens toppspel vid den här tidpunkten.

Spelbarheten var varierad med speedboat-banor insprängda bland alla slagsmål, humorn på topp och att köra igenom äventyret med en polare hur kul som helst. Men tyvärr blev det första Battletotads det enda vettiga spelet i serien. Därefter kom bland annat Battletoads & Double Dragon som fortsatte på seriens tema med att vara vidrigt svårt. Det släpptes 1993 och först 2009 rapporterades det att någon lyckats klara spelet.

Efter ett arkadspel 1994 var det slut med Battletoads och serien försvann spårlöst. Rare lär själva ska ha rättigheterna till Battletoads och har i omgångar pratat löst om en eventuell comeback. Efter succéerna med ninjasköldpaddorna på Xbox Live Arcade, håller jag verkligen tummarna för ett nytt nedladdningsbart spel med HD-grodor och co-op för fyra spelare. Men sannolikt får jag fortsätta att vänta på grodornas återkomst. Precis som jag gjort sedan 1994.

Bortglömda spel #9

Det var faktiskt inga mindre än Rare som utvecklade Battletoads-originalet, medan Sega själva gjorde Mega Drive-konverteringen (bilden ovan). Battletoads kan väl sägas vara spelet som blev startskottet för Rares rykte som kungar av grafik.

HQ