Svenska
Blog

En i grunden bra idé

Skrivet av Jonas den 21 februari 2010 kl 15:58

Handkontrollen till Jaguaren har fått väldigt mycket skit genom åren. Välförtjänt, eftersom den var i det närmaste oanvändbar. Ett styrkors och tre knappar var allt som fanns att tillgå, trots att den kom ut efter Super Nintendo då Nintendo redan för alltid ritat om kartan för hur en handkontroll skulle se ut (Sony lade senare till två analogspakar och den formeln används än idag till till Wii Classic Controller, Dual Shock 3 och Xbox 360).

Den hade dock en god idé, en idé som faktiskt angränsar till det geniala, men som var dåligt utförd i en tid då tekniken inte tillät mer samt begränsad av katastrofal ergonomi. Jag talar om knappsatsen mitt på handkontrollen som mest av liknar den till en gammaldags knapptelefon.

Tanken var att alla spel skulle ha en egen platta som skulle monteras på den med tydliga instruktioner om vad varje knapp gjorde samt lite cool design för att förvandla handkontrollen till ett tillbehör som nästan såg ut som att det följde med det aktuella spelet. Väldigt få spel använde det på ett bra sätt, men till de som gjorde det, var det faktiskt en vettig grej.

Jaguaren blev ingen kommersiell framgång (även om den åtminstone hann lanseras även här i Sverige och faktiskt dessutom fanns för uthyrning), och idén med knappsatsen och de spelunika tillsatserna är sedan länge glömd och begraven. Och kanske är det lika bra att den så förblir, men jag kan ändå inte hjälpa att tro att det med dagens ofta avancerade actionspel kunde finnas en god anledning att damma av tanken.

För den som spelar många spel och ofta skiftar emellan dem an det vara hopplöst att minnas vilken knapp som gör vad efter ännu en snabb introduktionsbana där man förväntas minnas 20 kombinationer efter ett försök. Jag vet i alla fall att jag ofta får problem att komma ihåg exakt vilka knappar som gör vad, och får kika i menyerna där det förhoppningsvis finns ett "Button Config" med ett tydligt diagram.

En i grunden bra idé

Cybermorph till Jaguar med tillhörande knappsatsinlägg. Ingen konst att veta var superattackerna, olika kameravinklar eller musikval finns.

HQ