Svenska
Blog

Fem saknade favoriter

Skrivet av Jonas den 24 februari 2010 kl 14:36

Varv efter varv. Jag tröttnar inte på Sonic & Sega All-Stars Racing. Visst har det sina skönhetsfläckar, men inget som får mig att glömma bort det ljuva underhållningsvärdet och all härlig Sega-trivia som sköljer över mig. Dessutom, det här spelet har lika mycket bra musik som Super Smash Bros. Brawl och grafiken är så härligt krispigt färgglad att det känns som att äta knäckebröd bakad på rent endorfin.

Något jag klagade på i min recension var dock inkluderandet av flera av Sonics allra värsta kamrater och framför allt avsaknandet av flera gamla legendarer. Varför får jag inte bila med Streets of Rage-gänget, var är Shinobi som självklart skulle ha haft en svart ninja-kart, var är någon från Golden Axe i tjusig fantasykärra och nog skulle det ha funnits med en blockig Virtua Racing F1-bil i samma utförande som i originalet. I den skulle man ju även kunna sätta exempelvis Wonderboy (på samma sätt som Virtua Fighter Jacky kör Outrun-bilen i Sonic & Sega All-Stars Racing) för att öka på antalet figurer.

Men icke. Dessutom saknas ju hela Saturn-eran. Jag som jublade när jag såg att Sega äntligen lät Shenmue göra en liten comeback. Visst kan man argumentera för att Virtua Fighter är från den eran, men det är för mig ett arkadspel i grund och botten. Man har till och med kommit ihåg Master System med Alex Kidd, men inte Saturn.

Istället har man strösslat på med Dreamcast-figurer. Nu dyrkar jag min (nåja, mina, har ju faktiskt flera) Dreamcast, men det känns lite som historieförfalskning att satsa så hårt på den eran som ju dessutom nästan ledde till konken för Segas del. Nu framstår Dreamcast-eran som väldigt mycket viktigare än den var, trots att konsolen levde kortare tid och var mindre framgångsrik än både Master System och Saturn.

Sagt och gjort. Jag har tagit saken i egna händer och listat fem favoriter jag vill se i den första expansionen till Sonic & Sega All-Stars Racing. Sumo Digital har lovat att material är på väg, och nog kommer det finnas flera intressanta figurer bland dem. Annars kommer ju folk inte köpa. Här är de jag helst vill se...

5. Phantasy Star Online (Dreamcast, 2000) - Playstation 2 var helt ny, bredband var fortfarande ouppnåelig lyx och Xbox inte ens påtänkt. Då släppte Sega Phantasy Star Online och tog in konsolspelarna i online-rollspens underbara värld. Trots flera direkt mästerliga tidigare delar i Phantasy Star-serien är det Phantasy Star Online som etsat sig fast. Ge mig en Phantasy Star-jägare i en kart och låt mig rejsa över Ragols yta till spelets helt magnifika musik, och jag kommer vara i tredje himlen.

4. Toe-Jam & Earl (Mega Drive 1991) - De båda utomjordningarna från planeten Funkotron borde ju egentligen vara givna för Sonic & Sega All-Stars Racing. De personifierade på något sätt Segas coola attityd under tidigt 90-tal och skulle absolut ha fått en rymdskeppsinspirerad kart att spätta omkring, medan Earl kör och Toe-Jam sitter bredvid och säger "Jammin'!".

3. Burning Rangers (Sega Saturn, 1998) - Nej, något superspel var inte hypade Burning Rangers, men det var coolt rakt igenom. Sonic Teams futuristiska brandmän släckte hysteriska bränder till medryckande musik och allt var bara för ljuvligt designat. Sega har tidigare visat att man kommer ihåg sina brandmän, inte minst i Phantasy Star Online och även Universe där det fanns ett uppdrag som gick ut på att släcka bränder till Burning Rangers-musik. Urgrymma Shou Amabane och sockersöta Tillis borde absolut haft sin egen lilla brandbil att få tävla med.

2. Nights (Sega Saturn, 1996) - Nästan så att kommentar är överflödig. Nights är så självskriven att det är obegripligt att han inte är med. Den drömska drömdemonen är en av Segas absolut bästa figurer och hans spel rankas ofta (och välförtjänt) som ett av de bästa genom tiderna. Dessutom är han som gjord för sammanhanget och skulle absolut behöva en lilla kart att motionera sin blytunga gasfot i.

1. Daytona USA (Saturn, 1996) - Sega har gjort så många minnesvärda bilspel genom åren. Av alla dessa var det bara det senaste Outrun som Sumo Digital själva varit inblandade i som fick vara representerat i Sonic & Sega All-Stars Racing. Helfel såklart. Daytona USA är vad som skulle ha varit med. Representerat både som körbar figur och som bana. Att få ratta en kart-version av Hornet (förslagsvis med Virtua Fighter-Jeffrey bakom ratten, med tanke på hans inblandning i serien) på någon velodrombana från Daytona USA vore för mig den ultimata Sega-hylllningen.

Fem saknade favoriter

Sonic & Sega All-Stars Racing är ett riktigt kul kart-spel med gott om Sega-trivia. Här är dock fem figurer jag saknar.

HQ