Svenska
Blog

2010 blir ett portabelt år

Skrivet av Jonas den 16 februari 2010 kl 16:56

Jag har tidigare kommunicerat att jag tror att både Nintendo och Sony kommer ersätta sina respektive portabla spelenheter i år. Och bara de senaste sju dagarna har det skett tre saker som gör mig än mer övertygad om detta.

1. Nintendo har utannonserat en presskonferens den 24:e februari i USA. Vad man ska visa är snorhemligt, men åtminstone så viktigt att man 12 timmar senare i Europa ska hålla samma presskonferens den 25:e.

2. Sony har bekräftat att man ska ha en rejäl keynote på GDC där man förväntas visa mycket nyheter.

3. Microsoft släpper ett mobiloperativsystem med fokus på bland annat spel och Xbox Live.

Egentligen är det bara punkt tre som är konkret. Microsoft kommer verkligen med ett nytt mobilsystem för att ta upp kampen med Googles Android och framför allt (får man förmoda) Iphone. Microsoft bygger systemet och andra får bygga mobilerna så länge de klarar Microsofts minimumkrav.

Och alla mobiltillverkare känner av hotet från Iphone, så följaktligen har alla som räknas redan anmält sig för att bygga dessa nallar som ska komma ut redan sent i år. Med dem kan man sedan skicka meddelanden till sin friendslist, bygga sin avatar och så vidare, samt framför allt ladda ned spel från Xbox Live Marketplace vilka man sedan kan spela på mobilen och bygga på sin achievements-samling.

Att Windows Mobile 7 skulle floppa ser jag som uteslutet. Redan idag säljer Windows-mobiler ganska bra och med ett ännu bättre system samt något som kan locka Xbox 360-ägarna bör det gå utmärkt att kränga dem. Det handlar heller inte om en mobil, utan ett mobilsystem och vitt skilda företag som Samsung, Nokia samt även Sony Ericsson kommer bygga dessa smartphones. Därmed inte alls sagt att det blir en praktsuccé ändå, och att man ska lyckas att ens rubba Apples position är långt ifrån givet.

Men det var lite vid sidan av. Poängen är dock att Apple tar marknadsandelar från Nintendo och Sony. Varför ska den som äger en Iphone betala det tiodubbla för spel till PSP och Nintendo DS som inte ens har några hårdvarumässiga fördelar? Och om man en gång har skaffat en Iphone blir de dedikerade spelformaten allt mer oviktiga.

Nintendo som alltid tycks lyckas med vad man företar sig har dock inte helt lyckats sälja in idén om att ladda ned spel till Nintendo DS. Idag är man på topp, men det är frågan om Nintendo DS inte har det bästa bakom sig och som jag skrivit tidigare brukar Nintendo ersätta sina portabla enheter när de går som allra bäst. Är man så säkra på konceptet att man utan vidare vågar avstå från att följa upp Nintendo DS när Apple växer, Microsoft kommer med Xbox-smartphones och Sony kan tänkas ersätta PSP. Nej, det tror jag inte att man är.

Så är det Sony som har en praktiskt taget stendöd PSP. Go lyckades snarast minska intresset för enheten. Många som har PSP vill inte byta eftersom deras spel inte fungerar till Go, medan Go i sig själv är för dyr och inte exponeras i butik eftersom de inte får sälja spelen till den. Jag tror bergsäkert att Sony vill ersätta PSP. Den är ju en high tech-pryl på samma sätt som Iphone och tappar extra mycket på att bli ifrånsprungen. PSP skulle behöva byggas in i en telefon för att hänga med idag, vilket det händelsevis ryktats om otaliga gånger redan och Sony dessutom kommenterat i officiella sammanhang.

Sammantaget hamnar vi i en situation där Apple växer och Microsoft är på väg in i de portabla spelen, medan två åldrade portabla enheter riskerar att bli helt frånåkta. Och släpper så mycket som en av dem en ny enhet, kommer även den andra göra det. Vilket jag är helt övertygad om kommer hända. 2010 kommer bli ett portabelt år med inte mindre än tre nya enheter och Iphone som bara blir större och större.

2010 blir ett portabelt år

Windows Phone 7 kommer i höst och är så nära en portabel Xbox man kan komma. Något som garanterat kommer sätta fart på konkurrenterna.

HQ